Life Hacks

5 smartphone toegankelijkheidsfuncties waarvan je niet wist dat je ze had

Of je nu te maken hebt met een handicap of niet, deze coole One UI 4-functies¹ geven je smartphone een slimme boost.

In de 21e eeuw brengt technologie ons allemaal samen. Wij helpen graag een handje door écht iedereen samen te brengen met behulp van enkele functies op je smartphone om de toegankelijkheid te verbeteren. Functies waarvan je vast niet wist dat je ze had! Deze slimme toegankelijkheidsfuncties zorgen ervoor dat onze smartphones door iedereen kunnen worden gebruikt, ook als je te maken hebt met een permanente of tijdelijke handicap.

Deze functies zijn niet alleen cool voor de toegankelijkheid van je Galaxy smartphone, maar ook super innovatief. Ze geven je apparaten zoals je Galaxy S21 Ultra 5G een boost en maken ze krachtiger én leuker om te gebruiken, wie je ook bent.

Verbeter je zicht

Zichtbaarheid is een spectrum. Wat voor de een leesbaar is, is dat soms niet het geval voor de ander. Daarnaast kan het vermogen van je zicht op het scherm gedurende dag veranderen. De zichtbaarheidsverbetering van One UI stel je gemakkelijk in naar jouw wensen. Als je het moeilijk vindt om je telefoon af te lezen, kun je lettertypen, toetsenborden en thema's met hoog contrast inschakelen. Als je problemen hebt om je telefoon in het donker te zien, kun je het scherm extra dimmen. En als je gedeeltelijk kleurenblind bent, kun je zelfs de kleuren van je scherm aanpassen of ze volledig omkeren.

Pas je knoppen aan

Met One UI is het flexibel wijzigen van je toegankelijkheidsfuncties gemakkelijker dan ooit. Schakel de toegankelijkheidsknop in en je kunt kiezen tussen een nieuwe zwevende knop of een vaste navigatieknop waarmee je je toegankelijkheidsfuncties kunt inschakelen ongeacht de app die je gebruikt. Met een snelle tik kun je functies inschakelen zoals TalkBack (die hardop voorleest wat er op je scherm staat) of Vergroting (die je scherm vergroot zodat je het beter kunt zien). Heb je liever harde en klikbare knoppen? Je kunt het volume van de knoppen op je Galaxy smartphones gemakkelijk instellen via Geavanceerde instellingen.

Live transcriberen

Zelfs als je gewoon een vriend of vriendin probeert te verstaan in een luidruchtig restaurant: we kunnen allemaal af en toe wel ondertiteling gebruiken. Daarom is Live Transcribe zo geweldig. Schakel het simpelweg in onder Gehoorverbeteringen in de Toegankelijkheidsinstellingen van je Galaxy-smartphone en de geluiden om je heen worden op je scherm ondertiteld als in een video. Je telefoon laat het je zelfs weten als je naam wordt genoemd. Combineer die functionaliteit met een Galaxy Z Flip3 5G in een positie waar alleen jij hem kunt zien en je zult nooit meer verrast worden als je weer eens wegdommelt tijdens een teamvergadering.

Geluidsmeldingen

Mis je wel eens simpelweg een pakketje, omdat je per ongeluk de bel niet gehoord hebt? Of ben je bang om door het geluid van je huilende baby te slapen? Bekijk de Geluidsmeldingen van One UI binnen de instellingen en zet deze functie aan in je Live Transcribe-app. Hiermee waarschuwt je Galaxy jou met een knipperend licht of trilling als hij iets hoort dat je niet wilt missen, of dat nu een piepende magnetron is, een brandalarm of die pakketbezorger aan de deur. Handig voor als je gehoor niet 100% is, maar ook wanneer je druk bent of wanneer het erg lawaaierig om je heen is. Zo mis je niet per ongeluk iets belangrijks.

Zie beter met Bixby Vision²

Wil je de wereld wel eens ervaren door de ogen van een computer? Schakel Bixby Vision in en deze krachtige virtuele assistent van de Galaxy zal je camera als zijn ogen gebruiken. Een goede functie voor wanneer je zicht niet optimaal is. Bixby Vision zal je helpen de wereld om je heen van commentaar te voorzien door een zonsondergang te beschrijven, je te laten weten of je een citroen of een limoen vasthoudt, je de kleur te geven van de kleding die je draagt, of zelfs een uithangbord voor je voor te lezen.

Klaar om je Galaxy naar een next level te tillen?

Hier zijn een aantal andere geweldige toegankelijkheidsfuncties in One UI.

  • ¹Het updateschema voor One UI 4 kan per apparaat, land of gebruiker verschillen. In de Kennisgevingen in de Samsung Members-app vind je het schema voor One UI-upgrades. De Samsung Members-app is beschikbaar in de Galaxy Store. Inloggen op je Samsung-account en verbinding met een datanetwerk (Wi-Fi of datanetwerk) zijn vereist.
  • ²Momenteel verkrijgbaar met Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S20 FE/Note20/Note20 Ultra/Note10/Note10+/Note10 Lite/Note9/S9/S9+/Note8/Z Fold3/Z Fold2/Fold/Z Flip 3/Z Flip/S20/S20+/S20 Ultra/S10/S10+/S10e/S10 Lite/S8/S8+/S8 Active/S8 Lite/Note FE/A71/A42/A41/A31/M51/M31S/M31/M21S/M21/F41/Tab S6 Lite/Tab Active 3/Tab A 2018/A90/A80/A71/A70s/A70/A60/A51/A50s/A50/A9 Star/A8s/A8 2018/A8+ 2018/A7 2018/A6/A6+/C8/J7+/J7 Top/Tab S7/Tab S7+/Tab S6/Tab Active Pro/Tab S5e/Tab S4/Tab A2/XCover Pro. Samsung Inloggen op je account en verbinding met een datanetwerk (Wi-Fi of datanetwerk) zijn vereist.
  • ³Inloggen op je Samsung-account en verbinding met een datanetwerk (Wi-Fi of datanetwerk) zijn vereist.
  • ⁴Vanaf november 2021, alleen beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans.

Lees de volgende verhalen