Life Hacks

Modecollectie gemaakt
met een telefoon

Hoe een ontwerpster de modewereld veroverde vanaf haar smartphone.

Aurélie gebruikt een Samsung Galaxy Note9 voor digitale mode-illustraties Aurélie gebruikt een Samsung Galaxy Note9 voor digitale mode-illustraties

De prijswinnende modeontwerpster Aurélie Fontan staat bekend om haar gewaagde ontwerpen en duurzame kledingstukken. Maar ze wilde het modeproces naar grotere hoogtes tillen. Voor haar laatste modelijn ontwikkelde ze een complete collectie - van digitale tekeningen tot aan de catwalk - volledig op haar telefoon. Dit is hoe ze te werk ging.

Samsung Mobile Couture - Fashion forward: tech meets couture Samsung Mobile Couture - Fashion forward: tech meets couture

Waar techniek en mode samenkomen

Aurélie zoekt altijd naar nieuwe technieken die het proces van haute couture mode ontwerpen nog beter kunnen maken. Haar voorgaande werk, een jurk die “groeit” uit gefermenteerde kombucha thee, deed dit vanzelf vanuit een biologisch proces.

Ze zegt: “Mijn ontwerpproces wordt geïnspireerd door de mogelijkheden van wetenschap en technologie om duurzame mode te ontwikkelen.

Voor dit project had Aurélie een specifiek doel in gedachten. “De uitdaging zat hem niet in het vervangen van bestaande modetechnieken door technologie. Het ging er vooral om, te ontdekken hoe de technologie die we altijd bij ons hebben in onze zakken, handtassen, enz. een nieuw perspectief zou kunnen bieden voor de traditionele methodes van modeontwerpen.”, aldus Aurélie.

“De collectie is ontworpen
en gemaakt met een
telefoon, maar het blijft
gewoon mode.”—Aurélie Fontan

Samsung Galaxy Note9 Samsung Galaxy Note9
Samsung Galaxy Note S Pen voor digitaal tekenen Samsung Galaxy Note S Pen voor digitaal tekenen
S Pen
De S Pen geeft je het gevoel van pen op papier: ideaal dus voor digitaal tekenen.

Hoe techniek mode naar een ander niveau kan tillen.

Sommige mensen zullen zeggen dat door het gebruik van technologie bij het ontwerpen van mode de traditionele methode buitenspel wordt gezet. Toch vond Aurélie dat het juist zorgde voor een verbreding van de mogelijkheden. “De collectie is ontworpen en gemaakt met een telefoon, maar het blijft gewoon mode,” zegt ze. “Het is uniek, het is artistiek, het is bewerkt en het is op maat. Ze werken mooi samen om iets schitterends te creëren.”

De technologie zorgde er juist voor dat Aurélies visie kon groeien en bloeien. Bijvoorbeeld: in plaats van de traditionele tekenhulpmiddelen maakte Aurélie gebruik van de S Pen om haar ideeën vorm te geven door digitale illustraties op het moment dat ze ze kreeg. “De S Pen is zo gevoelig dat het leek alsof ik mijn schetsen met pen op papier maakte.”

Toen het moment van productie was aangebroken, bewaarde ze grote bestanden van haar stofpatronen op de Note9 en stuurde ze naar een patroonprinter die ze op een lederen basis printte. De snelle schetsen, die gemaakt waren op de Note9 met een digitale tekenapp genaamd Onshape, werden rechtstreeks naar een Ultimaker 3D-printer gestuurd.

Samsung Galaxy Note9 Samsung Galaxy Note9

Mode ontwerpen voor iedereen

Aurélies project “Mobiele Mode” kan wellicht een nieuwe generatie ontwerpers binnen de mode-industrie inspireren. Ze heeft bewezen dat met het juiste talent en met de juiste technologie- en digitale mode-illustratie skills, iedereen een eigen collectie kan maken. Compleet van begin tot eind.

Als ze erop terugkijkt, is Aurélie zeer tevreden met de uiteindelijke collectie en heeft ze het gevoel dat haar visie is uitgekomen. “De combinatie van dagelijkse technologie met mijn vaardigheden zorgde ervoor dat ik iets compleet unieks en creatiefs kon maken. En iets dat hopelijk ook grote veranderingen teweeg gaat brengen.”

Het geheim van mobiele mode

Bekijk de hulpmiddelen en features die de visie van Aurélie tot leven brachten nog wat beter.

author author

Over de ontwerpster

Aurélie Fontan

Prijswinnende modeontwerpster en digitale innovator uit Parijs, Frankrijk

Lees de volgende verhalen