Life Hacks

Hoe je je leven verandert door een dagboek bij te houden

Drie digitale methoden om heel gemakkelijk een dagboek bij te houden.

Door de geschiedenis heen hebben mensen altijd gezocht naar manieren om hun gedachten, gevoelens en ideeën vast te leggen. Het eerste bewijs van een geschrift op een tablet is ongeveer 5500 jaar oud en kan worden herleid naar het oude Mesopotamië. Een paar duizend jaar later hadden enkele van de meest getalenteerde en belangrijke visionairs uit alle lagen van de bevolking er een gewoonte van gemaakt om hun gedachten op papier te zetten. Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Sylvia Plath, Oscar Wilde en Frida Kahlo mogen dan om zeer uiteenlopende redenen beroemd zijn geworden, ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hielden een dagboek bij.

Al sinds de jaren zestig prijzen psychologen de therapeutische voordelen aan van reflectief schrijven. De afgelopen jaren hebben we een explosieve toename gezien in het aantal mensen dat een dagboek bijhoudt. Dit is de danken aan de opkomst van mindfulness en de toenemende aandacht voor psychische gezondheid. Er zijn talloze manieren waarop je je leven een positieve wending kunt geven door een dagboek bij te houden: je kunt er je creativiteit mee verbeteren, kennis verankeren of zelfs je gedachten op een rijtje zetten. Of je er nu geld aan wilt verdienen, je gemoedstoestand wilt bijhouden, je dromen noteert of het dagelijkse leven vastlegt, een doel vinden voor je dagboek is de eerste stap om er een dagelijkse gewoonte van te maken.

In het digitale tijdperk is niets gemakkelijker dan passief informatie verbruiken, maar een dagboek bijhouden stimuleert ons om diep na te denken en actief met onze ideeën bezig zijn. Misschien heb je weinig tijd of wil je helemaal niet schrijven, maar met de volgende drie digitale methoden wordt deze verdiepende activiteit leuk en toegankelijk.

Houd een handgeschreven dagboek bij op je tablet

Voor wie aan tradities hecht, is de pen altijd machtiger dan het toetsenbord. Met de hand een dagboek schrijven kan veel therapeutischer aanvoelen dan letters typen, omdat schrijven met inkt ons nauwer verbindt met onze gedachten en ons authentieke zelf. Als je je diepste gedachten wilt vastleggen of ruim de tijd wilt nemen om je gedachten de vrije loop te laten, dan gaat er niets boven je eigen persoonlijke handschrift.

Maar als je de voordelen van een handgeschreven dagboek wilt combineren met het gemak van onderweg in je dagboek schrijven, waarom dan niet overstappen van pen en papier naar stylus en scherm? Een tablet is een goede investering voor wie zichzelf ernstig neemt als schrijver, omdat het grotere scherm aanvoelt als papier zodra je begint te schrijven. Daarnaast is de Samsung Galaxy S Pen een speciale stylus die in dit digitale tijdperk voor een prachtig authentieke dagboekervaring zorgt. De S Pen is geïntegreerd in de Galaxy Tab S7 en S7+ en verbetert het schrijfproces dankzij een ultralage responstijd en hoge gevoeligheid waardoor hij net als een echte pen aanvoelt.

Houd een bullet journal bij op je smartphone

Of je nu orde in je leven wilt scheppen of je studieresultaten wilt verbeteren, met een bullet journal volg je een no-nonsenseaanpak. Zo'n aanpak is geschikt voor iedereen die zijn dagboekinspanningen liever richt op het maximaliseren van zijn productiviteit dan diep in zijn gevoelens te duiken. Als je een drukke levensstijl hebt, is een bullet journal een geweldige keuze om iets te plannen, geheugensteuntjes te noteren, takenlijstjes wilt maken, wilt brainstormen of andere organisatorische taken op één enkele plaats wilt bijhouden. Je kunt ook een bullet journal bijhouden om je welzijn te bevorderen. Het is namelijk een handige manier om zowel je fysieke als mentale gezondheid op te volgen en uiting te geven aan je korte- en langetermijndoelen, dromen en dankbaarheid. De Samsung Galaxy S21 Ultra is een geschikt hulpmiddel om een bullet journal mee bij te houden omdat je hiermee spreadsheets kunt maken en aanpassen - ideaal voor je week- en maandplanning. Je kunt ervoor kiezen om met de S Pen te schrijven of je kunt overschakelen naar het toetsenbord op je telefoon, wat handiger kan zijn als je snel wilt schrijven en doelen en lijstjes wilt bewerken.

Neem een videodagboek op

Niet iedereen is een geboren schrijver en dat is natuurlijk geen probleem. Heel wat mensen vinden het veel gemakkelijker om in plaats van te schrijven een video op te nemen met hun telefoon. Dit vloggen heeft talloze voordelen. Je laat zo zien hoe jij en je omgeving in de loop van de tijd veranderen. Door rechtstreeks tegen de camera te praten, kun je je gevoelens echt uitdrukken en ervaren op een manier die schriftelijk niet mogelijk is. Er zijn een pak Android-apps voor dit specifieke doel, waarmee je dagboeken of vlogs kunt bijhouden met een combinatie van verschillende media, waaronder foto's, spraakopnamen, video's en tekst. Of je nu elke dag een filmpje van zes seconden maakt en dit aan elkaar plakt om een stukje van je leven te documenteren, of een live dagboek bijhoudt voor jezelf of om met je volgers te delen, de Galaxy S21 is de perfecte metgezel voor al je dagboekplannen. Met echte 8K-video produceert deze creatieve studio in zakformaat haarscherpe en gedetailleerde beelden, zelfs bij weinig licht, en met de variabele framesnelheid van 60 fps maak je betoverende slowmotionbeelden van alles wat je wilt vastleggen.

Klaar om een dagboek te beginnen?

Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Lees de volgende verhalen