Life Hacks

Zeven inspirerende manieren
om creativiteit te stimuleren

Technieken om inspiratie te laten herleven.

We denken vaak aan creatieve intelligentie als een mystieke en aangeboren gave in plaats van een aangeleerde vaardigheid. Maar enkele van de bekendste uitvinders uit de samenleving zullen je vertellen dat een sterke focus, hard werken en zinvolle gewoontes de hoeksteen vormen van grote ideeën. Voor alle ‚aha’-momenten die ons schijnbaar in het wilde weg bereiken, zijn er de momenten die voortkomen uit het tijd nemen om de verbeelding te stimuleren. Als je in de creatieve wereld werkt, als je nieuwe ideeën voor je bedrijf nodig hebt of als je iets nieuws wilt bedenken, dan kunnen deze tips en trucs je inspireren tot allerlei vormen van creatief denken.

1

Ga naar buiten

Veel creatieve mensen vinden dat hun beste ideeën weg van de werkplek komen. Als je in een kantoor zit, kun je die ‚eureka-momenten’ beter zien opduiken als je van je bureau weggaat en de wereld in trekt. Wanneer je een creatieve blokkade ervaart, probeer dan je Galaxy Buds met je favoriete nummers en zoek de frisse lucht op. Als je merkt dat je een creatieve blokkade ervaart, is een ontspannen wandeling een geweldige manier om de geest te verfrissen. Jezelf blootstellen aan de elementen van de natuur en het genieten van het uitzicht kan een verzachtend middel tegen mentale uitputting zijn.

2

Maak een creatief hoekje

Als je vanuit huis werkt en je verbeelding wilt stimuleren, kan het inrichten van een ruimte alleen voor dit doel enorm nuttig zijn. De Britse kinderauteur Roald Dahl - wiens creatieve geest zoveel geliefde personages afleverde - bouwde een hut onderin zijn tuin voor het schrijven van zijn magische romans. Hij vulde deze intens persoonlijke ruimte met favoriete foto's en merkwaardige objecten en creëerde zo zijn eigen leefwereld. Op dezelfde manier schreef de dichter Dylan Thomas in een schuur met uitzicht op de Taff Estuary in zijn huis in Wales. Zelfs als de ruimte beperkt is, is het creëren van een comfortabele creatieve hoek een geweldige manier om het artistieke proces op gang te brengen.

3

Voeg een beetje kleur toe

Zou de kleur van de muren de oorzaak van creatieve blokkades kunnen zijn? Veel psychologische studies ondersteunen het idee dat kleur een grote invloed kan hebben op de stemming, met blauw en groen als bijzonder positieve tinten om creatief denken te stimuleren. Blauw wordt ervaren als kalmerend, en bevordert de communicatie en efficiëntie. Als een van de meest overvloedige kleuren ter wereld, herinnert groen ons aan de natuur. Het is de bedoeling om een zuivere en open mentale verwerking te stimuleren, zodat we creatieve taken met gemak kunnen aanpakken. Als decoreren niet aan de orde is, probeer dan bij het werken aan een creatief project kleren in deze kleuren te dragen.

4

Probeer te improviseren

In de theaterwereld vereisen improvisatielessen dat je goed nadenkt. Hun doel is om open denken en nieuwe ideeën aan te moedigen, met als uitgangspunt dat je een idee nooit mag verwerpen. Je moet het accepteren en erop voortbouwen, hoe bizar het ook is. Zoals je kunt verwachten, kan dit ook werken om je geblokkeerde geest te bevrijden. Probeer dit concept toe te passen op creatieve samenwerkingsprojecten. Nodig een paar collega's of vrienden uit en organiseer een eenvoudige improvisatieoefening - in persoon of over Zoom of Microsoft Teams - om briljante ideeën op te doen. Begin met het voorstellen van een woord of het tonen van een afbeelding, en moedig je team aan om hun associaties te delen.

5

Laat je inspireren door externe bronnen

Als je merkt dat je creatieve geest is gedoofd, kan het bewust absorberen van de creatieve output van andere mensen helpen om het vuur weer aan te wakkeren. In welk domein je je ook specialiseert, probeer veel te lezen, bekijk inspirerende documentaires en bezoek kunstgalerijen wanneer je maar kunt. Probeer een creatief gesprek bij te wonen, want door te luisteren naar mensen die over persoonlijke ideeën en projecten spreken, kun je je eigen ideeën in gang zetten. Dit kan zo eenvoudig zijn als het bekijken van een TED Talk of YouTube tutorial. Een visueel geweldige film kan ook een waardevolle afleiding zijn, die je helpt om je op je eigen werk te focussen.

Space Zoom gebruiken
6

Heb altijd een pen bij de hand

Schrijven, schetsen, dagdromen en droedelen met de hand heeft een positieve invloed op de creativiteit. Pennen brengen ons naar onverwachte plaatsen, omdat het handschrift de neurale activiteit in de hersenen verhoogt. Horrorschrijver Stephen King was een grote fan van het fysiek op papier schrijven, waarbij hij soms hele romans met de hand schreef. Zelfs als je op pad bent, is ideeën - of volledige pagina's tekst - opschrijven met de Galaxy Note20’s S Pen een geweldige manier om creativiteit te stimuleren. Als je ergens mee bezig bent, synchroniseert Samsung Notes naadloos met andere toestellen zodat je later thuis je gedachten kunt verfijnen.

7

Neem praktische belemmeringen weg

Bij het stimuleren van creativiteit gaat het vaak om het hebben van de juiste middelen en het wegnemen van praktische barrières. Voor filmmakers die op zoek zijn naar hun verhaal, de Galaxy Note20 heeft drie lenzen, een pro-grade 8K camera en een editing suite, die de ultieme all-in-one videocreatie-ervaring biedt. Als het gaat om het delen van authentieke content op sociale netwerken, is deze smartphone een geweldig hulpmiddel voor het creëren van opvallende content. Film verticaal in glasheldere 8K en gebruik de S Pen om in het oog springende effecten toe te voegen. Met een creatieve set in je achterzak is het makkelijker dan ooit om onderweg creatief te zijn.

Zin om je creatieve kant te tonen?

Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Lees de volgende verhalen