Life Hacks

Wat is NFC? De voordelen voor je dagelijkse leven

Grote kans dat jij Near Field Communication al gebruikt

We kunnen niet meer zonder onze smartphones. We maken foto’s, volgen het nieuws, houden mails bij en regelen onze bankzaken. Of je gebruikt je smartphone voor video editing, opslaan van vliegtickets of met contactloos betalen. Maar hoe werkt dat contactloos betalen met je smartphone nou eigenlijk? Via NFC dus!

Wat is NFC? Slim, handig en veilig

Near Field Communication ofwel NFC is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van tien centimeter. Deze korte afstand maakt uitwisseling van informatie veilig. Je hebt namelijk geen groot bereik (zoals Bluetooth dat wel heeft) waardoor buitenstaanders geen data kunnen onderscheppen. De chip in je smartphone communiceert met een ander NFC-apparaat, bijvoorbeeld met een kaartlezer om contactloos te betalen, of ter vervanging van vervoersbewijzen of hotelkamersleutels.

Maar wat kan NFC voor mij doen?

De kans is groot dat NFC straks veel tickets en kaarten in je portemonnee vervangt: je ID-kaart en hotelkamersleutels bijvoorbeeld. Straks je bus- of treinabonnement op je smartphone? Dat gaat ook via NFC. Of gebruik NFC ter vervanging van het handen schudden met iemand die je ontmoet hebt door je telefoons tegen elkaar te tappen en zo gemakkelijk je visitekaartje te delen. Behalve de gebruikelijke gegevens als e-mail, telefoonnummers en adressen kan je ook andere handige informatie over jou beschikbaar stellen: je website, portfolio, social profielen, video’s, muziek of apps.
Of gebruik NFC ter vervanging van het handen schudden met iemand die je ontmoet hebt door je telefoons tegen elkaar te tappen en zo gemakkelijk je NFC-visitekaartje te delen. Behalve de gebruikelijke gegevens als e-mail, telefoonnummers en adressen kan je ook andere handige informatie over jou beschikbaar stellen: je website, portfolio, sociale profielen, video’s, muziek of apps.

De wereld mooier met NFC

Met NFC maak je de wereld zelfs een beetje mooier. Deze technologie wordt namelijk steeds vaker ingezet voor goede doelen, want doneren met NFC gaat heel makkelijk en snel. Zo had Unicef in Hongkong veel succes met het werven van nieuwe vrijwilligers door een NFC Donatie Sticker. Unicef ontwikkelde deze feature samen met Samsung. Voor veel goede doelen is het lastig om vrijwilligers te werven die donaties ophalen. De NFC-sticker maakt dat een stuk gemakkelijker. Unicefvrijwilligers plakten een sticker op en donateurs deden – heel simpel met hun telefoon - via NFC een donatie. Maar er zijn meerdere goede doelen op deze manier geholpen. Een donatie-jas voor daklozen in Amsterdam bijvoorbeeld, met een ingebouwd mobiel pinapparaatje. De donaties kunnen alleen ingewisseld worden voor een maaltijd, bad of slaapplek.

NFC voor foodies

In de nabije toekomst zou NFC ook de booschappenronde veel makkelijker kunnen maken. In de komende jaren zullen steeds meer voedselverpakkingen voorzien worden van NFC-technologie. Met één druk op je telefoon lees je alle productinformatie, ingrediënten en de versheid van het product af.

NFC tijdens een concert- of festivalbezoek

Voor als we weer mogen: NFC zorgt voor vele nieuwe initiatieven ook in de cultuursector: van gratis tickets tot de wachtrij skippen. Op festivals is betalen via een armbandje mét NFC-technologie een uitkomst gebleken. Festivalbezoekers struggelen niet meer met zoeken naar gepast geld in een broekzak of een handtas vol met spullen. Ook nooit meer bonnetjes kwijtraken, tekortkomen of overhouden. Met NFC heb je altijd voldoende op zak.

De mogelijkheden met NFC zijn eindeloos, dus benut de technologie in je smartphone optimaal en maak met NFC je dagelijkse leven nog makkelijker!

Lees de volgende verhalen