Fotografie

It’s a wrap: congrats WAJOW Class of 21!

Maak je klaar voor crazy filmtalent en #DoWhatYouCant vids

Van interactieve workshops met massa’s tips tot spontane rap battles en fake oscars… Yeah, the WAJOW-kids are all right! Lees snel verder om te ontdekken wat er de afgelopen zes maanden behind the scenes gebeurde in de Talent Factory en hoe de Brusselse hotspot Capital – en dan vooral de vette rooftop terrace! – een tweede thuis werd voor een dertigtal creatieve enthousiastelingen.

Own your voice

Met WAJOW wilde Samsung in samenwerking met Hakuna Academy jongeren de skills en insights geven om topvideo’s te maken, zelfs met de smartphone die ze altijd en overal op zak hebben. Hiervoor hadden we de eer samen te werken met like-minded spirits uit de audiovisuele wereld, zoals wonder boys Adil El Arbi & Bilall Fallah maar ook social media natuurtalent Average Rob. Zij toonden dat je zeker geen dure camera of fancy studio nodig hebt om krachtige content te maken. “Je kan zoveel met de technologie van tegenwoordig, dat maakt filmmaken op een heel deftig niveau echt super toegankelijk”, klinkt het bij Mathias Sourbron, coördinator van WAJOW, “En dat is mooi want dan gaan we andere verhalen horen.”

Veel passie en bakken goesting!

Dat is wat verwacht werd van de WAJOW’ers. And they did not dissappoint! Zo werden er geen drie projecten uitgewerkt, zoals oorspronkelijk gepland, maar wel negen. Say whaaat? “We merkten al snel dat we sommigen gingen teleurstellen als we het bij drie projecten gingen houden, dus hebben we de groepjes anders opgedeeld. Dat heeft de intensiteit van het hele traject echt wel opgedreven maar ça va”, lacht Mathias Sourbron.

Why accept the norm if the norm doesn’t accept you?

Is de ongelooflijk sterke punchline van “Norm”, een fictie die het verhaal van een Afghaans jongetje vertelt dat ervan droomt regisseur te worden maar thuis totaal niet gestimuleerd wordt om die droom na te jagen. Ook in “Lost in Faith”, het tweede fictie project, draait alles rond identiteit maar deze keer staat geloof centraal. Waar de groep achter dit project luidop van droomt? Er een webserie van te maken! Daarvoor was WAJOW iets te kort, maar ze hebben hun laatste woord zeker nog niet gezegd. To be continued…

Unfiltered

Gaat in gesprek met een aantal influencers, zoals @chrostin en @flowindey, om uit te zoeken wie die influencers in real life eigenlijk zijn. Ook de de Belgische K-Pop community (en die is best groot, zo blijkt!) komt in beeld in een van de docu’s. Verder duikt ook “Back in the track” in de muziekwereld en werden ook nog music clips en Tik Toks geregisseerd. De WAJOW squad heeft duidelijk een liefde voor muziek! Zo ontstond zelfs een heuse rap battle tussen Aboubakr en één van de deelnemers tijdens de workshops. “En dat ging er echt hard aan toe”, vertelt Mathias Sourbron enthousiast, “Die spontane momenten waarop alle grenzen vervagen en die werelden blenden, dat gaat me echt bijblijven.”

Dream big, work hard

Maar het was niet alleen fun & games, obviously! Via interactieve workshops, talks en Q&A’s leerden de WAJOW’ers hun wildste ideeën uit te werken en legit scripts te schrijven. “Ze zijn er achter gekomen dat een idee omzetten niet zo evident is, en dat post-productie zeker even belangrijk is. Zo heeft iedereen ook kunnen ontdekken wie liever voor de camera staat, wie beter in camerawerk is of wie gewoon wil regisseren”, legt Mathias Sourbron uit. En hard werk wordt beloond: zo werden enkele deelnemers al betrokken bij andere projecten – onder andere eentje met local heroes Adil en Bilall. Er wordt ook gefluisterd dat WAJOW op de radar van TV-zenders kwam, zoals de VRT, die keihard op zoek zijn naar jong talent.

Failure: lack of succes? Part of succes!

Wijze woorden van Average Rob. Kriebelt het bij jou ook om vette content te maken? “Gewoon doen”, tipt Mathias Sourbron, “Perfectie bestaat niet. Soms moet je gewoon gaan experimenteren. En het eerste ding dat je maakt? Dat ga je achteraf toch altijd slecht vinden. Alleen door heel veel te maken, kan je leren wat je echt kan en wat je beperkingen zijn.” Ook je #squadgoals zijn belangrijk: “Omring je door mensen met dezelfde mindset. Je kan nog zoveel ideeën hebben, alleen zijn die moeilijk te verwezenlijken.”

De resultaten

Always hungry for talent

Of er een volgende editie komt? “Ik zeg volmondig JA!”, klinkt het enthousiast bij Mathias Sourbron. Maar de details moeten wel nog uitgewerkt worden. Droom jij ervan bij de volgende lichting te zitten? Stay tuned op @wajowtalentfactory!

Lees de volgende verhalen