Verschil 3G, 4G en 5G

Home > Samsung GSM > Verschil 3G, 4G en 5G

Verschil 3G, 4G en 5G

3G en 4G zijn begrippen die veel voorbijkomen als het om mobiele GSM's gaat. En ook 5G horen we de laatste tijd al steeds vaker. Maar wat betekenen deze begrippen nou eigenlijk? En waarom is het ene beter dan het andere? In dit artikel geven we je wat uitleg, zodat je een goede keuze voor een nieuwe smartphone of tablet kunt maken.

3G

Vóór de introductie van data via 3G-verbindingen, was er 2G. 2G is de tweede generatie van draadloze GSM verbindingen. Het aloude en betrouwbare gsm-netwerk. Jouw eerste mobieltje werkte op 2G en dit type verbindingen was (en is) prima voor het versturen van eenvoudige data zoals korte tekstberichten. Nog steeds wordt 2G in grote delen van de wereld als primaire netwerk gebruikt. Maar niet in Nederland, want hier hebben we inmiddels 3G en 4G. De voorloper van 3G was EDGE, dat ook wel 2.75G wordt genoemd. In Nederland hebben we niet lang gebruikgemaakt van EDGE, omdat de technologie al snel werd ingehaald door 3G en toestellen die 3G ondersteunden.

3G staat voor de derde generatie in de standaard van mobiele telefonie. De snelheid van dataverbindingen ligt tussen de 5 en de 10 Mbit per seconde, wat overeenkomt met ADSL-snelheid. Met 3G werd het voor het eerst mogelijk om écht te internetten en filmpjes te bekijken op je mobiel. Maar doordat internet mogelijk werd, gingen ook de eisen van consumenten omhoog. Het mobiele datagebruik steeg, net als de internetsnelheden die we thuis via de kabel en via glasvezel konden bereiken en waaraan we gewend raakten. De behoefte aan sneller mobiel internet groeide.

4G

Vanaf februari 2013 werd 4G in Nederland uitgerold. In het begin waren er nog maar weinig apparaten die de nieuwe standaard ondersteunden, maar inmiddels kunnen vrijwel alle nieuwe smartphones en tablets met deze grote datasnelheden omgaan. Je 4G-toestel kan trouwens altijd over op 3G of een nog lagere snelheid, mocht de 4G-verbinding om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn. Oudere GSM's en tablets kunnen echter lang niet allemaal over op de nieuwe 4G-standaard. Dit is iets om rekening mee te houden als je op de hoogste snelheid wilt kunnen internetten.

4G-verbindingen kunnen snelheden van meer dan 100 Mbit per seconde aan, wat overeenkomt met snelle kabelverbindingen of glasvezel. Dat betekent dat je ook lange video's zonder haperingen kunt bekijken en onderweg bestanden snel kunt downloaden. 4G is inmiddels ook in vrijwel heel Nederland beschikbaar en de meeste mobiele aanbieders maken gebruik van dit netwerk .

En wil je soepel over het 4G-netwerk surfen met het nieuwste van het nieuwste? Bekijk dan hier de Samsung Galaxy S8 , Samsung Galaxy S8+ en de Samsung Galaxy Note8 .

5G

Nu bijna heel Nederland natuurlijk al surft, gamet en YouTube-video's bekijkt op 4G, hebben we het alweer over de opvolger: 5G. Hoewel 4G feitelijk pas net is uitgerold, is het aannemelijk dat we over een paar jaar overgaan op snelheden die nog eens vele malen hoger liggen. Samsung heeft inmiddels enkele tests gedaan die laten zien dat het 5G-netwerk in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde kan bereiken. Honderden keren sneller dan 4G, dus! Hoe we tot 5G gekomen zijn, lees je op de Nederlandse Discover.

Voordelen van 5G

Wat zijn de voordelen van deze duizelingwekkende snelheden? Er kunnen veel meer gebruikers tegelijkertijd op het netwerk. Dat is handig wanneer grote mensenmassa's bij elkaar zijn, zoals op festivals en evenementen. 5G zal hiernaast ook een groter bereik hebben, het zal zuiniger in het gebruik zijn en de verbindingen zullen nog stabieler en betrouwbaarder zijn. Dit maakt het eveneens mogelijk om veel apparaten in huis en in de openbare ruimte op een stabiele manier met elkaar te verbinden. Op dit moment is Samsung in Zuid-Korea volop bezig met de investering in 5G. Het is de verwachting dat het 5G-netwerk daar vanaf 2020 wordt uitgerold. In Nederland zijn er voorlopig nog geen concrete plannen voor 5G. Wel worden er op Europees niveau alvast budgetten voor gereserveerd.

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S9+