FOTOGRAFIJA

Razlozi za snimanje
sa Expert RAW

Želite više kontrole nad uređivanjem fotografija? Ne tražite dalje od Expert RAW aplikacije.

Kamena formacija na plaži ispred zvjezdanog noćnog neba. Kamena formacija na plaži ispred zvjezdanog noćnog neba.

Tajna profesionalnih fotografa je snimanje u RAW formatu. Umjesto snimanja u JPEG formatu koji je komprimovan na najmanju moguću veličinu datoteke uskraćujući maksimalne detalje, RAW daje fotografima način pristupa nekomprimovanim podacima slike, izravno sa senzora kamere. Zatim upotrebljavaju sve te podatke kako bi dotjerali svaki aspekt slike u aplikaciji kao što je Adobe Lightroom¹.

Ako niste profesionalac, možda će vam biti teško raditi s RAW formatom slike. RAW slike obično imaju mnogo statičnosti. Ali ako imate Galaxy S22 Ultra, S22+, S22 ili S21 Ultra, inovativna aplikacija za kameru pod nazivom Expert RAW² omogućuje Vam da bez napora snimate u Linearnim DNG 16-bitnim RAW datotekama s još većom jasnoćom i širim dinamičkim rasponom od običnih RAW datoteka.

Kako bi prikazali snagu Expert RAW, tri profesionalna fotografa uzela su svoje Galaxy S22 Ultra uređaje za snimanje tri vrlo različita okruženja — u džungli, Australskim planinama i maglovitim plažama grada San Francisco— i podijelila svoje zapanjujuće rezultate.

Zmija prikazana kroz tražilo uređaja Samsung Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra Zmija prikazana kroz tražilo uređaja Samsung Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra
Nagrađivana kamera
Otkrijte kako Galaxy S22 Ultra podiže ljestvicu za foto i video performanse mobilnog uređaja.

Ostanite laserski fokusirani

Bez obzira snimate li pauka gotovo nevidljivog ljudskom oku ili opasnog grabežljivca iz daljine, ključna je kontrola nad objektivima fotoaparata. Za ambasadora Samsung-a Shaaz Jung (@shaazjung), čija je specijalnost fotografisanje divljih životinja, to je prava ljepota Expert RAW aplikacije. „Primijetio sam značajnu nadogradnju s 3x i 10x objektivima fotoaparata uređaja S22 Ultra kada sam koristio Expert RAW aplikaciju”, kaže on. „Boje su jasnije, a detalji nevjerovatni.”³

Ručnim podešavanjem fokusa novih objektiva uređaja Galaxy S22 Ultra s aplikacijom Expert RAW, Jung je prikazao detalje šarene leteće zmije, sa prikazom džungle koja se odražava u njenom oku. „Snimanje ovog šarenog objekta doista utjelovljuje pravu snagu aplikacije Expert RAW.”

Golden Gate Bridge noću prikazan kroz tražilo uređaja Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra Golden Gate Bridge noću prikazan kroz tražilo uređaja Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra
Najbolje na uređaju Galaxy S22 Ultra
Za potpuno iskustvo aplikacije Expert RAW, pogledajte našu najmoćniju kameru pametnog telefona do sada.

Osvijetlite mrak

Snimanje fotografija duge ekspozicije na maglovitim plažama u području zaljeva noću može biti težak zadatak. Ali s aplikacijom Expert RAW na svom Galaxy S22 Ultra, fotograf iz San Francisco, Michael Shainblum (@shainblumphotography) postigao je upravo to.

Koristeći aplikaciju, Shainblum je ručno podesio ISO kamere, tako da je njegov senzor bilježio adekvatnu količinu svjetla za efekte koje je želio da izradi. Uz Expert RAW on je takođe podesio brzinu zatvarača kamere, držeći ga dovoljno dugo otvorenim da registruje prigušeno svjetlo prije zore. „Te dvije karakteristike su apsolutne promjene za vrstu fotografije kojom se bavim”, kaže on. Rezultati su eterično duge ekspozicije rastuće plime i svijetle fotografije Golden Gate Bridge noću.

Daljim podešavanjem fotografija u aplikaciji Adobe Lightroom¹ one zaista zablistaju. „Naknadna obrada je mjesto gdje stvarno mogu dočarati emociju scene”, objašnjava on. To može biti teško postići s normalnim JPEG-ovima; jednostavno su previše jednolični. Ali zahvaljujući poboljšanim Expert RAW linearnim DNG 16-bitnim RAW datotekama, Shainblum je imao dinamički raspon koji mu je bio potreban kako bi pokazao željeno raspoloženje.

Uslikajte blistavo
noćno nebo

Shainblum je također koristio Galaxy S22 Ultra i Expert RAW kako bi snimio neke zaista izvanzemaljske snimke. Astrofotografija može biti zeznuta, posebno sa kamerom na pametnom telefonu, jer fotografije zvijezda se često moraju snimiti u potpuno mračnim područjima. „Da biste dobili briljantno čisto nebo, morat ćete da pobjegnete od svjetlosne polucije“, kaže on. „Preporučio bih vam da budete udaljeni sat ili dva od bilo kojeg grada.”

Expert RAW dao je Shainblumu fleksibilnost koja mu je bila potrebna da prilagodi svoja podešavanja i učini da zvijezde zaista zablistaju. Koristeći funkciju Astrofotografija⁷ u aplikaciji, mogao je vidjeti detaljnu mapu noćnog neba s imenima zvijezda, sazviježđa i planeta na svom snimku. „Funkcija Astrofotografija je veoma korisna, jer spaja više kadrova kako bi smanjila šum na nebu i u prvom planu“, kaže Shainblum. „Ovako dobijate mnogo čišću i detaljniju sliku.“⁴

Postavka balansa bijele boje se podešava u tražilu uređaja Samsung Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra Postavka balansa bijele boje se podešava u tražilu uređaja Samsung Galaxy S22 Ultra. Snimljeno #withGalaxy S22 Ultra

Učinite plavi sat u sumraku još plavljim

Boje koje vidimo u stvarnom životu nisu uvijek ono što vidimo kroz objektiv kamere, objašnjava @gabscanu (Galaxy Tab) iz Australia.

Tu balans bijele boje dolazi do izražaja. Balans bijele boje je kada vršite kalibraciju kako bi „čista bijela” na slici trebala izgledati, tako da se ostale boje u spektru usklađuju s tim. Prilagođavanjem balansa boja možete učiniti da okeani izgledaju mokrije, šume zelenije, a pustinje ekstremnije. „Ne postoji ispravan ili pogrešan način korištenja balansa boja; to je samo stvar kreativnosti”, kaže Scanu.

Za svoje snimanje u Blue Mountains National Park u New South Wales, Scanu je prvo upotrijebio alat Balans bijele boje u aplikaciji za kameru Expert RAW kako bi osigurao da boje koje je vidio kroz svoj Galaxy S22 Ultra odgovaraju hladnijim nijansama koje je vidio golim okom. Nakon snimanja, koristio je Quick Share⁵ da pošalje datoteke na svoj {3}, gdje ih je otvorio u aplikaciji AdobeLightroom¹ kako bi podesio ekspoziciju i kontrast i kako bi prikazao detalje. „To mi je omogućilo da kontrolišem boju”, kaže on, čineći Blue Mountains na kompjuteru toliko plavim kao što jesu u stvarnosti.

Snimak ekrana za uređivanje fotografije zmije; podešavanje svjetala. Snimak ekrana za uređivanje fotografije zmije; podešavanje svjetala.
Jednostavno uređivanje
Naknadna obrada je jednostavnija na uređaju s većim zaslonom⁶ kao što je Galaxy Tab S8, gdje možete uređivati svoje Expert RAW fotografije pomoću S Pen olovke za poboljšanu kontrolu.

Fino podesite svoje snimke

Ljepota snimanja u aplikaciji Expert RAW je pristup svim nekomprimovanim podacima od trenutka kada ste dodirnuli okidač. Jednostavno pošaljite te Linearne DNG RAW datoteke na druge Samsung Galaxy uređaje pomoću Quick Share⁵, a zatim ih otvorite u aplikaciji za naknadnu obradu kao što je Adobe Lightroom¹. Koristeći profil Samsung Expert RAW Lightroom, poigrajte se svjetlima, balansom, sjenkama i drugim postavkama kako bi Vaša vizija zaista oživjela.

Pogledajte kako profesionalci koriste Expert RAW

  • Sve fotografije su snimljene s uređajem Galaxy S22 Ultra i montirane u aplikaciji Adobe Lightroom.
  • ¹Preuzmite iz prodavnice Galaxy Store da biste dobili besplatna 2 mjeseca korištenja aplikacije Adobe Photoshop Lightroom. Važi do 28.2.2023. Važi za sve zemlje osim Kine. Primjenjuju se uslovi. Posjetite Adobe.com da biste saznali više.
  • ²Aplikacija Expert RAW dostupna je u Galaxy Store samo za Galaxy Z Fold4, Z Fold3, Z Fold2, Galaxy S22 series, S21 Ultra, S20 Ultra, i Galaxy Note20 Ultra.
  • ³U poređenju s uređajem Galaxy S21 Ultra. 
  • ⁴U poređenju sa zadanim Expert RAW postavkama fotografija.
  • ⁵Quick Share je dostupan na uređajima s One UI 2.1 ili novijim, s instaliranom verzijom operativnog sistema Android Q ili novijom. Bluetooth Low Energy i Wi-Fi veza potrebni su za korištenje opcije Quick Share.
  • ⁶U poređenju s uređajem Galaxy S22 Ultra.
  • ⁷Način rada Astrofotografija je podržan na Galaxy S22 Ultra sa One UI 5.0 ili novijim verzijama.

Jeste li spremni doživjeti
snagu Expert RAW-a?

Trebat će vam adekvatne kamere mobilnog uređaja.

Shaaz Jung nosi duks s kapuljačom u džungli. Shaaz Jung nosi duks s kapuljačom u džungli.

PREDSTAVLJAMO

Shaaz Jung

Fotograf divljih životinja

Michael Shainblum koji se smiješi, s alpskim pejzažima u pozadini. Michael Shainblum koji se smiješi, s alpskim pejzažima u pozadini.

PREDSTAVLJAMO

Michael Shainblum

Fotograf pejzaža

Gab Scanu nosi crnu majicu i ogrlicu s lančićem. Gab Scanu nosi crnu majicu i ogrlicu s lančićem.

PREDSTAVLJAMO

Gab Scanu

Fotograf prirode

Samsung Galaxy ikona Samsung Galaxy ikona

PODIJELITE I OTKRIJTE

Vi ste na potezu

Pratite @SamsungwithGalaxy na Instagramu kako biste pronašli inspiraciju u našoj zajednici kreatora, a zatim podijelite svoje fotografije sa #withGalaxy

Pročitajte zatim ove priče