Fotografija

Kako napraviti savršene
jesenje fotografije

Kreirajte sve vrste svježih, vrijednih okvira, jesenjih portreta koji se mogu dijeliti uz ove profesionalne savjete.

U ovo doba godine lišće može izgledati živopisnije nego što vaša kamera to može uhvatiti. Zato smo se udružili s fotografom Guillaume St. Amand (@guillaume.stamand) kako bi nam dao savjete o tome kako koristi svoj Galaxy S21 Ultra 5G da postigne sjajne jesenje snimke svog rodnog Laurentidesa u Quebecu. Čak i ako nemate tako fotogeničan model kao što je St. Amandov pas Bruce, nakon što savladate ove trikove, svaki put ćete škljocnuti savršenu jesenju fotografiju.

Ne zaboravite na zlatni sat

Reći nekome da snima tokom zlatnog sata je uvod u fotografiju, ali postoji poseban razlog zašto je sat prije zalaska ili nakon izlaska sunca savršeno vrijeme za snimanje jesenjih fotografija. "Zlatni sat je vaš najbolji prijatelj u jesen", kaže St. Amand. "Listovi izgledaju šareno i rad sa svjetlom je lakši." Zašto? Sve se svodi na usklađivanje paleta boja. Kada su listovi javora, brijesta i hrasta koji šušte oko vas već u različitim nijansama zlata, svjetlost pred sami zalazak sunca produbljuje njihove boje na prirodan način – nisu potrebni filteri.

"Zlatni sat je tvoj najbolji prijatelj u jesen."

Sačuvajte samo najbolje fotke

Jesen može biti mirna, ali to ne znači da nije u pokretu. Bilo da se radi o lišću koje lebdi sa krošnji ili o fotografiji bjesomučne borbe sa lišćem u toku, funkcija 8K Video Snap na vašem Galaxy S21 Ultra 5G je ključna za snimanje sjajne jesenje akcije. Uzmite, na primjer, ovu fotografiju Brucea, šašavog St. Amandovog štenca i ljubitelja jeseni, kako trči kroz lišće. Snimanjem 8K video snimka svog psa, a zatim prelistavanjem istog kako bi pronašao pravu fotografiju, St. Amand je bio siguran da je posljednji snimak savršeno u fokusu… bez obzira na to kolika preuzbuđena budalica je u tom trenutku bio Bruce.

Napravite savršen jesenji portret

Jesen je najzanimljivije doba godine za fotografisanje nekoga koga volite. Ali bilo da snimate voljenu osobu ili kućnog ljubimca, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste svoje jesenje portrete učinili magičnijima. Prvo, budite kreativni prilikom postavljanja svog modela u odnosu na prirodnu pozadinu tog godišnjeg doba. Na primjer, neka legnu u hrpu lišća ili stavite savršenu granu sa lišćem između vašeg modela i kamere kako biste naglasili boje njihove odjeće. A kada govorimo o odjevnim kombinacijama, St. Amand predlaže da to bude jednostavno. "Kod garderobe uvijek preferiram nešto šareno i svijetlo kako bi postojao sjajan kontrast", kaže on.

Neka vaše fotografije ožive
Da biste promijenili balans bijele boje, potamnili sjene ili prilagodili boje na snimcima, koristite Pro način rada. Samo prijeđite prstom na "Više" u aplikaciji Kamera i dodirnite dugme "Pro način rada".

Začinite slike bojama bundeve

Ponekad se boje drveća koje vidite svuda oko sebe ne čine tako živopisnim kada ih gledate kroz objektiv kamere. Za ove trenutke St. Amand preporučuje korištenje Pro načina rada, jer vam omogućava ručno prilagođavanje nivoa ekspozicije, kao i balans bijele boje i zasićenje vaših fotografija kako biste ih zaista istakli. "Koristim samo blistavost, kontrast, zasićenost i naglašene dijelove", objašnjava St. Amand. Samo budi suptilan u vezi toga. Osim ako niste stručnjak, razmislite o prilagođavanju ovih postavki kao što je začin od bundeve: malo ide daleko.

Selfi štapovi nisu potrebni

Pričajmo napokon o selfijima. Jesenji selfiji su nezgodni, jer ne pokušavate samo ugurati svoje ili lice voljene osobe u sliku, već svu zapanjujuću prirodnu ljepotu koja vas okružuje. Zato St. Amand preporučuje korištenje Wide Selfie načina na Galaxy S21 Ultra 5G-u. Čak i kada svojeručno snimite selfi, i dalje ćete dobiti potpunu panoramu najtoplijih nijansi crvene, narandžaste i žute koje jesen može okupiti. Uostalom, ljepota ovog doba godine je prolazna. Zar ne želite da ga pamtite tokom cijele godine?

4

Spremni da uhvatite boje?

Evo savršenih uređaja za snimanje opadajućeg lišća.

Fotograf iz Quebeca, Guillaume St. Amand Fotograf iz Quebeca, Guillaume St. Amand

PREDSTAVLJAMO

Guillaume St. Amand

Fotograf iz Laurentidesa, Canada

Samsung Galaxy ikona Samsung Galaxy ikona

PODIJELITE I OTKRIJTE

Vi ste na potezu

Pratite @SamsungwithGalaxy na Instagramu kako biste pronašli inspiraciju u našoj zajednici kreatora, a zatim podijelite svoje fotografije sa #withGalaxy

Pročitajte zatim ove priče