Fotografija

Pričajte velike priče pomoću
kamere džepne veličine

Saznajte kako je režiser Sha Mo snimio svoj film Kids of Paradise pomoću Galaxy S21 Ultra.

Prošla su vremena kada je snimanje filmova bilo samo za velike filmske studije i etablirane ikone. Ono što je nekada uključivalo postavljanje nekolicine kamera, tehničku rasvjetu i velike vreće novca sada se može učiniti s jednim uređajem koji stane u vaš džep. Svako ko ima pametni telefon ima moć da stvori izvrsne priče kroz film. U saradnji sa Samsungom kineski režiser Sha Mo je učinio upravo to. Rezultat je njegov novi kratki film Kids of Paradise za koji je koristio samo Galaxy S21 Ultra.

Dječak iz filma Kids of Paradise nosi špicasti šešir. Dječak iz filma Kids of Paradise nosi špicasti šešir.

Mladi pripovjedač u usponu

Unatoč tome što ima samo 31 godinu, Mo ima iskustva sa režijom i filmskom branšom u Kini, a njegov film Love Will Tear Us Apart je trenutno najgledaniji kino film u Kini. U svom nadolazećem kratkometražnom filmu Kids of Paradise Mo radi s mladim nagluhim glumcima kako bi ispričao priču o prijateljstvu iz djetinjstva. Saradnju s tim glumcima vidio je kao savršenu priliku da pokažu svoju ustrajnost u suočavanju s nedaćama, što je ideja koja se odražava u samom filmu.

Bajka ispričana vizualnom poezijom

Kao apsolvent Beijing filmske akademije, Mo je režirao pet djela, uključujući Black Fish, Senior Teacher, Honey Trap i My Huckleberry Friends. Producira filmove u boji i crno-bijele i svojim pričama prikazuje sliku čovječanstva kroz različite objektive. Sa Kids of Paradise Mo priča novu priču. “Ovo je bajka o odnosima između pojedinca i kolektiva”, kaže. Film se usredotočuje na dvojicu dječaka protagonista, Douzija i Fattyja te jedan preveliki šešir. Ono što počinje kao svakodnevni slučaj zlostavljanja u učionici ubrzo se razvija u priču o opraštanju i prijateljstvu. Korištenje šešira kao lajtmotiv također doprinosi šarmu priče. Kako Mo objašnjava, "Kratki film je vrsta vizualne poezije." Dakle, kako bolje oživiti tu poeziju nego sa Galaxy S21 Ultra?

4

“Nisam se osjećao kao da snimam telefonom.”

—Sha Mo o snimanju sa Galaxy S21 Ultra

Pogled režisera
Odaberite svoje uglove i kontrolišite svoje snimke kao profesionalac.

Podizanje mobilnog snimanja filmova na nove visine

Galaxy S21 Ultra ima niz naprednih funkcija za ambiciozne filmske stvaraoce. “Režiser po osjećaju bira snimke i razmotri scenografiju“, kaže Mo. Za kinematografa Li Jianeng kvalitet slike je glavni prioritet – a Galaxy S21 Ultra vam nudi samo najbolje. Napravljen je za snimanje onih oštrih, detaljnih trenutaka i glatkih snimaka, kao da su snimani pomoću žiroskopskog stabilizatora, a koje očekujete u jednom filmu. Sa ovakvom snagom u džepu, mogućnosti za kreativno snimanje filmova su neiscrpive.

4

Kvalitet. Prenosivost. Pogodnost.

Mo je uvijek bio zagovarač snimanja filma sa telefonom. “Uvijek sam se osjećao kao da je to savršeno sredstvo za izražavanje mojih ideja”, govori on. Prenosivost i praktičnost pametnog telefona bila je velika prednost za njega i njegov tim tokom produkcije Kids of Paradise. Rad sa pametnim telefonom mu nije otežavao posao, nasuprot, često je bio iznenađen: “Nisam imao osjećaj kao da snimam telefonom. Omogućuje nam otkrivanje života, otkrivanje likova i obraćanje pozornosti na sitnice oko nas”, kaže. Unatoč umanjenoj opremi, vjeruje da će naša želja za samoizražavanjem samo rasti. Danas je doba kada svako može oživjeti svoju maštu pomoću pametnog telefona i malo kreativnosti.

Mladi glumci filma Kids of Paradise u učionici, s dvije ruke ispred sebe drže dasku za klapanje. Mladi glumci filma Kids of Paradise u učionici, s dvije ruke ispred sebe drže dasku za klapanje.

Jeste li spremni sjesti u režisersku stolicu?

Započnite produkciju vlastitog filma pomoću Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy ikona Samsung Galaxy ikona

PODIJELITE I OTKRIJTE

Vi ste na potezu

Pratite @SamsungwithGalaxy na Instagramu kako biste pronašli inspiraciju u našoj zajednici kreatora, a zatim podijelite svoje kreativne fotografije #withGalaxy

Pročitajte zatim ove priče