Fotografija

6 objektiva koje morate imati i koji su osnove fotografije

Bez obzira želite li precizno prilagoditi svoje arhitekturne fotografije ili ukusnije dočarati hranu, postoji objektiv za to.

Dođe vrijeme kada svaki fotograf odluči izaći iz svoje torbe za fotoaparate i eksperimentirati s novim objektivima za fotografije noverazine. Ali s toliko mnogo mogućnosti za odabir, koje biste trebali koristiti – i kada? Prije nego što padnete u očaj, razmislite o vrstama fotografija koje želite snimiti. Šanse su da će ovih šest objektiva omogućiti da ti nezaboravni trenuci zasjaju.

Dvostruki otvor blende
Snimite oštre fotografije od zore do sumraka objektivom koji se prilagođava bilo kojem svjetlu – ili nedostatku istog.

Za magiju ulične fotografije proširite pogled

Kao što možete pogoditi po nazivu, širokougaoni objektiv omogućava Vam širi uvid u ono što pokušavate fotografirati (zamislite: ispružene zidne slike i arhitektonska veličanstvenost). U osnovi, kad god želite snimiti sve što Vaše oči mogu vidjeti u jednom kadru, širokougaoni može obaviti posao bez izrezivanja nekih većih detalja ili lica. Najbolje od svega, ne morate stajati na vrhovima prstiju niti ići unazad da biste snimili fotografiju – čak i u uskim prostorima. Zabavna činjenica: fotografi nekretnina upravo se iz ovog razloga okreću širokougaonoj fotografiji.

SAVJET
Što je manji broj žarišne dužine, više će toga stati u Vaš okvir.

Za panoramske pejzaže koristite iznimno širokougaoni objektiv

Ako vam treba više od širokog ugla, uzmite iznimno širokougaoni objektiv: vrhunski pratitelj na putovanjima – i to s dobrim razlogom. Sa žarišnom dužinom manjom od 24 mm (najkraćom od svih vrsta objektiva), iznimno široko vidno polje od 123 stupnja snima panoramu ljudskog oka, tako da ono što vidite je ono što dobivate. Zamišljamo sjajne snimke horizonta New Yorka, potpuni pogled Caldera na Santoriniju ili Lake Louise u Banffu – uključujući planinske vrhove. Nedostatak? Vaše će fotografije pretrpjeti određeno izobličenje u pokušaju da u jednu sliku stisnu tako široku perspektivu. Srećom, telefoni poput Galaxy S10 uključuju funkciju korekcije iznimno širokougaonog objektiva na svojoj iznimno širokougaonoj kameri tako da se možete poštedjeti problema uređivanja fotografija nakon vašeg odmora.

Za vrhunske selfieje povisite svoje standarde

Usprkos tome koliko nas besprijekornima čine filter za lice, povratak na osnove fotografije za dobar portret može učiniti ogromnu razliku. Unesite standardni glavni objektiv. Tamo gdje mu fiksna žarišna dužina nedostaje, nadoknađuje oštrijom kvalitetom slike i jačom dubinom polja – tako da možete izolirati objekt uz zamućenu pozadinu. Da biste pojačali bokeh efekt na Vašim selfiejima, poigrajte se kamerama poput Kamere RGB dubine na Galaxy S10+ uređaju kako biste Vaše lice izdvojili od te pozadine. Super umjetnički.

Za bliske susrete uključite sve na makro

Trebate li pomoć sa snimanjem fotografija iz jako velike blizine koje će i dalje biti oštre? Makro je Vaša leća. Malo situacija može zahtijevati makro fotografiju, ali kada se to dogodi, rezultati su čarobni. Možete ju upotrijebiti za isticanje detalja jedinstvenog cvijeta ili insekta na koje ste naišli na izletu ili za snimanje foodstagramskih snimaka poput Vaše savršene latte umjetnosti. Ako ste odabrali prvo, krenite rano zlatni sat – je idealno vrijeme za kombiniranje makra s fotografijom prirode. Svaka jutarnja rosa ili nešto magle koja se uvuče u kadar može dodati malo atmosfere Vašoj fotografiji i oživjeti je.

Za opredjeljenje udaljite fokus

Ako se makro čini previše blizu i želite svoje mogućnosti držati otvorenima, zoom objektiv je Vaša najbolja opcija. Idealno za fotografije na otvorenom ili fotografije divljih životinja, zoom objektiv može mijenjati žarišnu dužinu kako bi napravio niz različitih snimaka (uključujući i krupne planove) dok Vi stojite na jednom mjestu. Najbolje od svega je što možete brzo snimati fotografije kada prebacite na auto fokus – savršeno za one periode kada jednostavno ne možete propustiti ritam.

Za sve ostalo tu je telefoto

Dok je telefoto objektiv najpoznatiji po snimanju scena iz daleka, njegove mogućnosti tu definitivno ne prestaju. Bez obzira želite li istaknuti najbolje karakteristike svog prijatelja pomoću njegove plitke dubine polja ili privući druge detalje u središte pozornosti zahvaljujući mogućnosti zumiranja, ljepota ovog objektiva leži u njegovoj svestranosti. Savršen je za snimanje udaljenih zvijezda u noćnoj fotografiji ili pobjedničkih fotografija na sportskim igrama.

Ako Vam je dosadilo nositi torbu s kamerom

Galaxy S10 serija omogućuje Vam komplet objektiva u džepu. U kombinaciji s inteligentnim funkcijama fotoaparata, poput njegovog optimizatora scene, možete snimati poput profesionalca bez dodatne težine.

Pročitajte ove priče

*Funkcije Galaxy S10+ uređaja razlikuju se ovisno o državi.