Entertainment

Met trots gamen:
Xbox stimuleert inclusiviteit

Tegenwoordig worden in de gamingwereld alle spelers inbegrepen.

Naast louter entertainment hebben videogames een machtige en weerspiegelende invloed op het leven van gamers. Wat diversiteit in de gamingwereld betreft, stellen we een belangrijke evolutie vast. Games uit de laatste generatie hebben een grotere verscheidenheid aan personages en verhaallijnen dan ooit te voren en wisten een hoop nieuwe gamers te bekoren door een nieuwe manieren van gamen aan te bieden.

Uiteraard is er nog veel werk aan de winkel, maar de focus op diversiteit in de gamingsector is duidelijk een succesformule, waarbij de verkoop wereldwijd omhoogschiet. Als je de perfecte game-setup hebt voor de Xbox Series X en de Xbox Series S, is het moment aangebroken om je gaming horizon verbreden. Hieronder vind je een aantal manieren waarop Xbox alles in het werk stelt om iedereen zich welkom te laten voelen.

The Sims 4

De langdurige aantrekkingskracht van The Sims is erg zeldzaam in de gamingwereld. Het strategische levenssimulatiespel werd meer dan 20 jaar geleden voor het eerst gelanceerd op pc en intussen zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht van alle versies samen. Het gaat duidelijk om een klassieker. Vier hoofdversies en talloze uitbreidingspacks later blijft de baanbrekende sandbox-game talloze nieuwe gamers aantrekken. Maar voor de levenssimulatie is het cruciaal dat gamers zichzelf op het scherm zien. Het team van ontwikkelaars heeft samen met een gedreven gemeenschap de spelopties nog verder uitgebreid. Er zijn nu meer huidtinten, haartypes en -stijlen, genderkeuzes en culturele weergaven dan ooit tevoren beschikbaar in het spel. Spelers kunnen het leven leiden dat ze willen, aan het gewenste ritme, in de wetenschap dat hun personages hoogstwaarschijnlijk op henzelf en hun geliefden zullen lijken. Ga werken, bouw je droomhuis, onderhoud familie- en vriendschapsbanden, ga om met gevoelens en sticht een gezin om de wensen van je personage waar te maken. Creativiteit, humor en ontspanning maken van The Sims 4 een ideaal spel voor alle gamers.

Assassin’s Creed Valhalla

Van het actie- en avontuurspel Assassin’s Creed, een van de favoriete AAA-series ooit, zijn tot op heden meer dan 140 miljoen exemplaren verkocht. Met de release van de nieuwe titel Assassin’s Creed Valhalla zal dit cijfer ongetwijfeld de hoogte in schieten. De game speelt zich af in Scandinavië en Groot-Brittannië in de 9de eeuw en revolutioneert het traditionele concept van de invasie door mannelijke Vikings door voor een vrouwelijke hoofdrolspeelster te kiezen. Gamers kunnen naar wens schakelen tussen beide geslachten. Ze kunnen kiezen of Eivor een man of een vrouw is en deze keuze is nooit definitief.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

De andere Vikinggame Hellblade: Senua’s Sacrifice illustreert duidelijk de inspanningen van de gamingsector om personages te diversifiëren en genres uit te diepen. In deze unieke game wordt een nieuw licht geworpen op geestelijke gezondheidsproblemen, doordat gamers alle kenmerken van een psychose ervaren via het hoofdpersonage Senua. Het personage krijgt te maken met hallucinaties, flashbacks, hyperwaakzaamheid, onrust, intrusie en waan tijdens haar reis door het prachtige landschap. Om dit zo levensecht mogelijk te maken, werkten de ontwikkelaars samen met verschillende neurowetenschappers en vzw’s. De game werd grotendeels positief onthaald door wetenschappers, critici en gamers. Het langverwachte vervolg, Senua’s Saga, wordt momenteel ontwikkeld voor Xbox Series X.

Tell Me Why

Tell Me Why, ontwikkeld in samenwerking met deskundigen op vlak van transseksualiteit en geestelijke gezondheid, wordt geprezen als de ‘gouden norm voor transseksuele personages in videogames’. In een jaar waarin aandacht wordt besteed aan de rechten van transseksuelen, kruipen gamers in de huid van Tyler, een hoofdpersonage dat zichzelf zonder schroom beschrijft als transseksueel. Deze baanbrekende game is ongekunsteld, intens en doorspekt met grapjes die transseksuelen aanspreken. Gamers krijgen een duidelijk beeld van het overgangsproces en de beleving van een transseksueel in de huidige wereld.

Apex Legends

In de categorie van razendsnelle videogames zijn uitzinnige gevechtsgames moeilijk te verslaan. Deze online multiplayer-games bieden een spannende mix van overleving, verkenning en speuren, met een zenuwslopende strijd tot er nog maar een persoon overblijft. Een van de beste voorbeelden is Apex Legends, waarin spelers van overal ter wereld kunnen strijden om de eer. Met een indrukwekkend aanbod aan legendarische personages schuiven de ontwikkelaars stereotypes en mythes opzij in ruil voor originele, interessante persoonlijkheden. Zo zijn er multiraciale en uitgesproken homoseksuele personages, die de waarde van een diverse vertegenwoordiging illustreren. Hoewel seksualiteit en ras de identiteit van de personages mede vormt, zijn dit nooit de enige eigenschappen die hen worden toegekend. Elk personage heeft een unieke speelstijl en bepaalde sterke en zwakke punten in de strijd. De helft van het plezier is uitzoeken welke strategie bij jou past. Daarna hoef je gewoon nog te hopen op het belonende scherm: “Jij bent de winnaar.”

Adaptieve controller van Xbox

Bij inclusiviteit draait het niet alleen om vertegenwoordiging, maar ook moet iedereen gelijke kansen krijgen. Maak kennis met de adaptieve controller van Xbox. Dankzij deze innoverende, unieke controller, ontwikkeld in samenwerking met mindervalide gamers, kunnen spelers met motorieke of toegankelijkheidsproblemen games spelen die ze voordien misschien zouden hebben afgeschreven. De games van tegenwoordig zijn ambitieuzer en gemakkelijker dan ooit tevoren. Ervoor zorgen dat iedereen ze kan spelen is een kleine, maar belangrijke stap.

Er is een Samsung TV voor iedereen

Gamen is natuurlijk het leukst met een goede tv. De QLED-reeks van Samsung biedt tal van functies die alle spelers bevallen. Als je bepaalde kleuren slecht ziet, kan je met de SeeColors-app een aantal eenvoudige opties aanvinken zodat je tv het kleurenspectrum toont dat is afgestemd op jouw behoeften. Als je slecht ziet, probeer dan kleurinversie, hoog contrast en audiobeschrijving. Met Learn TV Remote krijg je uitleg over belangrijke knopjes op de afstandsbediening, zodat je er snel mee leert werken. Echte vooruitgang helpt ons slechts vooruit als er niemand achterblijft. Bij Samsung worden nog veel meer functies ontwikkeld onder het motto “Er is een Samsung TV voor iedereen”.

Ben je klaar om je gaming set-up uit te breiden?

Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Lees de volgende verhalen