Wellbeing

Geheimen van een leven onder het motto
'less is more' van over de hele wereld

Drie internationale mantra's die je kan toepassen op je levensstijl.

We leven in een multiculturele wereld en dus is het heel normaal dat we ons laten inspireren door de vele filosofieën en ideeën uit verschillende landen over de hele wereld. En veel van de nieuwste lifestyle-trends zijn gebaseerd op welzijn, zelfzorg of de wens om beter voor de planeet te zorgen.

In 2016 was het Scandinavische begrip hygge misschien wel de eerste nationale lifestylefilosofie die wereldwijd een begrip werd. Afgeleid van het Deense woord voor heerlijke knusheid en comfort in je eigen omgeving, zorgde de hygge-rage ervoor dat we opeens allemaal geurkaarsen, pluche kussens en getextureerde dekens gingen kopen. Voor de Denen is hygge nog altijd een belangrijk concept dat hen helpt het beste uit hun lange winters te halen. Collectief lijken we deze trend echter achter ons te hebben gelaten. De klimaatverandering heeft ons aan het denken gezet over het grotere geheel, en niet alleen over ons persoonlijk comfort.

De meeste lifestyletrends ontstaan tegenwoordig vanuit de wens om goed voor onze planeet en de generaties na ons te zorgen. Hier verkennen we de geheimen van het motto ‘less is more’ over de hele wereld: fascinerende filosofieën die ons kunnen helpen bij onze inspanningen om een duurzame toekomst te creëren.

Zweden: ‘Lagom’

In veel landen over de hele wereld is duurzaam leven niet alleen een gespreksonderwerp - het is een manier van leven. In Zweden is het woord lagom een begrip dat waarschuwt voor materiële overdaad, ruwweg te vertalen als 'niet te weinig, niet te veel, maar precies goed'. De oorsprong van deze Zweedse mentaliteit heeft alles te maken met het zoeken naar een evenwicht, en het kan op zowat alles worden toegepast - van je interieur tot je eten en je uitgaven. Lagom betekent niet streven naar perfectie, maar een gevoel van evenwicht creëren in alles wat je doet. Dit kan betekenen dat je er actief voor kiest om jezelf niet te overwerken, bijvoorbeeld door je schermtijd te beperken, of de dag te onderbreken met een home work-out in plaats van je e-mails blijven door te nemen. Je kan bijvoorbeeld spullen die je niet gebruikt en die ruimte innemen in je huis, recycleren of aan een goed doel schenken. Ook tijd vrijmaken om gezonde eetgewoonten aan te leren die je gemakkelijk kan volhouden is lagom. Probeer te kopen wat je echt nodig hebt, en let op dat je niet overdrijft.

Japan: ‘Mottainai’

Japan deelt de Zweedse voorliefde voor eenvoud, functionaliteit en duurzaamheid. In 2020 pikte Marie Kondo deze trend op en veroverde de wereld met haar KonMari-methode. Het idee om je huishoudelijke bezittingen categorie per categorie op te ruimen in plaats van kamer per kamer bleek revolutionair en inspireerde duizenden mensen om hun ongewenste goederen te upcyclen en recyclen. Een groot deel van de KonMari-methode richt zich op het bedanken van voorwerpen met sentimentele waarde voor hun doel, voordat je liefdevol afscheid neemt. Nadat je je ruimte hebt opgeruimd, ben je in een goede positie om de oude Japanse filosofie vanmottainai over te nemen. Dit concept omvat het idee om alle middelen te respecteren en ze niet te verspillen, waarbij hun waarde en belang wordt erkend. Kies producten van hoge kwaliteit en draag zorg voor je bezittingen zodat ze lang meegaan, van de kleding die je draagt tot de huishoudelijke toestellen die je dagelijks gebruikt. Door zoveel mogelijk waarde te halen uit de dingen die je bezit, kan je ervoor zorgen dat je een minimale impact hebt op het milieu.

Griekenland: ‘Meraki’

In Griekenland betekent het begrip meraki dat men trots is op wat men doet. Het idee dat werken ons plezier en een gevoel van vreugde kan geven, heerst in Griekenland al eeuwenlang. Waardering en zorg voor de kleinste details maken een groot deel uit van de meraki-filosofie. Je kan een gevoel van meraki toevoegen aan zowat elke activiteit. Onderneem werkprojecten met enthousiasme. Probeer actief plezier te beleven aan het schoonmaken van je huis, in plaats van klusjes te zien als een gedoe. Maak heerlijke maaltijden en zorg dat je alle restjes opgebruikt. Op basis van hun zelfomschreven gedrag hebben Grieken al lang een positieve houding ten opzichte van het voorkomen van voedselverspilling, die onlosmakelijk verbonden is met het concept meraki. Het is een manier van leven om je boodschappen op allerlei manieren plannen en zoveel mogelijk vers, lokaal en biologisch voedsel te kopen. Door trots te zijn op al je persoonlijke inspanningen en zorg te dragen voor de kleine details, zal je een gevoel van voldoening ervaren, en dit zal een domino-effect hebben op de buitenwereld.

Klaar om voor minimalisme te kiezen?

Hier is alles wat je nodig hebt.

Lees de volgende verhalen