Wellbeing

Hoe eenvoudige technologie
mindfulness kan stimuleren

Ervaar je stress? Een enkele klik kan je helpen

Technologie is in elk aspect van ons leven aanwezig. Van vergaderingen met Microsoft Teams tot virtuele fitnesslessen. Onze wereld wordt meer en meer digitaal. Voor sommigen betekent de toegenomen afhankelijkheid van technologie dat het moeilijker is om afstand te nemen van een scherm en te ontspannen. Maar eigenlijk zou het tegenovergestelde wel eens waar kunnen zijn. Ontdek hier enkele van de meest vooruitstrevende technologische oplossingen die speciaal zijn ontworpen om jouw welzijn te verbeteren.

1

Maak tijd voor plezier met video conferentie software

Plezier delen met elkaar is belangrijk voor je welzijn. Leuke momenten beleven met elkaar stimuleert de hersenen om feelgoodstoffen vrij te geven. Deze stoffen helpen ons bij het ontwikkelen van positieve gemoedstoestanden zoals geluk en vertrouwen. De stress van de moderne wereld zorgt ervoor dat veel mensen vooral bezig zijn met eigen zaken, terwijl net tijd maken voor plezier met familie en vrienden goed is voor de geestelijke gezondheid. Gelukkig maakt de toenemende populariteit van video conferentie software het gemakkelijker dan ooit om verbonden te zijn met diegenen die het dichtst bij je staan – ook als zij fysiek ver van je vandaan zijn. Connecteer via Zoom of Google Duo en voer leuke en grappige gesprekken met je naasten.

2

Volg je stressniveau op met behulp van je smart watch

Health watches zijn veel meer dan alleen maar een apparaat om de tijd bij te houden. Ze zijn uniek, omdat ze je kunnen helpen om een van de grootste gevaren voor het welzijn te bestrijden: stress. Als je niets onderneemt, kan stress hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes, huidaandoeningen, artritis, depressie en angst veroorzaken. Heb je een Galaxy Watch Active2? Hou dan je welzijn in de gaten door te swipen naar Stress op de Samsung Health-app. Deze app meet je stressniveau en helpt je bepalen of je je bijzonder angstig of overstuur voelt. Diep ademhalen is een van de beste manieren om stress op het lichaam te beheersen, dus gebruik de functie Breathe om de manier waarop je in- en uitademt te controleren. Deze manier van ademhalen stuurt een signaal naar je hersenen en helpt om te kalmeren en te ontspannen.

3

Verbeter je slaapkwaliteit met een lichtwekker

Slapeloosheid is een groeiend probleem. Het lijkt wel alsof mensen vergeten zijn hoe ze moeten slapen. Heb je moeite om ’s morgens op te staan? De eerste stap naar fris uitgeslapen opstaan is het leren herkennen van ongezonde slaappatronen. Smartphone-apps zoals Calm zijn geweldig om je te helpen ontspannen voor het slapengaan. Gebruik de rustgevende functie Sleep Stories of probeer een begeleide meditatiesessie. Je kunt kiezen uit sessies van 3, 5, 10, 15, 20 of 25 minuten, afhankelijk van hoelang je nodig hebt om te ontspannen. Om de slaapkwaliteit naar een hoger niveau te tillen, wil je misschien wel investeren in een van de vele biologische wekkers op de markt. Deze ontwaaklampen zijn als een persoonlijke zonsondergang en -opgang. Zij doven uit en lichten op om je circadiaans ritme te ondersteunen, waardoor je je meer uitgeslapen zult voelen.

4

Gebruik een menstruatietracker om inzicht te krijgen in je maandelijkse cyclus

Wereldwijd geprezen door OB-GYN zijn menstruatietracker apps een van de meest krachtige femtech-ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Deze apps zijn ontwikkeld om je te helpen omgaan met je menstruatie, maar ze zijn ook een grote steun voor je welzijn. Zo herken je bijvoorbeeld hormonale veranderingen die stemmingswisselingen teweegbrengen. Dankzij de experts van Glow kan Samsung Health je nu helpen bij het opvolgen van je maandelijkse cyclus. Of het nu gaat om het bijhouden van de ovulatie en vruchtbaarheid, of om het zo vroeg mogelijk signaleren van een afwijking. Bovendien is het niet roze en staat het niet vol advertenties.

5

Concentratieproblemen? Blijf gefocust en betrokken

We hadden het er al over in ons artikel over VR games voor mindfulness: de essentie van mindfulness is de focus op slechts één taak. Iets wat zo eenvoudig lijkt, vormt een echte uitdaging in ons dagelijks leven met zijn ontelbare afleidingen die slechts een klik verwijderd zijn. Dat is waar Forest van pas komt. Deze ingenieuze app helpt je om je smartphone neer te leggen en je te concentreren op één ding tegelijk. Wil je je concentreren? Plant dan een virtuele boom. Jouw boom groeit gedurende 30 minuten terwijl jij aan je doel werkt. Verlaat je de app vroegtijdig, dan sterft je boom. Door elke dag aan je prachtige bos te werken, kun je in alle omstandigheden gefocust blijven. Helemaal mooi is dat Forest samenwerkt met de natuurbeschermingsorganisatie Trees for the Future om echte bossen te planten.

Op zoek naar een nieuwe benadering van mindfulness?

Probeer een van deze technologische innovaties.

Lees de volgende verhalen