Wellbeing

Zo pak je slechte smartphonegewoontes aan

6 manieren voor een gebalanceerde relatie met je smartphone.

Person looking to change directions with his phone usage Person looking to change directions with his phone usage

“Telefoon, sleutels, portemonnee.” Het is onze mentale checklist, elke keer als we er op uit trekken. We vertrouwen op onze smartphones voor bijna alles, maar hoe gezond is onze balans? Aangezien steeds meer mensen hun telefoons even aan de kant leggen voor een tijdelijke "digitale detox", kan het lonen om op zoek te gaan naar een betere manier om de juiste balans met je smartphone te creëren als je hem weer oppakt.

Man using his Galaxy Note9 as he waits for the train Man using his Galaxy Note9 as he waits for the train
1

Leg je telefoongebruik vast

Net als met elke andere verandering van levensstijl is het belangrijk om goed naar jezelf te kijken en te bedenken hoe veel tijd je daadwerkelijk spendeert aan de gewoonte die je wilt aanpassen. Een app als Thrive helpt je inzien hoeveel tijd je op je telefoon spendeert en hoe je die tijd invult. Op die manier kom je erachter wanneer en waar je een stapje terug moet doen. Onthoud dat tastbare doelen de sleutel zijn voor langetermijnveranderingen en dat je geen doelen kunt stellen als je niet weet waar je voorheen stond.

See how to protect your eyes from blue light strain See how to protect your eyes from blue light strain
Ken je SAR
Maak je je zorgen om de straling van mobiele telefoons? De Galaxy Note8 heeft naar verluidt de laagste SAR (Specific Absorption Rate), wat betekent dat hij de minste straling uitstoot in vergelijking met andere telefoons.*
2

Het ritme van rust

"Blauw licht" is de term voor licht afkomstig van digitale schermen en het heeft niet zo’n goede invloed op je circadiaanse ritmes. Te veel ervan zorgt ervoor dat je lichaam geen melatonine aanmaakt; een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust. Maar de blauwlichtfilters voor de ogen zoals de Night Mode, helpen je om oogvermoeidheid te verminderen die ontstaat bij telefoongebruik. Het brengt je natuurlijke fysiologische processen in evenwicht en helpt je om heerlijk te kunnen slapen.

Woman enjoying her time to herself Woman enjoying her time to herself
3

Dag digitaal, hallo analoog!

Een makkelijke manier om je afhankelijkheid van je mobiele telefoon te verminderen, is om te switchen naar andere oplossingen die hetzelfde kunnen doen op een andere manier. Wissel eens af met een wekker, een kookboek, de radio of een tijdschrift: alles om je offline gebruik aan te moedigen.

Avoid smartphone thumb and cell phone elbow by taking safe selfies Avoid smartphone thumb and cell phone elbow by taking safe selfies
Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10
Maak selfies met de S Pen
Gebruik de Galaxy S Pen om de sluitertijd van je camera te controleren en zorg voor minder druk op je arm.
4

Voorkom de selfie-elleboog

Geloof het of niet; De perfecte selfie maken is niet altijd zonder pijn. De selfie-elleboog bestaat namelijk écht. Het is de high-tech neef van de tenniselleboog: een ontsteking van de elleboog tot aan de pols. Wees verstandig en bescherm jezelf tegen deze tech-blessure. Geef je arm af en toe rust. Wil je toch die ene leuke selfie maken? Gebruik dan de S Pen! Dé pijnloze manier om selfies te maken.

Use your phone to connect with someone in a meaningful way Use your phone to connect with someone in a meaningful way
5

Bel een vriend, je beste redmiddel

Even een iemand opbellen. Het lijkt een achterhaalde communicatievorm, maar juist zo’n simpel telefoontje is vaak sneller, effectiever én gezonder. Met bellen typ je geen lange en vele zinnen en voorkom je een stroom aan onvermijdelijke antwoordberichtjes, maar belangrijker nog: je voorkomt de sms-duim. Een sms-duim is een tech-blessure die ontstaat door het veelvuldig typen van berichten. Deze blessure kan zelfs van de duim doortrekken tot aan de pols. Geen zin in zo’n blessure? Bel je vriend, je beste redmiddel!

Enjoy your coffee without disctraction from your phone Enjoy your coffee without disctraction from your phone
6

Perfect buiten bereik

Het constant checken van je telefoon zonder nadenken, herkennen we allemaal. Sommige psychologen vrezen dat deze behoefte ons weerhoudt van het bewust beleven van waardevolle momenten met onze naasten. Kies voor een makkelijke en efficiënte oplossing: Leg je smartphone buiten handbereik of beter nog in een andere ruimte. Met aandacht luisteren naar de verhalen van je kinderen, moeder of vriendin ging je nog nooit zo makkelijk af!

Leg je telefoon af en toe eens weg

… maar als je er klaar voor bent om hem weer erbij te pakken, zorg dan voor balans met enkele slimme tools.

Lees de volgende verhalen