Wellbeing

Welke vorm van yoga kies je?

Van hot yoga tot vinyasa: ervaar wat het beste bij je past.

Een vrouw in yogahouding bij zonsopkomst uitkijkend over mistige bossen Een vrouw in yogahouding bij zonsopkomst uitkijkend over mistige bossen

Yoga was nog nooit zo populair: waar je ook woont, bijna overal kan je yogales volgen. Het is dan ook één van de beste remedies tegen onze extreem geconnecteerde en gehaaste levensstijl. Wil jij graag meer weten over de verschillende yogatradities en vele vormen die er zijn? Wij gingen op zoek naar iemand om je wegwijs te maken in de wondere wereld van yoga!

Na meer dan tien jaar les te hebben gegeven in yoga, pilates en mindfulness bij een aantal van de beste Londense sportscholen, staat Laura Pearce aan het hoofd van Yoga Fitness London. Zij richtte ook het yogamatbedrijf Kin Yoga Mats op. Laura is een grote fan van wearables. De muziek tijdens haar les? Die regelt ze via haar smartwatch! Zo zorgt ze altijd voor de ideale sfeer. Via wearables kunnen we ook een oogje houden op onze gezondheid, en dat is iets wat Laura interessant vindt, vooral het volgen van haar lichaamstemperatuur en hartslag.

Laura kent als geen ander de kleinste verschillen tussen de boom, de brug en de neerwaartse hond. Wie beter om je meer inzicht te geven in de wirwar van yoga-opties? Ontdek snel Laura’s vijf favoriete yogastijlen en wat ze voor jou kunnen betekenen!

Vrouw in een yogahouding op het strand voor een opkomende zon Vrouw in een yogahouding op het strand voor een opkomende zon
1

Vinyasa

"Op dit moment waarschijnlijk de populairste vorm in de Westerse wereld. Vinyasa richt zich op je ademhaling. Daarom bestaat deze vorm van yoga uit vloeiende bewegingen: je stemt je bewegingen af op je ademhaling. Vinyasa is zowel heel intens als heel ontspannend omdat je continu moet focussen op wat je lichaam doet".

Beeld van een vrouw op een yogamat die onder een dekentje uitrust Beeld van een vrouw op een yogamat die onder een dekentje uitrust
2

Yin Yoga

"Alles in onze wereld bestaat uit Yin en Yang: Yin verwijst naar de maan en de vrouwelijke energie en Yang naar de zon en de mannelijke energie. Daarom is Yang Yoga zeer dynamisch, fysiek, expressief, heet en energiek, en is Yin Yoga het tegenovergestelde: balancerend, rustig, verinnerlijkt en koel. Deze bijzonder trage vorm van yoga draait rond statische poses die heel lang worden aangehouden. Meestal drie tot vijf minuten per houding, maar het kan ook twintig minuten zijn! Yin Yoga is dus perfect als je supergespannen en stram bent, maar ook ideaal als je de dynamischere yoga’s maar niets vindt."

Beeld van een vrouw in een yogahouding bij zonsondergang Beeld van een vrouw in een yogahouding bij zonsondergang
3

Ashtanga

"Bij Ashtanga doorloop je een redelijk strak programma van houdingen: je begint met de eerste reeks oefeningen, beheers je die, dan ga je door naar de tweede serie, enzovoort. Poweryoga-variaties zijn er meestal op gebaseerd. Poweryoga is eigenlijk een extremere versie van Ashtanga. Het bevat heel veel dynamische bewegingen waarbij je flink gaat zweten maar ook krachtvereisende houdingen zoals de handstand. Je traint er dus je bovenlichaam flink mee. Niet voor watjes! En enkel aan te raden aan ervaren yogi’s."

Beeld van bovenaf:  Een vrouw in een yogahouding Beeld van bovenaf:  Een vrouw in een yogahouding
4

Hot Yoga

Vind je yoga al een hele uitdaging? Beeld je dan eens in om al die houdingen te moeten aannemen in een waanzinnig warme studio van soms wel 40 graden! Dat is ‘Hot Yoga’. Omdat je veel stretcht lijkt deze vorm van yoga op Yin yoga, maar de hitte maakt het wel bijzonder zwaar. Een ECHTE uitdaging!"

Beeld van een vrouw op een yogamat die focust op de ademhaling Beeld van een vrouw op een yogamat die focust op de ademhaling
5

Hatha

"Heb je zin om te focussen op je ademhaling? Hou je van meditatie? En wil je het liefst lichaam en geest weer verbinden om diep te ontspannen? Dan is Hatha-yoga iets voor jou! Het is de meest traditionele vorm van yoga die we nu beoefenen, en meestal gematigd en bedachtzaam. Ben je super gestrest door je 9 to 5? Zit je veel op kantoor? Dan zal Hatha-yoga je meer evenwicht bieden en rust brengen. Iedereen kan baat hebben bij deze vorm van yoga, ongeacht je leeftijd of yoga-ervaring."

Verdiep je yoga-ervaring met een Galaxy wearable

Lees meer over hoe de Galaxy Watch Active2 je sportgewoontes kan helpen verbeteren.

Lees de volgende verhalen