Wellbeing

Geef je productiviteit een boost

Train lichaam en geest met door technologie verbeterde yoga.

Een strak lichaam en een betere gezondheid? Iedereen weet dat je daarvoor moet sporten. Maar vaak vergeten we dat ook ons mentaal welzijn verbetert door regelmatig onze sportschoenen aan te trekken. Je humeur krijgt er een flinke boost van en ook stress en angsten verminderen aanzienlijk. Ready to work miracles? Haal die yogamat boven!

Laura Pearce, CEO van het yogamatbedrijf Kin Yoga Mats en hoofdyogi bij Yoga Fitness London, werkt al vele jaren met bedrijven overal ter wereld. Verrassend? Niet echt, want yoga kan productiviteit op de werkvloer een echte boost geven. Het is dus als “corporate wellness expert” dat Laura haar yoga-ervaring met bedrijven deelt. Aan de hand van haar ervaring met drukke professionals, hebben we haar gevraagd uit te leggen hoe yoga ook jouw productiviteit kan verhogen. En hoe wearables te gebruiken om nog dieper te ontspannen tijdens jouw volgende yoga sessie.

1

Hoe yoga je weer in balans brengt

“Het belangrijkste effect dat yoga op het lichaam heeft, is verbonden aan het zenuwstelsel,” legt Laura uit. Als je te veel stress ervaart, ga je in ‘vecht of vlucht’-modus. Tijdens yoga krijg je je ademhaling terug onder controle en kom je in een bijna meditatieve staat. Zo ga je jouw parasympathische zenuwstelsel activeren. Wat het effect hiervan is? Dat je ontspant! Zo simpel kan het zijn.

Ben jij een echt stresskonijn? Dan moet je lichaam met veel adrenaline en cortisol functioneren – de zogenaamde stresshormonen – en daar kunnen je spijsvertering en slaap ernstig onder lijden. Als je vaak veel stress hebt, is yoga dus een echte zegen voor je lichaam. Maar wist je dat je door yoga ook je immuniteit kan verbeteren dankzij een beter vermogen om ontstekingen te bestrijden? “Dit werd onlangs ontdekt en is één van de vele krachtige voordelen van yoga” aldus Laura.

2

Yoga @ work = happy workers

“Een aantal vooruitstrevende bedrijven bieden tegenwoordig wellness programma’s aan hun medewerkers”, merkt Laura op. Zo helpen ze hun werknemers mentaal en fysiek gezond te blijven en hun stress tot een minimum te beperken. “Een zittende levensstijl wordt door sommigen als gevaarlijker gezien voor de algemene gezondheid dan een slecht dieet of zelfs roken”, benadrukt Laura.

Wist je dat voor elke dollar die wordt geïnvesteerd in wellness, bedrijven daar gemiddeld $2,71 voor terugkrijgen als gevolg van een verbeterde productiviteit, minder afwezigheid en een verlaging van de kosten van gezondheidszorg? Zo blijkt uit een onderzoek door de Harvard Business Review.

Zo beginnen ook bedrijven de tastbare voordelen te zien van corporate wellness programma’s. “In het bijzonder in de VS”, aldus Laura, “Want gezonde werknemers dat betekent natuurlijk ook minder geld uitgeven aan gezondheidszorg.”

3

Hoe yoga je productiviteit een boost geeft

Laura zegt dat yoga het welzijn van werknemers op verschillende manieren kan verbeteren.

Volgens Laura kan yoga het welzijn van werknemers op verschillende manieren verbeteren. Hoe? In de eerste plaats door de bedrijfscultuur en de samenhang te verbeteren. “Werknemers met wellness programma’s hebben veel minder snel een hoog ziekteverzuim of burn-outklachten” klinkt het bij Laura, “Ze hebben meer energie en vaak een positievere houding.”

Yoga verbetert ook het behoud van personeel, maar ook het werven van medewerkers gaat vlotter. Gevolg? De betrokkenheid van het personeel blijkt veel groter bij een management dat wellness programma’s stimuleert.

“Tot slot zijn lessen zoals yoga en pilates super inclusief: ze zijn voor iedereen” aldus de wellness experte, “Mits enkele aanpassingen kunnen zowel gevorderde als minder ervaren yogi’s, en mensen van alle leeftijden, genieten van de voordelen van deze disciplines.”

4

Wat kunnen wearables doen voor je yoga-ervaring?

“Ik gebruik koptelefoons die voorzien zijn van ‘noise cancelling’ bij veel van mijn zakelijke klanten voor mindfulness-, meditatie- en slaapworkshops” verklapt Laura. Bij werkpleksessies komt inderdaad soms wat achtergrondlawaai kijken, en de oortjes helpen echt om mentaal het bedrijf even te verlaten en helemaal te ontspannen. “Sommige studio’s bieden zelfs instructeurloze door geluid gedreven meditaties aan met behulp van draadloze koptelefoons en opgenomen instructies.”

Verbeter je yogasessies met Galaxy Buds+

Ontspan je geest, lichaam en ziel door met de Galaxy Buds+ tijdens je volgende yogasessie naar je favoriete afspeellijst te luisteren.

Lees de volgende verhalen