Wellbeing

Gebruik fitnesstrackers om je motivatie
te stimuleren, niet je onrust

Maak stappen in je workout goals door eens de "reset-button" in te drukken bij jouw gebruik van fitnesstrackers.

Als je een van de vele mensen bent die ""meer sporten"" bovenaan de doelenlijst voor het nieuwe jaar heeft staan, dan heb je vast wel eens gehoord van fitnesstrackers. Geweldige tools om gemotiveerd te blijven, niet? Zeker zolang je het gebruik ervan maar in balans houdt. Het obsessief checken van je vorderingen en de voortdurende herinneringen om meer te doen kan ook onrust veroorzaken. Dit kan weer leiden naar zelfkritiek en angsgevoelens wanneer je eens een mindere dag hebt.

Het goede nieuws: er zijn veel manieren om balans te vinden in het gebruik van je fitnesstrackers. We geven je hier een paar.

Maak haalbare persoonlijke doelen

De weegschaal en je stappenteller kunnen krachtige hulpmiddelen zijn, maar wat zijn je doelen die achter die cijfers liggen? Kijk naar waar je fitnessdoelen precies vandaan komen en wat je écht wilt behalen. Ze moeten natuurlijk we realistisch blijven. Als je bijvoorbeeld gewicht wilt verliezen, probeer dan naar jezelf te luisten en niet te kijken naar niet-haalbare maatschappelijke normen van hoe je eruit zou moeten zien. Wees blij met jezelf en creëer hieromheen haalbare doelen. Dat kan van alles zijn, van leren om van je lichaam te houden en stress te verminderen, tot je vrienden vergezellen bij een hardloop- of fitnessles. Zo ben je veel happier met je resultaten!

Zoek een sportactiviteit waar je van houdt

We snappen het, je houdt niet van pull-ups in de sportschool of die ene laatste kilometer van je hardloopsessie te sprinten. Maar toch doe je het om je resultaten te behalen. We laten onze eisen vaak onze trainingen definiëren en richten ons op wat we denken wat we moeten doen in plaats van op wat we wíllen doen. Met de verscheidenheid aan fitnessprogramma's die beschikbaar zijn in de Samsung Health app kun je blijven experimenteren totdat je iets vindt waar je echt blij van wordt.¹ Of het nu gaat om stretchen, kickboksen of fietsen, je kunt handmatig tot 90 trainingen volgen op je Galaxy Watch5. Door echt iets leuks te doen, bereik jij gemakkelijk je doelen.

Houd je overwinningen bij
Gebruik de Samsung Health-app op je Galaxy Watch5 om automatisch trainingen te detecteren of feedback te krijgen van een virtuele hardloopcoach. Zo vier je je overwinningen.

Laat je niet overweldigen met SMART-doelen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen moeite hebben met hun doelen is omdat die niet specifiek genoeg zijn.

Je helpt jezelf door je doelen SMART te formuleren. SMART staat voor specific (specifiek), measurable (meetbaar), attainable (haalbaar), relevant en timely (tijdig). Deze methode helpt je een duidelijk doel te stellen en de stappen die je moet nemen te prioriteren. Is jouw doel om gezonder te leven? Dan kun je dit doel op deze manier SMART formuleren:

Specific: kies een manier om je doel te bereiken, maak bijvoorbeeld een haalbaar trainingsschema.

Measurable: Maak het meetbaar en plak een getal op je doel, zoals elke week 10 kilometer joggen.

Attainable: kijk verder dan het grote plaatje en denk na over realistische manieren waarop je je doel kunt bereiken. Maak je doel niet meteen te groot, maar kies voor iets haalbaars en bouw het langzaamaan op. Zoals twee dagen per week twee kilometer lopen.

Relevant: bekijk opnieuw je motivatie achter je doel. Misschien wil je je uithoudingsvermogen opbouwen zodat je met je vrienden kunt deelnemen aan een 10k. Schrijf deze motivatie op.

Timely: geef jezelf een deadline zodat je gemotiveerd bent om actie te ondernemen. Vergeet niet om realistisch en eerlijk te zijn tegenover jezelf. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat je doelen kunnen veranderen, en dat dat ook goed is. Je kunt ze op elk moment aanpassen.

Vind steun bij vrienden

Er zijn veel voordelen verbonden aan sporten met vrienden. Ten eerste houden jullie elkaar gemotiveerd, en niet te vergeten: wat vriendschappelijke wedstrijdjes kunnen een leuke afwisseling zijn. Om je eigen fitnessteam op te richten, gebruik je de Train Together-functie² in de Samsung Health-app. Train Together geeft je team challenges en strijd je tegen elkaar om een bepaald aantal stappen te behalen. Je kunt zelfs deelnemen aan wereldwijde maandelijkse challenges die Samsung Health organiseert om nieuwe stappen en mijlpalen te bereiken.

Geef jezelf vrije dagen
(ja, dat mag)

Je kunt niet altijd alle ballen in de lucht houden. Werk, school, je sociale leven... het is onrealistisch om te denken dat je nooit een dag sporten zult missen. Daarom is het belangrijk om jezelf ook wat rust te gunnen door de fitnesstrackers en de meldingen ervan uit te zetten. Als je weet dat je niet veel gaat lopen, sporten of zelfs bewegen, schakel dan alle meldingen op je Galaxy Watch5 uit om voortdurende herinneringen aan lopen, staan of sporten te vermijden. Op die manier kun je jezelf richten op wat op dat moment belangrijk is: jouw welzijn.

Blijf in het nu
Een rustdag is een geweldige kans om tot jezelf te komen – probeer eens een begeleide meditatie¹ in de Samsung Health-app.

Plan ook rustdagen in

Naast vrije dagen kan het plannen van rustdagen op je agenda motiverend zijn. Deze dagen voelen bijna aan als het uitkijken naar een vakantie of een groot evenement. Beschouw rustdagen als een noodzakelijk onderdeel van je training, want ze laten je lichaam toe om te herstellen na al het harde werk. Maak je rustdag officieel door ze in te plannen in je agenda op je Galaxy-apparaat. Stel ook voor deze dagen een herinnering in, zodat je ze niet vergeet.

  • ¹ Voor bepaalde inhoud van derden die beschikbaar is op Samsung Health kunnen abonnementskosten gelden.
  • ² Aanmelden met Samsung-account en netwerkverbinding (Wi-Fi of datanetwerk) vereist.

Reset je routine

Gebruik de Galaxy Watch5 en Samsung Health-app om nieuwe wegen in te slaan voor je trainingsdoelen, om sporten leuk te maken en te zorgen voor een bron van energie.

Lees de volgende verhalen