Je hebt de term ongetwijfeld al meerdere keren voorbij zien komen: 4K tv. Maar wat is het precies? Moet je mee met de trend? En wat zijn nou echt de voordelen voor de gebruiker? In dit artikel gaan we dieper in op 4K tv.

4K, 4K Ultra HD, Ultra HD en UHD. Allemaal termen die door elkaar heen worden gebruikt, maar ongeveer op hetzelfde neerkomen. Strikt genomen zijn 4K en UHD geen synoniemen: 4K resolutie is de professionele bioscoopstandaard, terwijl UHD de term voor consumentenschermen en uitzendingen is. Omdat dit verschil voor consumenten niet veel uitmaakt, zullen we dit verder buiten beschouwing laten.

Simpel gezegd hebben we het hier over de opvolger van full HD, de resolutie die tot voor kort als hoogste voor jouw kijkervaring op tv gold. De kans is groot dat je thuis een full HD tv hebt staan. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Daarom ondersteunt 4K maar liefst vier keer zo veel pixels als full HD. Bij Samsung noemen we deze televisies trouwens meestal UHD-televisies (Ultra High Definition).

4K tv: de oplossing voor grote schermen

4K tv biedt vier keer zoveel pixels als full HD tv. Daarmee is het vooral een goede oplossing voor grote tv-schermen. Ben je gevallen voor een smart-tv met een beeldgrootte van meer dan 48 inch? Dan zal 'gewoon' full HD in veel gevallen niet meer voor je voldoen. Een en ander hangt vanzelfsprekend ook af van de afstand van je tv-scherm. Zie hier een voorbeeld van een 48 inch UHD TV van Samsung .

Je kunt dus beslissen om over te schakelen op 4K tv. Hiermee zie je dus meer detail in je beeld. Apps als Netflix en YouTube ondersteunen dit formaat al, al wordt nog lang niet alle content ook in dit formaat aangeboden. Ook steeds meer andere (streaming)diensten zullen content in 4K gaan aanbieden.

Deze maand zijn de eerste films op 4K Ultra HD Blu-ray verschenen, waarmee dit nieuwe beeldformaat een must voor de ware filmliefhebber is. Let wel: je hebt dan ook een nieuwe Blu-ray-speler nodig, die de 4K-resolutie ondersteunt. Samsung heeft hiervoor de uiterst geavanceerde UBD-K8500 ontwikkeld.

Voordelen 4K tv

De voordelen van 4K zijn dus duidelijk. Je hebt meer details dus in potentie scherpere beelden. De kijkervaring wordt nog intenser, de filmische beleving nog grootser. Al hangt bij het omzetten van oudere films veel af van de kwaliteit van het bronmateriaal. Films die worden opgenomen én uitgebracht op 4K Blu-ray zullen er uiteraard verbluffend uitzien. Mits je natuurlijk een goede 4K tv gebruikt!

Upscaling naar 4K tv

Overigens kan je bestaande filmmateriaal, waaronder streams en Blu-rays, door middel van de upscaling-functie op jouw 4K-apparatuur in een betere kwaliteit worden weergeven. Echt 4K wordt dit materiaal natuurlijk niet, maar de techniek hierachter is toch indrukwekkend en werpt een nieuw licht op je bestaande collectie.

Heb je 4K tv nodig?

'Nodig' is natuurlijk een groot woord. Nee, je hebt niet per se 4K nodig. Als je nu investeert in 4K tv, dan loop je voorop. Zoals je jaren geleden vooropliep als je al een full HD tv had. Maar: als je een échte filmliefhebber bent die het maximale uit zijn kijkervaring wil halen, dán kun je eigenlijk niet meer om 4K heen. Zoals gezegd zijn de eerste films op 4K Ultra HD Blu-ray inmiddels verschenen! Shop eens door het brede assortiment aan Samsung 4K tv's, die wij UHD-tv's noemen. Nog niet overtuigd? Bekijk hier de 7 goede redenen om over te stappen naar SUHD Curved TV . Wie weet kom je nog wel op heel andere gedachten, wat betreft dat 'nodig hebben'. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!