Ecars, een mooi staaltje technologie “made in Belgium” op Autosalon

Door Samsung België 09.02.2017

ecars autosalon belgische elektrische wagen

Belgen zijn niet alleen met een baksteen in de maag geboren, ook aan hun wagen zijn ze bijzonder gehecht. In 2016 kende de autoverkoop het op twee na beste jaar ooit. Tijdens de autosalon konden we dit jaar ook kennis maken met de eerste 100% elektrische wagen van eigen bodem.

Een man met een visie

In 2010, reed Xavier Van der Stappen – de bezieler van Ecar – van Kopenhagen naar Kaapstad met een elektrisch prototype. De duizenden afgelegde kilometers en talrijke technische pannes overtuigden Van der Stappen alleen maar om het prototype te verbeteren. En gelijk had hij. Wat ooit begon met een elektrische motor, batterijen en een stel buizen – maar vooral een echte droom – zorgt nu voor een kleine revolutie binnen het autolandschap. Een eerste prototype van de Ecar werd gepresenteerd op het Autosalon van januari 2015, en het zorgde voor heel wat sensatie bij de pers en het publiek. Twee jaar later stelt het Belgische bedrijf nu zijn drie eerste Ecars voor, die vanaf maart ook effectief de baan op zullen gaan. De E333, is een stedelijk voertuig met 3 plaatsen dat in 3 uur kan opgeladen worden en over een autonomie van 150 tot 300 km beschikt. Verder stellen ze ook de E332, een luxe roadster met lederen interieur en een autonomie van 300 km, en de E311u voor, een utilitair voertuig met een laadcapaciteit van 1.600 liter en een autonomie van 150 km.

Electronische auto

De stadswagen heruitvinden

De E333, een kleine stadswagen die er ondanks zijn vier wielen uitziet als een driewieler, is samengesteld uit bio-based en gerecycleerde materialen. De wagen werd ontwikkeld op het principe “ back to basics ” maar is absoluut een wagen voor technologieliefhebbers. Basics, ja. Maar anno 2017 wil dit toch iets heel anders zeggen als enkele jaren geleden. Je kan de wagen uiteraard op een gewoon stopcontact opladen maar verder zijn de Ecars uitgerust met allerhande nieuwe technologieën. Zo beschikken ze bijvoorbeeld over drie verschillende schermen in plaats van een dashboard. Geen knopjes meer, enkel schermen. Smartphone, muziek, GPS zijn tegenwoordig standaard features geworden maar de Ecars laten je ook weten waar de dichtstbijzijnde laadpalen zich bevinden, beschikken over een anti-slaap systeem en waarschuwen je als je je kind of hond in de auto bent vergeten.

Ecologische voordelen VS prijskaartje?

Elektrische wagens combineren rijcomfort met ecologische voordelen, en toch botsen ze nog altijd op heel wat weerstand bij de gebruikers. Als argumenten worden vaak het tekort aan laadpalen en de zeer hoge prijzen aangehaald. Ecar kondigt een basisprijs aan van € 20.000, een prijs die zeer competitief blijft voor een productie in kleine serie en in eigen land. In Vlaanderen zorgt een premie van 4.000 euro wel voor een beperking van de kosten. Ook leasing kan een interessante optie zijn. Dankzij leasing zouden de kosten op 5 jaar lager zijn dan die van kleine stadsvoertuigen, omdat je bespaart op « brandstof » , maar ook dankzij belastingvoordelen en lage onderhoudskosten. Vooraleer de productie uit te breiden, richt Ecar zich in eerste instantie voornamelijk tot de gemeenschappelijke vloten, de maatschappijen en de marketing gebruik door imagobewuste entiteiten. Het Belgische bedrijf had zich als doel gesteld de eerste vijftig voertuigen te verkopen in 2017. Deze eerste ambitieuze doelstelling is na het autosalon al met succes bereikt. Verdere ambitie is om tegen 2020 een productie van 500 eenheden te bereiken.

Meer lifestyle inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates netjes in je inbox ontvangen? Geef je dan gratis op voor onze nieuwsbrief.

INTERESSANT VOOR JOU

gear s3 samsung

Alle levensstijl verrijkende voordelen van de nieuwe Gear S3 in beeld