Wat is HDR TV?

Wat is HDR TV?

Is het je opgevallen dat TV-content
er anders uitziet dan vroeger? Lees
verder om meer te weten te komen
over HDR.
Een HDR TV is afgebeeld met op het scherm gedetailleerde HDR-beelden van een kustscène aan zee. Vanuit het perspectief van een grotopening is te zien dat de zon opkomt aan de horizon.

Wat houdt HDR in?

HDR staat voor High Dynamic Range en verwijst naar een techniek die zowel in heel heldere als heel donkere scènes de details weergeeft. De beeldweergave is natuurlijker, realistischer en met een groter contrastbereik. In een zeer donkere grotscène bijvoorbeeld tonen HDR TV's de aanwezigheid, kleuren en de textuur van de wanden van de grot. En in een scène met een jacht op een door zon overgoten zee, zijn de individuele zonnestralen duidelijk zichtbaar ondanks de heldere achtergrond.

Een TV met ''HDR'' toont een beeld van een zonsondergang op het strand met High Dynamic Range.
Een video van een zonsondergang aan de kust begint in Standard Dynamic Range (SDR) met een beperkte weergave van de details en kleuren. Dan schakelt de video over op High Dynamic Range (HDR) en wordt dezelfde scène in heldere en levendige kleuren getoond.

Verschillende HDR-soorten

Er zijn verschillende HDR-standaarden, waarvan 'HDR10' het meest wordt gebruikt. Recent is er een nieuwe HDR10+ technologie geïntroduceerd. HDR10+ maakt gebruik van dynamische metadata.* Dat betekent dat er metadata in elke scène worden gebruikt en dat de beeldkwaliteit meer geoptimaliseerd is ten opzichte van de standaard HDR10-technologie. Met HDR10+ geniet je van de helderste en meest contrastrijke beelden, en optimaal detail in donkere en lichte beelden.

*Metadata slaat op de extra beeldinformatie die in de content wordt gevonden. Dit is onder meer de informatie over kleur en helderheid die in het HDR-beeldmasterproces wordt gebruikt.
Foto's laten het verschil zien tussen HDR10+ en HDRS10. De foto's van HDRS10+ geven een 'betere kleurverzadiging' en een 'uitgebalanceerde helderheid'. De andere foto's met HDR10 zijn 'niet helemaal verzadigd' en de 'helderheid is niet-uitgebalanceerd'.

Geniet van HDR-content

Verschillende HDR-content in verschillende vormen, zoals films, streamingdiensten, blu-ray, uitzendingen en foto's, is beschikbaar op de HDR TV's van Samsung.

3 dingen om rekening mee te houden als je voor een HDR TV kiest

Voor de beste HDR-ervaring is het goed om met het volgende rekening te houden:

Hoe goed wordt heldere content weergegeven, hoe goed wordt zwarte content weergegeven en hoe nauwkeurig worden verschillende kleuren weergegeven?

Alle QLED en Chrystal UHD modellen van Samsung ondersteunen HDR. HDR-films kunnen tot maar liefst 4000 nits helderheid bevatten. QLED TV's zijn dankzij Quantum HDR optimaal geschikt om deze heldere beelden in alle nuances weer te geven. Let dus goed op het aantal nits, want hoe hoger het aantal nits van de HDR-TV, des te beter meer nuance er is tussen helderheid en contrast. Dit zijn de belangrijkste factoren die de kwaliteit van een TV met HDR bepalen.

*Local dimming is een technologie die lokaal de achtergrondverlichting reguleert in het scherm voor een echt zwarte kleurweergave.
Uit een checklist voor het kopen van de beste HDR TV komen 4 dingen naar voren: HDR10+ (Dynamische metadata), Helderheid met HDR 1000 nits of meer, Local dimming en 100% kleurvolume.

Kies jouw TV

Lees verder en ontdek meer