TV Buying Guide

Wat is HDR TV?

Is het je opgevallen dat TV-content
er anders uitziet dan vroeger? Lees
verder om meer te weten te komen
over HDR.

Wat houdt HDR in?

HDR staat voor High Dynamic Range en verwijst naar een techniek die zowel in heel heldere als heel donkere scènes de details weergeeft. De beeldweergave is natuurlijker, realistischer en met een groter contrastbereik. In een zeer donkere grotscène bijvoorbeeld tonen HDR TV's de aanwezigheid, kleuren en de textuur van de wanden van de grot. En in een scène met een jacht op een door zon overgoten zee, zijn de individuele zonnestralen duidelijk zichtbaar ondanks de heldere achtergrond.

Een TV met ''HDR'' toont een beeld van een zonsondergang op het strand met High Dynamic Range. Een TV met ''HDR'' toont een beeld van een zonsondergang op het strand met High Dynamic Range.

Wat is het verschil?
HDR vs. UHD

De UHD-resolutie (Ultra High Definition) en HDR-technologie (High Dynamic Range) zijn beide belangrijk voor een goede beeldkwaliteit. De UHD-resolutie (ook wel 4K genoemd) geeft het aantal pixels aan (hoe meer pixels, des te hoger de resolutie). HDR is een technologie waarmee je TV een breder scala aan donkere en lichte kleurnuances tot leven brengt. De combinatie van UHD (4K) en HDR zorgt voor een gedetailleerd en levensecht beeld. Als je op deze termen stuit in je zoektocht naar een nieuwe TV, bedenk dan goed dat dit geen concurrerende standaarden zijn, m.a.w. je hoeft dus niet voor of UHD of HDR te kiezen.

Verschillende HDR-soorten

r zijn verschillende HDR-standaarden, waarvan 'HDR10' het meest wordt gebruikt. Recent is er een nieuwe HDR10+ technologie geïntroduceerd. HDR10+ maakt gebruik van dynamische metadata.* Dat betekent dat er metadata in elke scène worden gebruikt en dat de beeldkwaliteit meer geoptimaliseerd is ten opzichte van de standaard HDR10-technologie. Met HDR10+ geniet je van de helderste en meest contrastrijke beelden, en optimaal detail in donkere en lichte beelden.

*Metadata slaat op de extra beeldinformatie die in de content wordt gevonden. Dit is onder meer de informatie over kleur en helderheid die in het HDR-beeldmasterproces wordt gebruikt.

* Foto's laten het verschil zien tussen HDR10+ en HDR10. De foto's in HDR10+ tonen een 'betere kleurverzadiging' en een 'uitgebalanceerde helderheid'.
De andere foto's in HDR10 zijn 'niet helemaal verzadigd' en de 'helderheid is niet-uitgebalanceerd'.

Geniet van HDR-content

Content producers are now freer than ever to make top-notch content in 4K+ quality with HDR. With so many devices that let content producers express themselves in the way they want, overall content has become more abundant. Also with numerous types of services such as Streaming, IPTV and Set-top boxes available to enjoy all this new content, the only thing left for you to do is to get a HDR TV that will display this content to its full potential.

4 dingen om rekening mee te houden als je voor een HDR TV kiest

Voor de beste HDR-ervaring is het goed om met het volgende rekening te houden:
Hoe goed wordt heldere content weergegeven, hoe goed wordt zwarte content weergegeven en hoe nauwkeurig worden verschillende kleuren weergegeven?
Dit zijn de belangrijkste factoren die de kwaliteit van een TV met HDR bepalen.

* Local dimming is een technologie die lokaal de achtergrondverlichting reguleert in het scherm voor een echt zwarte kleurweergave.

Ontdek hier de nieuwste innovaties van Samsung QLED TV

Ontdek hier de nieuwste innovaties van Samsung QLED TV