Што да правам кога машината за перење не се полни или празни?

Во случај вашата машина за перење да не се празни или полни, причината може да биде запушен филтер или извртено црево. Упатствата подолу се добар водич за решавање на некои од најчестите проблеми поврзани со одводот или снабдувањето со вода, како и филтрите за чистење.  Во исто време, упатства подолу се најчестите случаи за проверка на проблемот. Затоа, ако сè уште имате проблем, контактирајте го сервисниот центар за корисници. (Упатството подолу може да се однесува само на некои модели.)

Проверете ги основните опции на машината за перење

Кога машината за перење не работи, проверете дали вратата е добро затворена. Машината за перење треба да биде приклучена во струја и вклучена. Исто така, проверете дали вентилот за вода е целосно поврзан и отворен.  

 

Проверете го правилното поврзување на цревата за топла и ладна вода

Постојат два вида црева за вода (топла и ладна) сместени на задниот дел од машината за перење кои треба да се поврзат на соодветниот вентил. Проверете и дали цревата за довод на топла и ладна вода не се свиткани и дали и двата вентили за довод на вода се целосно отворени и филтерот на цревото да не е затнат.

Проверете го кодот за грешка на дисплејот

  • Повремено, може да се појават кодови за грешки 4C (4E) поради затнување на фиоката за дозерот. 
  • Најчеста причина е проблем со доводот на вода или затнато или свиткано црево за довод на вода. Во оваа ситуација, машината за перење ќе се празни 3 минути, а копчето за вклучување нема да работи. Во тој случај, исчистете го филтерот за ѓубре и мрежестиот филтер.
  • Меѓутоа, грешките 4C (4E) може да бидат предизвикани и од лоши вентили за довод на вода, притисок на вода, лоша инсталација на цревото за вода, лош сензор за нивото на водата, лошо црево за воздух, лош контакт на приклучокот, лоша матична плоча итн. 
  • Затоа се препорачува да контактирате со сервисен центар доколку проблемот не се реши откако сте направиле сѐ што можете. 

Чистење на филтерот на машината за перење

За да го решите проблемот со доводот на вода или одводот, се препорачува да ги исчистите филтрите на машината за перење. На производот има два вида филтри, едниот е во цревото за вода, а другиот е филтер за ѓубре сместен на дното на машината за перење. 

Како да исчистите мрежен филтер во црево за вода Кликни за да рашириш

Посебно внимавајте при отстранување на приклучокот за ЖЕШКА вода за да избегнете можни повреди. (Пред да го исчистите филтерот на влезното црево, затворете ја славината за довод на топла и ладна вода.) Исто така, кога ќе завршите со чистењето, вклучете ја славината и потоа проверете дали споевите се непропусни. 

 

1. Чекор Одвијте го цревото и извлечете го мрежестиот филтер.

одвртете го цревото и извадете го мрежестиот филтер

2. Чекор Со клешти внимателно извлечете го мрежестиот филтер од крајот на цревото

нежно извлечете го мрежестиот филтер од цевката

3. Чекор  Исплакнете го под вода. Покрај мрежестиот филтер, исчистете ја и внатрешноста и надворешноста на спојката со навој.

измијте го филтерот под вода

4. Чекор Турнете го филтерот на место.

вратете го филтерот на место

5. Чекор 5 Зашрафите го цревото повторно на машината за перење.

повторно зацврстете го цревото со завртката
Како да исчистите филтер за ѓубреКликни за да рашириш

Проверете да не е затнат филтерот за ѓубре. Ако треба да го исчистите филтерот за ѓубре, следете ги чекорите подолу.

 

 1. Чекор Отворете го капакот на филтерот за ѓубре. 

отворете го капакот на филтерот за ѓубре

2. Чекор Извадете го белиот чеп за испуштање од цревото за итен одвод и испуштете ја водата во соодветен сад.

извадете го чепот за испуштање вода, испуштете ја водата

3. Чекор Откако водата ќе престане да тече од помошното црево за одвод, извадете го филтерот за ѓубре вртејќи го во насока на стрелките на часовникот и извлечете го. 

откако водата ќе престане да излегува, извадете го филтерот за ѓубре вртејќи го во насока на стрелките на часовникот

4. Чекор Исчистете го филтерот за ѓубре со мека четка.

исчистете го филтерот за ѓубре со мека четка

5. Чекор Проверете го и исчистете го филтерот, а потоа повторно инсталирајте го така што ќе го турнете навнатре и ќе го вртите во насока на стрелките на часовникот додека не го стегнете. Заменете го капакот на цревото за итен одвод и прицврстете го.

вратете го филтерот притискајќи го кон внатре и вртејќи го во насока на стрелките на часовникот додека не се зацврсти

 

6. Чекор Вратете го капакот така што ќе го ставите во дупките на дното на отворот на пристапната плоча и турнете го или преклопете го на врвот.

повторно ставете го капакот

Забелешка: 

  • Можете да го отворите капакот за пристап до филтерот за ѓубре така што ќе вметнете паричка или клуч во процепот над пристапната плоча и нежно отворете го.   
  • Пред да го отворите капакот, ставете крпа или корпа под него за да не го оштетите подот со водата.

Благодариме за повратните информации

онлајн

Со нас може да контактирате преку голем број на различни начини: разговор во живо, е-пошта, Twitter, Facebook Messenger и др.


ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ >

Повикајте

Зборувајте со еден од нашите посветени стручни тимови.ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ >

Ви треба поправка?

Без разлика дали гаранцијата на вашиот производ е важечка или истечена, ние сме тука да ви помогнеме.ЗАКАЖЕТЕ ПОПРАВКА КАЈ НАС >

НАЈДЕТЕ ЦЕНТАР ЗА ПОДДРШКА >

Контактирај нѐ