Life Hacks

Запишувај белешки со леснотија

Стратегии за запишување белешки за твојот список со претстојни активности.

Без разлика дали ги пишуваш уредно, набрзина или само ги начкртуваш, секому му се потребни белешки. Ако ти е потребно нешто ново за конференциската сала и општа реорганизација за амфитеатарот, имаме 4 стратегии за запишување белешки што ќе ти помогнат да бидеш попродуктивен дури и од твојот шеф.

Galaxy Note10 овозможува да ги користиш твоите вештини за запишување белешки директно на екранот. Galaxy Note10 овозможува да ги користиш твоите вештини за запишување белешки директно на екранот.
1

Запиши го како што треба од прва

Можеби сакаш да прескокнеш еден чекор и да ги напишеш белешките директно во твојот претпочитан уредник за текст, но запишувањето белешки рачно ја засилува моќта на помнењето, а пожелно е да активираш колку што е можно повеќе од твојата сива материја. Освен тоа, пенкалото какво што е Samsung Galaxy S Pen го олеснува запишувањето директно на екранот, а Note10 може да го претвори твојот ракопис во текст подоцна.

Вештините за активно слушање може да ти помогнат да запомните важни идеи. Вештините за активно слушање може да ти помогнат да запомните важни идеи.
2

Слушај активно, а не само онака

Повеќето луѓе кога запишуваат белешки, едноставно ги слушаат главните поенти на говорителот и ги запишуваат. Активното слушање подразбира да се обрати внимание на она што говорителот го кажува и начинот на кој го кажува. Наместо само да го повторуваш кажаното, обиди се да ги парафразираш поентите. Ваквиот обид за повторна контекстуализација значи дека си ги разбрал доволно добро за да ги кажеш со свои зборови.

Пишувањето директно на екранот е брза и ефикасна стратегија за запишување белешки. Пишувањето директно на екранот е брза и ефикасна стратегија за запишување белешки.
Galaxy S Pen со ракопис во текст Galaxy S Pen со ракопис во текст
Ракопис во текст
Користи го Galaxy S Pen за лесно да го претвориш ракописот во текст за е-пораки, пораки и друго.
3

Запишувај креативните идеи во движење

Дали некогаш ти се случило очајно да се обидуваш да се сетиш на таа одлична идеја што ја имаше за време на ручекот, а на којашто со „сигурност ќе се сетите подоцна?” Брзиот начин за запишување на твоите мисли во движење би ти бил од корист при вакви ситуации. Твојот телефон е одличен начин за да си оставиш себеси гласовни белешки или да запишуваш и скицираш директно на екранот.

Напиј се кафе и направи пауза. Напиј се кафе и направи пауза.
4

Обрни внимание на твоето слободно време

Обидот да ги завршиш сите обврски што ги имаш во текот на денот можеби звучи како добра идеја, но менталната исцрпеност и заморот ќе те забават многу повеќе отколку кратката пауза. Важно е да најдеш време за работите во кои уживаш [линк до статијата „10 минути до состојба на свесност“] за да му овозможиш на мозокот да ти се одмори и освежи. Оди на прошетка, напиј се кафе или само

Алатки за твоите обврски

Подобрите белешки започнуваат со вистинските алатки, како што е Galaxy Note10

Прочитај ги овие приказни следно