Life Hacks

Data Detox: Како да ја зголемите
вашата дигитална безбедност

Сведете го на минимум вашиот дигитален отпечаток и зголемете ја максимално вашата мобилна безбедност.

Monster злоупотреба на податоци, грешки на приватност и протекување на лозинки. Режим за сигнал на паника. Дигиталната безбедност е вообичаено една од оние работи што е на задното седиште од вашите мисли додека не ги видиме оние поттикнувачки наслови (или ако не искусиме некоја закана). Но тоа не значи дека треба да живеете така што ќе избегнувате пријавување на електронска пошта или ќе ја покривате камерата на телефонот - освен ако тоа не е ваша работа. Еве некои совети за да останете незабележани онлајн со навики за безбедно сурфање.

Покријте ги вашите траги

Дали сте виделе неодолив пар чизми на интернет и сте одлучиле да ги проверите подоцна (кога ќе земете плата можеби) за да откриете дека истиот тој пар чизми ви се појавува во навестувањата за содржина на вести? Значи, оваа тајна но сепак генијална маркетинг завера ќе ве потсети дека вашите интернет пребарувања не се толку заштитени. Покрај редовното чистење на историјата на вашиот пребарувач, колачињата (делови од податоци што веб страниците ги користат за да следат) и кеширани (непотребни) датотеки, обидете се со користење на режим инкогнито пребарувач . Оваа карактеристика на приватно пребарување ги ресетира вашите колачиња на крај од секоја сесија, што значи вашите лични податоци и претходни пребарувања ќе бидат исчистени веднаш штом ќе го затворите тој прозорец. Ова е корисно во многу ситуации, на пример ако сакате да ја прегледате вашата е-пошта на јавен компјутер или да избегнете одреден пар чевли да ве прогонуваат во кошничката за купувачи.

Жена во костим безбедно сурфа на својот телефон Galaxy во канцеларијата. Во позадината има монитори на десктоп компјутери. Жена во костим безбедно сурфа на својот телефон Galaxy во канцеларијата. Во позадината има монитори на десктоп компјутери.
COBET
И покрај тоа што инкогнито пребарувањето е побезбедно, истото нема да ве заштити од злонамерен софтвер. Уверете се дека софтверот што го користите е ажуриран и антивирус апликацијата е активна.

Бегајте подалеку од сомнителни извори

Нерамномерен сигнал дома? Можеби е примамливо да се закачите на безжичната мрежа на кафеаната во вашето соседство, особено ако не бара лозинка. Но, опасностите од бесплатна и јавна мрежа Wi-Fi може да бидат поголеми од комфорот. Бидејќи небезбедна Wi-Fi врска не користи безбедносно шифрирање, личните информации што ги користите на мрежата (како корисничкото име и лозинката, вашата домашна адреса и банкарските податоци) може да бидат изложени. Истото важи и кога внесувате чувствителни податоци при користење неовластени апликации. Погрижете се да се поврзувате со безбедни јавни мрежи секогаш кога тоа е можно и преземајте само од официјалната продавница за апликации на вашиот телефон. Не заборавајте да ги инсталирате редовните ажурирања на оперативниот систем и безбедносните ажурирања на вашиот телефон што ги поправаат слабостите на вашиот уред и ги штитат вашите лични податоци.

Силуета на жена која користи инкогнито пребарувач на телефон Силуета на жена која користи инкогнито пребарувач на телефон

Барајте знаци

Најчесто, вашиот сервис за електронска пошта ќе биде доволно паметен да ги филтрира сомнителните пораки (или пораките за кражба на идентитет) - но има многу што се провлекуваат низ пропустите. Внимателно прочитајте ја целата порака пред да кликнете на некој линк или да отворите некој прилог. Внимавајте тој што ја испраќа пораката да не се обидува да ве измами да посетите локација или да дадете лични податоци/пари—„или нешто друго.“ Дури и кога адресата на испраќачот изгледа легитимна и како да доаѓа од платформа на социјален медиум, бренд или институција со која редовно работите, подобро е да ја посетите веб страницата директно или да испратите нова порака на потврдената адреса за да прашате за истата. Овде спаѓаат и луѓето од вашиот адресар на доверливи лица. Бидејќи, сметката на вашиот пријател може да била хакирана. Затоа проверете некои вообичаени измами за кражба на идентитет и црвени знаменца за време на пребарувањето онлајн и пријавете какви било сомнителни електронски пораки на властите.

Внимателно прочитајте ја целата порака пред да кликнете на некој линк или да отворите некој прилог.

Завршете ја детективската работа… сами

Понекогаш треба да се ставите на местото на хакерите. Ако редовно се пребарувате на Google самите себе, ќе имате идеја од птичја перспектива за вашиот дигитален отпечаток (во суштина секоја јавна информација што влијае на вашиот онлајн углед). Без разлика колку е цврст вашиот углед во реалниот живот, може да најдете некои работи во резултатите од пребарувањето што може да ве прикажат во поинакво светло или да прикажат повеќе од она што сакате да откриете. Без разлика дали станува збор за вашата домашна адреса, проценета нето вредност или список на прочитани статии (негодување), контактирајте со администраторот на страницата за да ги отстрани личните информации што сакате да ги избришете. Исто така може да пребарате онлајн компании кои ја нудат оваа услуга на чистење на Статија со 5 едноставни совети за заштеда на време и да бидете на мира.

Избришете ги доказите

Исто како што ќе користите апарат за уништување на хартија за да ги исечете писмата пред да ги фрлите, тоа ќе го направите со вашите дигитални датотеки. За жал, сите „избришани“ датотеки може многу лесно да се вратат. Со апликации забезбедност на мобилни апарати како Secure Delete може да се уверите дека датотеките од кои мислите дека сте се ослободиле нема да можат да ги врати никој друг. Што се однесува до електронските пораки, може да притиснете „отпад“ или „избриши трајно“ преку сервисот за електронски пораки, па затоа избирајте паметно.

Маж користи Samsung Pass, пријавување на екран со отпечаток од прст апликација за безбедност на мобилни апарати Маж користи Samsung Pass, пријавување на екран со отпечаток од прст апликација за безбедност на мобилни апарати
Телефон Galaxy S20 со различни нијанси на виолетови цветови на екранот Телефон Galaxy S20 со различни нијанси на виолетови цветови на екранот
Galaxy S20
Најавете се или одјавете се со карактеристики на мобилна безбедност како ултразвучно детектирање на отпечаток од прст.

За безбедноста како трезор

Сите имаме свои тајни. Може да се уверите дека вашите се на сигурно на уреди како што се Galaxy S10 и S10+. Со ултразвучниот сензор за отпечаток на прст—заедно со платформа за заштита на податоци како Knox како додадена заштита —може да допрете за да отклучите осетливи податоци само со вашиот отпечаток од прст, без да се бара меморирање на лозинка.

Прочитајте ги овие приказни следно