Што можам да направам кога мојата машина за перење ненадејно ќе застане за време на работата?

Понекогаш вашата машина за перење може да престане да работи. Во повеќето случаи, тоа не значи дека машината се расипа. Ве молиме прочитајте ги следниве упатства. Ако не можете да ја вклучите машината за перење и покрај тоа што ги следите упатствата подолу, ве молиме контактирајте го локалниот сервисен центар на Samsung за дополнителна помош.

Можни причини за прекин на работата на машината

За ваша безбедност, машината за перење нема да се врти или центрифугира ако вратата не е затворена. Ве молиме прочитајте ги упатствата подолу за да најдете решенија. 

Основни работи за проверка

 • Затворете ја вратата и притиснете и задржете Старт/Пауза (Држете за да започне).
 • Ако машината за перење не добива доволно електрична енергија, привремено нема да се исцеди или центрифугира. (Штом повторно соодветно ќе се напојува, ќе работи нормално.)
 • Машината може да изгледа привремено запрена за време на сув циклус, на пр., при циклусот на волна или периодот на киснење.
 • Проверете дали паричка или друга туѓа материја е заглавена во филтерот за отпадоци (само кај уреди со предно полнење).

Други можни причини

 • Проверете дали информативен код се појавува на екранот на контролната табла.
 • Проверете да не е затнат филтерот за отпадоци. (Само кај уреди со предно полнење.)
 • Проверете дали одводното црево е исправено докрај до одводниот систем.
 • Проверете дали одводното црево е исправено докрај до одводниот систем, како и да не е затнато или замрзнато.
Прекин на работата на машината за перење.

Забелешка:

 • Дизајнот на контролната табла може да се разликува во зависност од моделот.
 • Оваа слика е само примерок на англиски, но е достапна и на јазикот на вашата земја.

SUD

Премногу меурчиња поради прекумерен детергент.

Решение

 • Додадете циклус на плакнење за да се ослободите од меурчињата.
 • Користете мала (соодветна) количина на детергент 

5C/5E

Неисправност на одводот.

Решение

 • Проверете дали одводното црево е превиткано, замрзнато или е затнато со туѓи материи.
 • Исчистете го филтерот за остатоци, бидејќи може да е затнат.

Ub/UE

 • Центрифугата не работи.
 • Ако перете само еден предмет, како што е бањарка или фармерки, резултатот од крајното центрифугирање може да биде незадоволителен, а на екранот може да се појави информативниот код Ub/UE.

Решение

 • Кога ќе се појави оваа шифра, ставете ја машината на пауза и поместете го товарот што е наведнат на едната страна во барабанот, за да го балансирате.
 • Доколку товарот е премал, додадете една или две крпи во барабанот и започнете со циклусот Плакнење/Центрифуга.

Препорачливо е да се чисти филтерот за отпадоци 5 или 6 пати годишно за да се спречи неговото затнување. 

Чекор 1 Извадете го капакот на долната десна страна на машината.

Чекор 2 Откачете го садот за отпадоци и исцедете ја водата.

Чекор 3 Проверете дали има туѓи материи во внатрешноста на садот за отпадоци и исчистете го.

Забелешка:

 • Можете да го отворите капакот за пристап до филтерот за отпадоци со вметнување паричка или клуч во отворот над панелот за пристап и потоа нежно отворете го.
 • Пред да го отворите капакот, ставете крпа или сад под него за да го спречите оштетувањето на подот од водата.

Проверете дали одводното црево е превиткано

 • Треба да ја проверите инсталацијата на одводното црево според упатството на машината за перење што ја користите.
 • Висината на монтирање на одводното црево може да се разликува во зависност од производ што се користи.
 • Ако висината на одводното црево не е поставена како што е препорачано во упатството, можно е одводот да не биде возможен поради феноменот на сифон и затоа може да се појави обратен проток.
 • Проверете одводното црево да не е превиткано или затнато.

Проверете дали одводното црево е затнато

 • Во зима, преостанатата вода во одводното црево може да замрзне и да не се исцеди (затнато).
 • Ако одводното црево е замрзнато, истурете топла вода во машината за перење и испуштете ја водата. Топлата вода ќе го стопи мразот во одводното црево. (Обидете се повеќе пати да го стопите мразот, доколку е потребно.)
 • Од друга страна, потребно е да се провери дали има затнување на средината на одводното црево.

Благодариме за повратните информации

Code to Open Chat Window