What size TV should I get?

Колкав телевизор ми треба?

Ние составивме неколку совети што се однесуваат на големината на телевизорот.
Телевизор со голем екран на кој е прикажан рурален пејзаж, монтиран на ѕид во дневна соба осветлена од сончева светлина.

Како да ја измериш големината на ТВ екранот

Пресметувањето на големината на твојот телевизор не е толку сложено како што мислиш. Големината на телевизорот се однесува на неговата дијагонална должина која се добива со мерење од горниот лев агол на екранот до долниот десен агол. Најчесто е изразена во инчи.

Телевизор, во средината пишува „инч“, покажува дека големината на ТВ екранот е измерена како дијагоналната димензија на екранот со прикажување на испрекинати линии, нацртани дијагонално на телевизорот.
Прикажан е голем ТВ екран со зборот „инч“ испишан во средината. Испрекинати линии кои се протегаат дијагонално од зборот „инч“ до горниот лев агол и долниот десен агол на ТВ екранот за да покажат како се пресметува големината на телевизорот кога се мери екранот.

Општоприфатено правило: поголемо е подобро

Телевизорите доаѓаат во различни големини, но наша препорака е да го избереш најголемиот кој можеш да си го дозволиш според буџетот. Ако размислуваш да купиш телевизор од 75 инчи или повеќе, има нешто што треба да знаеш. Според внатрешно истражување на Samsung, главна причина за купување нов телевизор е побарувачката на поголеми екрани. И дури и по купувањето, задоволството останува на високо ниво. Па, дали размислуваш за некоја конкретна големина на екран? Тогаш, сега е време да купиш голем екран и да не зажалиш.

Препорачано растојание на гледање за твојот телевизор

Сите телевизори имаат препорачано растојание на гледање и агол од кој ќе сакаш да гледаш кога го поставуваш во домот. Најдобро и најинтензивно доживување е кога екранот зафаќа 40 степени од твоето поле на гледање. Ова поле на растојание може да се пресмета ако ја знаеш големината на твојот телевизор. За да го пресметаш соодветното растојание, помножи ја големината на екранот со 1,2. Така, за телевизор од 75 инчи, тоа значи дека треба да седиш на растојание од 90 инчи или 2,3 метри. Погледни ја табелата која е дадена за да го одредиш препорачаното растојание на гледање за телевизори со различна големина, за да можеш да избереш телевизор со најдобра големина за твојот простор.

Компјутерски приказ на 75-инчен телевизор на масичка и кауч за едно лице директно пред него. Каучот е поместен назад на растојание од 7,5 ft (2,3 m), т.е. препорачаното растојание за гледање кое е пресметано со употреба на следнава равенка: Големина на ТВ екран помножена со 1,2.
Графикон кој покажува колку далеку од телевизорот треба да седиш. Препорачаното растојание за гледање за 55-инчен телевизор е 5,5 ft (1,7 m), а за 65-инчен е 6,5 ft (2 m). За 75-инчен е 7,5 ft (2,3 m), а за 85-инчен е 8,5 ft (2,6 m) за телевизори со големи екрани.

Други нешта кои треба да ги имаш предвид

1. Провери ги вистинските димензии на телевизорот.

Често, поради возбудата од купување нов телевизор може да заборавиш на неговото поставување. Телевизорот е многу повеќе од неговиот екран. Физичките димензии на телевизор со голем екран, вклучително и држачот и рамката, како и тоа во кој дел од собата ќе биде наместен, се важни фактори кои треба да се запомнат. Спореди ги точните димензии на телевизорот со твојот мебел за да немаш главоболки додека го монтираш твојот телевизор со голем екран.

На телевизор со голем екран е покажано како се пресметува широчината и длабочината на држачот на кој ќе биде поставен телевизорот со проверка на димензиите на телевизорот. Покажано е дека мебелот на кој треба да биде поставен телевизорот треба да биде поголем од вистинската широчина, височина и длабочина на телевизорот, вклучувајќи ја и неговата рамка.

2. Провери ја резолуцијата, особено за телевизор со голем екран.

Општоприфатено правило е дека како што се зголемува екранот, така треба да расте и бројот на пиксели или резолуцијата. Колку е подобра резолуцијата, толку повеќе ќе ја гледаш сликата наместо пикселите. Затоа, кога купуваш телевизор со голем екран, препорачливо е да избереш квалитет на слика со висока резолуција, како 4K.
.

Телевизор со голем екран со бела линија надолу кон средината, на кој е прикажана фотографија одблиску на растение сукулент. На левата страна е покажан FHD квалитет на слика на која листовите се со висока пикселизација. На десната страна се покажани јасни, чисти листови кога се прикажани во 4K резолуција.

Само запомни, со поголем екран, нема каење подоцна.

Прочитај и откриј повеќе