Како да извадите максимум од Еден кадар со камерата со ВИ на Galaxy S22

Без оглед колку брзо се обидувате да фатите некој момент со камерата, сè уште постои можност да не ја фатите сцената во целост. Функцијата Еден кадар, којашто прво беше воведена во серијата Galaxy S20, користи процес на ВИ за да слика повеќе видеа и да сними повеќе видеа истовремено. Функцијата служи за да ги фатите моментите кога не можете да притиснете на копчето за сликање доволно брзо.

Колку многу е развиена технологијата за Еден кадар со функција за подобрена ВИ кај Galaxy S22? Погледнете ја одблизу содржината на Еден кадар на камерата со ВИ на Galaxy S22.

Преместување слики во различни фотографии и видеа во приказ на Еден кадар.
Различни снимки од луѓе.

Врз основа на попаметна и моќна ВИ, функцијата Еден кадар на Galaxy S22 ви овозможува да не ги пропуштите драгоцените моменти што поминуваат дури да трепне окото. Снима видео до 20 секунди, а истоврмено фотографира до 10 слики во секунда.

Кога ќе завршите со сликање, ВИ додава различни ефекти за да ги означи најдобрите фотографии и видеа. Генерира до 10 фотографии и до 4 видеоклипа во реално време.

  • Што се однеусва на фотографиите, се анализираат резултатите од сликањето, а корекциите или ефектите се применуваат веднаш за да се максимизираат предностите од фотографијата. Доколку сликата е од лице или од милениче, тогаш се применува режимот портрет за да се нагласи субјектот. Кога сликате живи моменти или експанзивна глетка, можете да користите „Паметно сечење“ за да ги потенцирате највпечатливите делови од фотографијата или да примените разни филтри за ВИ за да ги приспособите бојата и осветленоста.
  • Кога станува збор за видеа, ВИ ги анализира движењето и заднината во една сцена. Прво, во основа се креира видео со брзо премотување (3x) или со додаден ефект на бавно движење на нагласениот дел. Потоа, зависно од снимката, креира уникатно видео, како што се Boomerang, Reverse и Highlight video итн.
Опција за Еден кадар во камерата.

Важно е да се фатат различни сцени во една фотографија, но важна е и можноста брзо да се изберат најдобрите моменти од нив. Функцијата Еден кадар користи различни мотори за ВИ засновани на технологија за длабоко учење и компјутерска визија за брзо анализирање и избирање фотографии.

Има многу различни типови на мотори кои може да се користат со Еден кадар. Прво, естетскиот мотор учи за околу 300.000 слики избрани од експерти и ја проценува естетиката на сликата, како на пример острината, квалитетот на слика и изразите на лицето. На пример, за слика од портрет, одбира фотографија со широка насмевка наместо слика со затворени очи или наведната глава. Кога ќе бидат избрани најдобрите фотографии, ВИ ја користи истата технологија за длабоко учење со цел да се утврди кои филтри и ефекти да ги примени и автоматски ги применува најпопуларните филтри на фотографиите.

Еден од факторите коишто ја утврдуваат целокупноста на фотографијата е композицијата. Моторот за Оцена на аголот учи за најдобра композиција врз основа на база на податоци од околу 100 милиони слики и ја сече сликата соодветно. Последно, кога сликате портрети и миленици, режимот портрет се применува автоматски и користи ВИ за да го оддели субјектот од заднината дури применува ефекти во заднината, како на пример заматеност.

Преглед на Еден кадар кај S22.

Освен избирањето фотографија и филтер, Еден кадар користи различни мотори на ВИ и процесите на интензивно уредување и обработка ги врши брзо и ефикасно. „Фати интелигентно“ користи брзо фотографирање според количината на светлина и овозможува најдобро фотографирање зависно од ситуацијата. Исто така, функцијата „person recognition intelligence“ (интелигентно препознавање лице) ги анализира изразот на лицето, ставот и наваленоста на главата за да ги издвои од заднината. При снимање видеа, се користи и функцијата „Motion Intelligence“ (Интелигентно движење), а таа ги наоѓа најдобрите моменти при движењето во видеото.

Со Еден кадар се креирани различни уредувања на видеото.

Видеото снимено со Еден кадар користи интелигенција за сцена, интелигенција за фаќање, препознавање лице и интелигенција за селектирање, а потоа ги користи за да ги собере најдобрите фотографии и движења во видеата. Кога применувате филтри, транзиции и BGM во избраната сцена подоцна, се креираат видеа што може да се споделуваат моментално. Сцените со многу движење се анализираат со помош на интелигенцијата за движење, бавно движење, ефектите бумеранг и врати назад, а се нагласуваат и специјалните моменти.

Постојат корисни карактеристики кога не можете да стоите долго на едно место, но сакате да креирате 24-часовно временско видео кое се менува од утро до вечер за да го искористите во само една фотографија.

Мрежен GAN дури и со иста сцена, фотографиите креирани со светлина се приспособуваат на времето од денот, како што се изгрејсонце, зајдисонце или нешто помеѓу. Ако ги поврзете и конвертирате овие фотографии природно, ќе се комплетира видео со временско заостанување од 12 секунди.

ВИ може да анализира небо, облаци, вода, дрвја и згради во фотографија и ги обновува природно за да ги нагласи граничните линии и формите. Или можете да направите 24-часовно временско видео кое реално го прикажува текот на времето, создавајќи резултати кои го содржат текот на денот од сино небо до фантастично зајдисонце.

Подобрено е менито за поставки за опции за фотографирање за да биде поинтуитивно и полесно е да се избере содржината што ја сакате. Исто така, постои опција за филтрирање на непотребните содржини што ја деактивира иконата за никогаш да не се создава содржината што не ја сакате.

Екран за менито од поставките за Еден кадар.

Ако снимате на светло место без движење, ќе создадете многу повеќе содржина. Еве неколку совети како да креирате видеа за различни типови содржина.

  • Видео со забавено движење: Го избира делот со најголема промена во видеото и создава видео со забавено движење. Ако не сакате видео со забавено движење, приспособете ги поставките на камерата и снимајте видео во движење.
  • 24-часовно временско видео: Ако снимате светли пејзажи на отворено, автоматски се создава 24-часовно временско видео. Обидете се полека да ја движите камерата за да го снимите пејзажот.
  • Го нагласува видеото: Ако ја движите камерата полека или застанете на едно место, ќе добиете подобри резултати. И ако снимате на светло место наместо на темно место, тоа ја зголемува зачестеноста да добиете добар резултат.
  • Фотографија на портрет: Еден кадар поддржува различни ефекти за портрет и кај луѓе и кај миленици. Поставете се себеси на растојание од 1-2 метри за да добиете најдобри резултати.
  • Видеа со ефекти Boomerang/Reverse: Boomerang изгледа одлично кога во сцената се движат субјекти (луѓе или миленици) и пејзажи (водопади или океански бранови). Нашите резултати со Reverse се особено забавни кога во сцената има подвижни миленици/Подвижни автомобили.
Фотографирање растенија со Еден кадар.

Серијата Galaxy S22 им помага на корисниците да полесно да ги добијат најдобрите фотографии и видеа. Во иднина, моторот и интелигентните функции континуирано ќе се прошируваат и развиваат.

Благодариме за повратните информации

Code to Open Chat Window