Уредот ми покажува икона со капка вода и не се полни

Ако има вода во УСБ-портата на уредот или е откриена влага што ја надминува поставената точка, нема да се врши полнење. Ова е безбедносна мерка за да се заштити телефонот од оштетување и корозија. Ако на уредот се прикажува икона со капка вода, што значи дека е откриена влага, треба да го изгаснете уредот и да го оставите да се исуши целосно. Ако не се губи иконата, а Вие и понатаму имате проблеми при полнењето, исчистете ја кеш-меморијата на УСБ.

Пред да се обидете со препораките дадени во продолжение, задолжително проверете дали софтверот на уредот и поврзаните апликации се ажурирани до најновата верзија. За ажурирање на софтверот од мобилниот уред, постапете според следниве чекори:

Чекор 1. Одете на Settings (Поставки) > Software update (Ажурирање на софтверот).

Чекор 2. Допрете на Download and install (Преземи и инсталирај).

Чекор 3. Следете ги упатствата на екранот.

Откриена грешка Ненадејна влага

Уреди со оцена за водоотпорност од IP68 и повеќе (повеќето од серијата Galaxy) се опремени со сензор за откривање влага за да се спречи оштетување на уредот од влага. Ако е откриена влага во УСБ-портата, ќе се прикаже порака за грешка и полнењето ќе запре.

Грешка со капка вода за откриена влага

Во овој случај, откачете го уредот од полначот, избришете го со сува крпа и нежно протресете го уредот (5-10 пати) со портата свртена надолу за да истече вишокот влага. Ставете го телефонот на крпа во добро проветрена област или исушете го со фен.

Исушете го уредот со крпа или со фен

Забелешка:

  • Прекумерната сила или тресење може да предизвика оштетување на телефонот. Бидете нежни кога го тресете уредот.
  • Може да ви се појави грешка Откриена влага дури и ако телефонот не дошол во контакт со вода. Изложеноста во средина со висока влажност може да ја активира иконата со капка вода. Исушете го уредот, па ако портата за полнење е целосно сува, престартувајте го телефонот. Проверете дали уредот е поставен директно во центарот на подлогата и без никакви пречки на патот. Најчестиот проблем што го попречува безжичното полнење се појавува поради неправилно поставување на подлогата за полнење. Безжичното поврзување помеѓу уредот и подлогата за полнење може да биде прекината и да се исклучи струјата за напојување. Преклопливите уреди, како што е Galaxy Fold или Galaxy Z Flip, треба да бидат затворени и поставени со задната страна насочени кон полначот. Прочитајте во прирачникот за корисникот за да проверите каде е местото на контакт за полнење на уредот.

Иконата со капка вода нема да исчезне дури и кога е суво

Дали на екранот од уредот се покажува икона со капка вода, дури и ако е целосно исушен и без влага? Ако наидете на проблеми со полнењето, дури и откако ќе го исушите уредот, исчистете ја УСБ кеш-меморијата. Тоа би требало да ја реши системската грешка.

Икона за филтрирање и сортирање апликации Икона за филтрирање и сортирање апликации

Чекор 1. Од Поставки, одете на Апликации, а потоа допрете на иконата Филтрирај и сортирај.

овозможи Прикажи ги системските апликации овозможи Прикажи ги системските апликации

Чекор 2. Поместете го прекинувачот надесно за да овозможите Прикажи системски апликации и допрете на OK.

Мемориски простор за USBSettings Мемориски простор за USBSettings

Чекор 3. Лизгајте до USBSettings и допрете на Меморија.

Исчистете ја кеш-меморијата на USBSettings Исчистете ја кеш-меморијата на USBSettings

Чекор 4. Допрете на Испразни кеш што се наоѓа во долниот десен агол на екранот за да ја исчистите УСБ кеш-меморијата.

Забелешка: сликите од екраните на уредот и менијата може да се разликуваат зависно од моделот на уредот и верзијата на софтверот.

Како да ја користите апликацијата Samsung Members

Ако забележувате тешкотии со мобилните телефони, таблетите или преносни уреди од Samsung, може да ни испратите прашање во апликацијата Samsung Members. Дознајте повеќе за испраќањето извештај за грешка.

Благодариме за повратните информации

Code to Open Chat Window