Проверете ги новите функции на камерата на Galaxy S22 Series

Апликацијата Камера е подобрена со подобри спецификации, редизајнирани елементи и надградени карактеристики. Продолжете со читање за да дознаете како да ја користите камерата во целост.

Пред да се обидете со препораките дадени во продолжение, задолжително проверете дали софтверот на уредот и поврзаните апликации се ажурирани до најновата верзија. За ажурирање на софтверот од мобилниот уред, постапете според следниве чекори:

Чекор 1. Одете на Settings (Поставки) > Software update (Ажурирање на софтверот).

Чекор 2. Допрете на Download and install (Преземи и инсталирај).

Чекор 3. Следете ги упатствата на екранот.

Видете го приказот на камерата од Galaxy S22 Series

Со телефоните Galaxy S22, S22+ и S22 Ultra ќе можете да правите професионални фотографии со еден допир на прстот. Редизајнираните елементи за приказ го олеснуваат фотографирањето како никогаш досега. Можете да правите неверојатни фотографии од миленичето во режим на портрет или брзо да снимите видеа од драгоцени моменти во секојдневниот живот со карактеристиката Advanced Quick Take (Напредно брзо снимање).

Приказ на камерата од Galaxy S22 Series

Camera

Galaxy S22

Galaxy S22+

Galaxy S22 Ultra

Напред - Широка

10 MP F2.2
[Dual Pixel AF],

FOV 80°, 1/3.24”, 1.22 µm

10 MP F2.2
[Dual Pixel AF],

FOV 80°, 1/3.24”, 1.22 µm

40 MP F2.2 [PDAF],

FOV 80°, 1/2.8”, 0.7 µm

① Назад - Ултраширока

12 MP F2.2 [FF],
FOV 120°, 1/2.55”, 1.4 µm

12 MP F2.2 [FF],
FOV 120°, 1/2.55”, 1.4 µm

12 MP F2.2
[Dual Pixel AF],
FOV 120°, 1/2.55”, 1.4 µm

② Назад - Широкоаголна

50 MP F1.8
[Dual Pixel AF], OIS,
FOV 85°, 1/1.56”, 1.0 µm

 with Adaptive Pixel

50 MP F1.8
[Dual Pixel AF], OIS,
FOV 85°, 1/1.56”, 1.0 µm

 with Adaptive Pixel

108 MP F1.8
[PDAF], OIS,
FOV 85°, 1/1.33”, 0.8 µm

with Adaptive Pixel

③ Назад - Телефото 1

10 MP F2.4
[3x, PDAF], OIS
FOV 36°, 1/3.94”, 1.0 µm

10 MP F2.4
[3x, PDAF], OIS
FOV 36°, 1/3.94”, 1.0 µm

10 MP F2.4
[3x, Dual Pixel AF], OIS,
FOV 36°, 1/3.52”, 1.12 µm

④ Назад - Телефото 2

-

-

10 MP F4.9
[10x, Dual Pixel AF], OIS,
FOV 11°, 1/3.52”, 1.12 µm

Назад - Просторен зум

3x Optical Zoom

Super Resolution Zoom
up to 30x

3x Optical Zoom

Super Resolution Zoom
up to 30x

3x, 10x Dual Optical Zoom

Super Resolution Zoom
up to 100x

Иконите за леќите се ажурирани за да прикажуваат број на зголемување за да пренесат јасни информации.

S22 Редизајнирани елементи за приказ со број за зголемување

Исто така, редизајнирани се лентата за зумирање и кратенките за прецизно означување на нивото на зголемување. Во професионален режим, иконите за леќите се поедноставени за да го прикажуваат називот на леќите.

S22 Редизајнирани елементи за приказ Назив на леќи за зум

Корисниците можат да притиснат долго за брзо снимање видео или брзо снимање снимка без раце така што ќе го повлечете копчето за блендата во иконата за заклучување. Иконата за заклучување може да се прикаже во рамките на одредено ниво на специфичен зум.

  • Модели Galaxy S22, S22+: Ниво на зум од ~12x
  • Модел Galaxy S22 Ultra: Ниво на зум од ~20x
Samsung S22 Advanced Quick Take повлечете ја иконата во копчето за блендата за брзо правење снимка без раце

Подобрени се стилот на иконата и осветлувањето Lighting UX за полесна употребливост и разбирање. Ажурираниот стил на иконата Ефект ја нагласува избраната икона, а контролната лента за осветлување се прикажува само кога ќе допрете на иконата за осветлување.

Покрај тоа, тенките предмети, како што се цевчиња, проѕирни чаши или повторливи шеми, подобро се распознаваат преку AI DEPTH MAP (Мапа за длабочина со ВИ).

оригинално тенко цевче оригинално тенко цевче

Оригинал

AI Depth Map AI Depth Map

AI Depth Map

тенкото цевче се распознава подобро со помош на AI DEPTH MAP S22 Series тенкото цевче се распознава подобро со помош на AI DEPTH MAP S22 Series

Резултат

Повторлива шема, оригинална фотографија Повторлива шема, оригинална фотографија

Оригинал

Резултат од повторлива шема Резултат од повторлива шема

Резултат

Проѕирна чаша, оригинал Проѕирна чаша, оригинал

Оригинал

Проѕирна чаша, резултат Проѕирна чаша, резултат

Резултат

Поддржани се сите полиња на поглед кога фотографирате Портрет ноќе. Фотографирајте посветли и јасни слики од Портрет дури и кога е темно надвор.

Слика од портрет ноќе со Galaxy S22

Од Галерија, може да истакнете некој субјект додавајќи ефект на заматување во заднина кај фотографиите направени во режим на Фотографија.

додај ефект на портрет додај ефект на портрет
примени ефект на портрет примени ефект на портрет
додаден ефект на портрет додаден ефект на портрет

Уредете ги своите фотографии со помош на различните заднински ефекти на располагање во режимот на Портрет, а потоа обидете се да ја промените насоката на осветлувањето. Тоа ќе го подобри портретот.

Повторно осветлување портрет на Galaxy S22

Со Galaxy S22 Series, корисниците може да прават неверојатни фотографии од своето маче или куче користејќи ги ефектите достапни во задниот или предниот режим на Портрет.

Употребливоста на режимот на видео од портрет со додавање ЗУМ од 3x и карактеристика за стабилизација на видеозаписот.

  • ЗУМ од 3x: Од апликацијата Камера, допрете на иконата 3x, којашто се наоѓа на копчето за блендата.
  • Стабилизација на видеозапис: Од Камера, допрете на копчето Поставки што се наоѓа горе лево на екранот и овозможете Стабилизација на видеозапис.

Со Режисерски поглед може да снимате видеа од различни агли заедно со субјектот и лицето кое снима да биде снимено истовремено. Во споредба со претходните модели, додадена е карактеристика против тресење за подобрено намалување на заматеноста.

Опција за зачувување
Новододадената опција за зачувување во Режисерски поглед им овозможува на корисниците да ги зачуваат снимките од предната и задната камера како две одделни видеа или да ги комбинираат двете како една датотека. Доколку опцијата за зачувување е поставена за две одделни видеа, корисникот може да ги гледа или уредува видеата одделно.

S22 Режисерски поглед, опција за зачувување

PIP (Picture in Picture) (Слика во слика) контрола

Карактеристиката PIP (Слика во слика) е исклучително корисна за гледање два екрани истовремено. Во Режисерски поглед, истовремено може да гледате пренос во живо и од предната и од задната камера. PIP е мало видео што се додава во рамките на главното видео.

Корисниците можат да ја нагодат големината на екранот на PIP или да го вклучат/исклучат при режим на двојно гледање PIP.

  • Допрете да се прикажат опциите за PIP
  • Допрете двапати за да го зголемите PIP
S22 Режисерски поглед, опција Зголеми го PIP
  • Вклучи/исклучи екран за PIP
Вклучи/исклучи екран за PIP

Забелешка: сликите од екраните на уредот и менијата може да се разликуваат зависно од моделот на уредот и верзијата на софтверот.

Како да ја користите апликацијата Samsung Members

Ако забележувате тешкотии со мобилните телефони, таблетите или преносни уреди од Samsung, може да ни испратите прашање во апликацијата Samsung Members. Дознајте повеќе за испраќањето извештај за грешка.

Благодариме за повратните информации