Како да ја користите функцијата TalkBack

TalkBack или Voice Assistant е функција која им помага на слепите и корисниците со слаб вид. Обезбедува гласовни повратни информации за да можете да го користите телефонот или таблетот без да гледате во екранот. Имињата на функциите се разликуваат во зависност од верзијата на софтверот, но функциите се исти. Погледнете го упатството подолу за да ја овозможите или оневозможите функцијата TalkBack на вашиот телефон.

Пред да се обидете со препораките дадени во продолжение, задолжително проверете дали софтверот на уредот и поврзаните апликации се ажурирани со најновата верзија. За ажурирање на софтверот од мобилниот уред, постапете според следните чекори:

Чекор 1. Одете на Поставки > Ажурирање на софтверот.

Чекор 2. Допрете Преземи и инсталирај.

Чекор 3. Следете ги упатствата на екранот.

Како да го активирате или деактивирате TalkBack

Функцијата TalkBack обезбедува гласовни повратни информации за да можете да го користите телефонот без да гледате во екранот.

Дизајниран е за корисници или ситуации каде што е тешко да се види екранот. Следете ги чекорите подолу за да ја овозможите функцијата TalkBack.

Чекор 1. Стартувајте ја апликацијата Поставки, а потоа изберете Пристапност.

Чекор 2. Допрете TalkBack.

Чекор 3. Допрете го прекинувачот за да го активирате TalkBack.

чекор за активирање на Talkback

За да го деактивирате TalkBack, допрете го прекинувачот и допрете каде било на екранот двапати брзо.

Забелешка:

 • Некои функции не се достапни додека користите TalkBack.
 • На уредите со One UI 3.1, се нарекува TalkBack; но на уредите со претходни верзии на софтвер, оваа функција се нарекува Гласовен асистент или читач на екран.

Како да користите TalkBack

Кога ќе го овозможите TalkBack, вашиот телефон ќе иницира гласовни повратни информации и автоматски ќе бидете префрлени на упатство за тоа како да го користите TalkBack. Користете го TalkBack на следниот начин.

 • Повлечете десно или лево за да се движите помеѓу ставки.
Talkback движење
 • Допрете ја избраната ставка еднаш за да го прочитате текстот на екранот на глас, двапати допрете ја ставката за да ја активирате одликата.
talkback читање
 • Повлечете со два прста за да лизгате.
Talkback лизгање

Ако ја овозможите кратенката TalkBack, можете да ја вклучите и исклучите функцијата со истовремено притискање на копчињата за зголемување/намалување на јачината на звукот.

Конфигурирање на поставките за TalkBack

Конфигурирајте ги поставките за TalkBack за ваша погодност следејќи ги чекорите подолу.

Чекор 1. Во поставките за Пристапност, допрете TalkBack.

Чекор 2. Допрете Поставки.

Чекор 3. Приспособете го TalkBack со избирање на поставките што сакате да ги конфигурирате.

talkback конфигурирање на поставките
 • Нови функции во TalkBack: Проверете дали има клучни ажурирања и промени во TalkBack.
 • Поставки за текст во говор: Променете ги поставките за функциите текст во говор што се користат кога е активиран TalkBack, како што се јазиците, брзината и друго.
 • Речитост: Приспособете ги деталните поставки за гласовни повратни информации.
 • Зборувајте лозинки: Поставете го уредот гласно да ги чита знаците кога ја внесувате вашата лозинка. Ако ја деактивирате оваа функција, уредот ќе ја чита лозинката на глас само кога користите слушалки.
 • Звук и вибрации: Променете ги поставките за звук за TalkBack.
 • Приспособете гестови: Прегледувајте различни гестови со прстите за да го контролирате екранот додека користите TalkBack и приспособете ги поставките за гестови.
 • Приспособете менија: Изберете кои менија на TalkBack и менија за читање да ги користите.
 • Брајова тастатура: Лесно внесувајте букви и бројки на екранот користејќи брајова тастатура со 6 точки.
 • Упатство и помош: Научете како да користите TalkBack.
 • Напредни поставки: Конфигурирајте напредни поставки за TalkBack.
 • Отворете го TalkBack во Galaxy Store: Стартувајте го TalkBack од Galaxy Store и проверете дали има ажурирања.

Забелешка: Сликите од екранот и менито на уредот може да се разликуваат во зависност од моделот на уредот и верзијата на софтверот.

Како да ја користите апликацијата Samsung Members

Ако имате потешкотии со вашиот мобилен, таблет или уреди за носење Samsung, можете да ни испратите прашање во апликацијата Samsung Members. Дознајте повеќе за испраќање извештај за грешка.

Благодариме за повратните информации

Code to Open Chat Window