Како да ја синхронизирате вашата Галерија со облакот со сметка на Google
Синхронизацијата во облак на Галерија на Samsung со Google е двонасочна услуга за синхронизација што заеднички ја обезбедуваат Галерија на Samsung и Google Фотографии. Со поврзување на сметка на Google, фотографиите и видеата додадени, уредени или избришани во Галерија се синхронизираат со Google Фотографии, како и со апликациите Галерија на сите уреди поврзани со истата сметка, овозможувајќи ви да ги задржите истите фотографии и видеа на повеќе уреди. Сите синхронизирани медиумски датотеки се складираат во просторот за складирање на вашата сметка на Google и може да се прегледуваат директно во Google Фотографии.
Забелешка:
- Оваа функција е достапна на One UI 9.0 или понова верзија, а поддршката за претходните верзии ќе пристигнува со текот на времето. Достапноста може да се разликува во зависност од уредот, земјата, операторот или верзијата на софтверот.
- Во согласност со условите за користење на Google, оваа услуга не е достапна во некои земји.
Поврзете ја вашата сметка на Google
Можете да започнете поврзување на сметката директно преку поставките на апликацијата Gallery или преку картичката со совет што може да се појави во апликацијата.
* Ако веќе не сте најавени во вашата сметка Samsung, следете ги упатствата на екранот за да се најавите и да ги доделите потребните дозволи. Откако ќе се најавите, повторно допрете Синхронизирај фотографии и видеа за да го завршите поврзувањето на вашата сметка на Google.
По поставувањето, стандардно ќе се отпрема само албумот Камера. Можете да промените кои албуми да се отпремаат така што ќе отидете во Галерија > Мени > Поставувања > Синхронизирај фотографии и видеа > Албуми за синхронизирање и ќе ги изберете саканите албуми.
Забелешка: Патеките може да се разликуваат во зависност од уредот и верзијата на апликацијата.
Потврдете ја врската
Откако поврзувањето ќе заврши, копче за синхронизација ќе се појави и ќе биде вклучено во менито Синхронизирај фотографии и видеа во поставките на апликацијата Галерија.
Дополнително, можете да потврдите дека поврзувањето е завршено преку патеката подолу:
Забелешка:
- Кога користите повеќе уреди, фотографиите и видеата во Галерија се синхронизираат меѓу уредите Samsung на кои е најавена истата сметка Samsung, при што таа сметка е поврзана со истата сметка на Google на секој уред.
- Ако уредот не е поврзан на мрежа, синхронизацијата на Галерија нема да ги одразува промените во облакот. Ако синхронизираните фотографии се уредуваат, бришат или додаваат додека уредот е исклучен од мрежата, тие автоматски ќе се синхронизираат со облакот штом мрежата повторно се поврзе.
- Кога синхронизацијата е исклучена, претходно синхронизираните фотографии и видеа остануваат безбедни во складиштето на вашата сметка на Google. Сепак, ставките што постојат само во облакот повеќе нема да се појавуваат во апликацијата Галерија (тие се скриени, не се избришани). Создавањето, уредувањето или бришењето ставки нема да се ажурира во складиштето на сметката на Google додека синхронизацијата е исклучена.
Прекинете ја врската со вашата сметка на Google
Ако сакате да користите друга сметка, мора да ја прекинете врската со постојната поврзана сметка на Google пред да поврзете друга.
Забелешка:
- Прекинувањето на поврзувањето на сметката значи дека фотографиите и видеата во облакот (без локални оригинали) повеќе нема да бидат видливи во апликацијата Samsung Gallery.
- Постоечките фотографии и видеа сè уште може да се прегледуваат во апликацијата или на веб-страницата Google Photos, а повторното поврзување на сметката ќе ви овозможи повторно да ја прегледувате истата содржина во апликацијата Gallery.
Ограничувања за големината и форматот на датотеките: Може да се отпремаат фотографии до 200 MB и видеа до 20 GB. Поддржаните формати на фотографии вклучуваат AVIF, BMP, GIF, HEIC, ICO, JPG, PNG, TIFF, WEBP и одредени RAW-датотеки. Поддржаните видеоформати вклучуваат 3GP, 3G2, ASF, AVI, DIVX, M2T, M2TS, M4V, MKV, MMV, MOD, MOV, MP4, MPG, MTS, TOD и WMV.
Забелешка: Форматите и големините на датотеките може да се променат според правилата на Google за поставување.
SD-картички: Функционалноста за синхронизација не е обезбедена за SD-картички, бидејќи тие се надворешно складиште. За да синхронизирате фотографии и видеа зачувани на SD-картичка, преместете ги во внатрешното складиште и изберете ги во Албуми за синхронизација.
Безбедна папка: Ако преместите фотографии и видеа што постојат на тековниот уред и се синхронизирани со облакот во Безбедна папка, локалните датотеки се преместуваат во Безбедна папка, додека синхронизираните оригинали остануваат во складиштето на Google Account и продолжуваат да се прикажуваат во апликацијата Галерија.
Спротивно на тоа, фотографиите и видеата само во облакот што немаат оригинални датотеки на тековниот уред не може директно да се преместат во Безбедна папка. Во овој случај, мора да ги преземете оригиналните датотеки на уредот пред да ги преместите.
Избришете или вратете ги ставките
Бришењето на синхронизирана фотографија во Галерија или Google Photos ја отстранува од двете места и ја преместува во Ѓубре за 30 дена.
Забелешка: Бришењето ставки во Галеријата Ѓубре трајно ги отстранува оригиналните датотеки од просторот за складирање на Google Account.
Управувајте и проширете го складиштето
Може да ја користите синхронизацијата на Samsung Gallery со 15 GB бесплатен простор во облак вклучен со секоја сметка на Google, без да се претплатите на платен план за складирање на Google. Доколку е потребен дополнителен простор за складирање, може да се претплатите на план на Google One. Постојните претплатници на Google One може да се најават со својата сметка на Google и да продолжат да го користат својот тековен план.
За да ослободите простор во складиштето на вашата сметка на Google, користете ја функцијата за управување со складиштето на Google One за да избришете непотребни датотеки. Сепак, имајте предвид дека бришењето синхронизирани фотографии во апликацијата Google Photos ќе ги избрише и од вашиот Samsung уред и од апликацијата Галерија.
Забелешка: Намалувањето или откажувањето на вашиот план за складирање на Google One нема да резултира со моментално бришење на претходно зачуваните податоци. Сепак, одредени услуги на Google може да бидат ограничени (на пр., испраќање и примање е-пораки во Gmail), а ако останат без внимание повеќе од 2 години, податоците може да бидат избришани.
Синхронизацијата во облак на Галерија на Samsung со Google е посебна услуга од резервната копија на Google Фотографии и не треба да ја инсталирате апликацијата Google Фотографии за да користите синхронизација на Галерија.
Ако ја користите истата Google сметка за двете услуги, синхронизацијата на Галерија на Samsung и резервната копија во Google Фотографии го делат истиот простор за складирање на Google сметката.
Ако веќе правите резервна копија на фотографии и видеа со Google Фотографии, фотографиите и видеата за кои претходно е направена резервна копија во Google Фотографии ќе останат како што се, а по интеграцијата, фотографиите и видеата во Галерија автоматски ќе се синхронизираат со Google Фотографии.
Фотографиите што веќе се поставени преку функцијата за резервна копија нема да се појавуваат како дупликати. Дури и ако истовремено користите резервна копија на Google Фотографии и синхронизација на Галеријата, истите фотографии нема да се поставуваат двапати.
Меѓутоа, ако сте користеле квалитет што заштедува простор во Google Фотографии додека сте ги користеле двете функции, фотографиите складирани во складиштето на Google преку синхронизација со Галерија сепак ќе се зачуваат во оригинален квалитет.
Забелешка: Во Samsung Gallery ќе се прикажуваат само фотографиите и видеата синхронизирани преку Галерија по вклучувањето на услугата за синхронизација. Фотографиите и видеата складирани во складиштето на Google Account пред ова ќе останат во складиштето, но нема автоматски да се појавуваат во Samsung Gallery.
Услови и политики
Синхронизацијата на Галеријата бара поврзување со сметка на Google пред употреба. Фотографиите и видеата синхронизирани преку услугата се зачувуваат во просторот за складирање на сметката на Google и се заштитени со мерките за приватност и безбедност на просторот за складирање на сметката на Google. Правилата се применуваат според одредени категории, како што следува:
Ставки за кои се применуваат правилата на Samsung Gallery:
- Податоци прикажани во апликацијата Галерија
- Функцијата што ги синхронизира податоците од апликацијата Галерија со складиштето на Google
Ставки за кои важат Условите и правилата на Google:
- Управување и бришење на зачуваните податоци
- Ракување со долгорочно неискористените податоци
- Податоци зачувани во просторот за складирање на Google Account
- Купување платен простор за складирање
Благодариме за повратните информации
Одговори на сите прашања.
Code to Open Chat Window