Food & Home

Heerlijk vegan: bloemkoolsteaks met romesco saus

Buiten is het guur en koud, maar met dit pittig gerechtje maak je het in de keuken lekker caliente.

Het kan een uitdaging zijn om groenten op een lekkere manier klaar te maken, zeker met bloemkool wil onze fantasie ons nog wel eens in de steek laten. Daarom dit gemakkelijke lekker pittige vegan recept die je (supergezond) stoomt en vervolgens grilt. Dat kan allemaal heel easy met de Dual Cook Steam oven.

Benodigdheden voor 2 personen:

1 middelgrote bloemkool
2 el olijfolie
2 rode paprika's
50 g hele, geblancheerde amandelen
3 el olijfolie
1 el sherryazijn
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
¼ theelepel gerookt paprikapoeder
1 teentje knoflook, geplet
½ bosje peterselie, fijngehakt

1. Verwijder de bladeren van de bloemkool en zet de mooiste aan de kant voor later. Snij 2 dikke plakken uit het midden van de bloemkool en verdeel de rest van de bloemkool in roosjes.

2. Stoom de steaks 20 minuten in je Dual Cook Steam oven of in een steamer. Voeg de overige bloemkoolroosjes toe en stoom nog 5 minuten.

3. Verwarm de oven op 240°C in Top Heat + Convection. Laat 2 rode pepers grillen tot het vel zwart geblakerd is. Draai ze regelmatig om zodat alle kanten goed kunnen roosteren en laat dan afkoelen.

4. Grill 50 g amandelen niet langer dan 2 minuutjes goudbruin in de oven.

5. Kwast de bloemkoolsteaks in met wat olijfolie, leg ze op een ovenschaal en voeg de bloemkoolroosjes toe. Druppel er nog wat olie over en kruid goed af. Rooster 20 minuten, en voeg dan de bladeren van je bloemkool toe tot alles goudbruin en lichtjes geblakerd is.

6. Ontvel de afgekoelde pepers, verwijder de zaadlijsten en snij in kleine stukjes. Blend de pepers en noten met 3 el olijfolie, 1 el sherry azijn, 1 rode chili (zonder de zaadjes), ¼ kl gerookt paprikapoeder, 1 teentje knoflook en ½ bosje peterselie tot een smeuïge pasta. Breng indien nodig op smaak met wat extra zout, peper, azijn en paprika.

7. Lepel de saus over de bloemkoolsteaks en roosjes, en werk af met wat amandelen en verse peterselie.

4

Het is heel lekker om bij deze bloemkool aardappeltjes te maken en misschien een stukje vis of een goede kwaliteit vleesvervanger!

Lees de volgende verhalen