Како да ги исчистам барабанот и вратата на машината за перење?

Чистењето на внатрешноста на барабанот на машината за перење е една од најважните работи за зачувување на омилената облека, како и на машината. Понатаму, ова може да помогне да се избегнат бактериите и да се одржи здравјето. За да ја зачувате работата на машината за перење и да ги отстраните сите бактерии, чистете го барабанот најмалку еднаш месечно.

Чистење на барабанот со предвидената функција

Функциите ECO DRUM CLEAN и ECO DRUM CLEAN + се циклуси за самочистење со кои се отстранува мувлата или нечистотијата што можат да се насоберат во барабанот.  Ова ќе ја одржи машината за перење чиста за да се спречи влошување и да се продолжи нејзиниот век на траење. Се препорачува редовно да го извршувате овој циклус за чистење на барабанот за да ги отстраните бактериите. Обично циклусот за миење на барабанот (Eco Tub clean, Clean Tub) е ист како и функцијата ECO DRUM CLEAN.

 

 • Овој циклус ја загрева водата меѓу 60°C и 70°C, а ја отстранува и насобраната нечистотија од гумата на вратата.
 • Потсетникот ECO DRUM CLEAN+ трепка на контролната плоча еднаш на 40 перења.
 • Се препорачува редовно да ја стартувате програмата ECO DRUM CLEAN+. Ако се појави аларм, исчистете го и филтерот за ѓубре.
 • Функцијата Delay End може да ја користите само со циклусот ECO DRUM CLEAN.
 • За време на циклусот ECO DRUM CLEAN, температурата на водата е наместена на 70°C. Не можете да ја промените температурата на водата.
 • Никогаш не користете го циклусот ECO DRUM CLEAN додека алиштата се во машината за перење. Ова може да доведе до оштетување на алиштата или проблеми со машината за перење.

 

Постапки за чистење

1. Чекор Притиснете го копчето за да ја вклучите машината за перење.

2. Чекор Завртете го избирачот на циклус за да го изберете циклусот ECO DRUM CLEAN.

3. Чекор Притиснете го копчето Start/Pause за да го започнете циклусот ECO DRUM CLEAN.

 користете ја функцијата eco drum clean

Забелешка:

 • Вистинскиот дизајн на контролната плоча може да се разликува во зависност од моделот.
 • Оваа слика е само пример на англиски јазик, но е достапна на јазикот на вашата земја.

Предупредувања за употреба на средства за чистење во циклус ECO DRUM CLEANКликни за да рашириш

Кога го користите циклусот ECO DRUM CLEAN, барабанот можете да го исчистите без средство за чистење.

Ако сакате да користите средство за чистење со овој циклус за подобри резултати, точно следете ги упатствата подолу. вида средства за чистење барабани: средства за чистење во прав и течност.  За чистење на барабанот користете го препорачаното средство за чистење.

 

 • За да користите течно средство за чистење, ставете го одделот за течен детергент во главниот дел од фиоката за детергент и истурете го течното средство за чистење во делот за главно перење.
 • Бидејќи користењето средство за чистење кое содржи белило на база на хлор може да го избели производот, користете само средства за чистење кои содржат белило на база на кислород.
 • Препорачуваме да користите само 10% од количината на средството за чистење на барабанот кое го препорачува производителот на средствата за чистење.

Забелешка:  За циклусот Eco Drum Clean никогаш не користете го вообичаениот детергент за перење алишта.

Автоматски аларм на функцијата ECO DRUM CLEANКликни за да рашириш

• По перењето, ако забележите дека барабанот треба да се исчисти, дисплејот за аларм ECO DRUM CLEAN ќе се појави на 60 минути. Во овој случај, извадете ги алиштата од машината за перење и исчистете го барабанот со пуштање на циклусот ECO DRUM CLEAN. Ако не го пуштите циклусот ECO DRUM CLEAN, дисплејот за аларм ECO DRUM CLEAN ќе продолжи да се прикажува уште 5 перења. Ако не го пуштите циклусот ECO DRUM CLEAN по 6 перења, дисплејот за аларм ECO DRUM CLEAN повеќе нема да се прикажува. Имајте на ум дека ова не значи дека има проблем со машината за перење.

• Иако функцијата за автоматски аларм ECO DRUM CLEAN обично работи еднаш месечно, зачестеноста може да варира во зависност од тоа колку често се користи машината за перење.

Редовно чистење на вратите и гумата на вратите

На барабанот на машината за перење треба да се провери гумата инсталирана на работ на отворот, бидејќи во многу случаи се создава мувла поради насобрана вода во гумата. Откако ќе ја исчистите гумата со мека четка и кујнска крпа, треба да се отвори внатрешноста на вратата од машината за перење додека не се исуши водата. Користете мека крпа со неабразивен детергент за домаќинство. Не прскајте вода на машината за перење.

 

 • Отворете ја вратата од машината за перење и отстранете ја облеката или предметите од машината за перење.
 • Проверете ја сивата гума меѓу отворот на вратата и корпата дали дамки.
 • Повлечете ја гумата назад за да ги прегледате сите места под неа и проверете дали има страни тела.
 • Избришете го местото на гумата со мека четка, кујнска крпа или влажна крпа.
 • Ако треба да го исчистите со детергент, измешајте течно белило на база на хлор и топла вода од чешма.
 • Избришете ја гумата со разреден раствор со помош на влажна крпа.
 • Откако ќе ја исчистите гумата, избришете ја темелно со сува крпа и оставете да се исуши.
исчистете ја вратата и гумата на вратата

Забелешка:

 • Носете гумени ракавици ако чистите подолго време и следете ги упатствата на производителот на белилото за правилна употреба.
 • Гумата на вратата може да се деформира ако за чистење на вратата користите белило на база на хлор или други средства за чистење.

Благодариме за повратните информации

онлајн

Со нас може да контактирате преку голем број на различни начини: разговор во живо, е-пошта, Twitter, Facebook Messenger и др.


ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ >

Повикајте

Зборувајте со еден од нашите посветени стручни тимови.ДОЗНАЈ ПОВЕЌЕ >

Ви треба поправка?

Без разлика дали гаранцијата на вашиот производ е важечка или истечена, ние сме тука да ви помогнеме.ЗАКАЖЕТЕ ПОПРАВКА КАЈ НАС >

НАЈДЕТЕ ЦЕНТАР ЗА ПОДДРШКА >

Контактирај нѐ