Продуктивност / Работа

5 едноставни
совети за заштеда на време

Работи попаметно, а не понапорно и добиј го слободното време што го заслужуваш.

Бидете временски поефикасни

Со само 24 часа во денот и список со обврски што постојано расте, ефикасното управување со времето може да биде она што ќе те спаси. Но, како да стигнеш да направиш сѐ, без да го изгубиш паметот? Еве неколку едноставни совети за тоа како да работиш паметно и да уживаш во малку време за себе.

Врати ја контролата врз времето со апликацијата Thrive.
Врати ја контролата врз времето со апликацијата Thrive.
1

Помалку друштвени мрежи, повеќе дружење

Сите ние инстинктивно ги земаме нашите телефони и ги проверуваме друштвените мрежи без воопшто да забележиме. Толку многу време посветуваме на е-пораки, видеа со мачки и секакви други работи. Апликациите за заштеда на време, како THRIVE, ќе ти помогнат да ја вратиш контролата врз твоето време без одвлекување на вниманието и искушение да го провериш твојот телефон, за да може да се фокусираш на она што е најважно. Погледни го видеото за да дознаеш како функционира.

 Фотографија на обврски за список
2

Одреди приоритетни обврски во списокот

Те разбираме: твојот список со обврски станува сѐ подолг и подолг, а едноставно нема доволно време во денот за да се завршат сите. Потребна ти е стратегија. Дали некои од обврските се синхронизираат едни со други? Дали може некои да се извршат во исто време? Што мора да се направи денес, а што може да се остави за утре? Одредувањето на приоритетните обврски ќе ти помогне поефикасно да ги завршиш.

Совет

Прво запиши сѐ што треба да направиш, а потоа заокружи ги најитните задачи и започни оттаму.

Постави тајмер за задачи
3

Постави тајмери за полесно следење

Некои задачи немаат конечен крај, па затоа за поапстрактните обврски, како што е „средување на дневната соба“, обиди се да поставиш тајмер. Треба да учиш за квизот или презентацијата? Постави тајмер за онолку време колку што сакаш да ѝ посветиш на таа задача. Откако времето ќе истече, оди на следната задача. Ова е истовремено и одличен ментален трик што ќе ти помогне да си чесен и вреден.

Одвој време за себе
4

Почитувај го времето за себе

Треба да одвоите малку време и за најважното, за себе. Закажување на време за себе (и придржување до него) е неопходен чекор во грижата за себе и помага да ги избегнеш можните оптоварувања. Ова не значи да патуваш до егзотична дестинација на секои неколку седмици, туку едноставно да го блокираш времето во твојот календар за малите, но лични работи како што се домашен козметички третман или да ја започнеш книгата што си ја оставил. Посвети си го себеси истото внимание што го применуваш на работата, обврските и на семејството.

Држењето до рутината ќе ти овозможи структура и урамнотеженост
5

Држи се до рутината за да си го зачуваш разумот

Рутините му даваат повеќе значење и урамнотеженост на животот. Без разлика колку си креативен, секој има потреба од некаква структура. Затоа, верувај во процесот и придржувај се на методите што ќе ти помогнат да ја завршиш работата и истовремено да заштедиш малку време за себе.

Справи се со сите задачи

Galaxy Note8 ќе ти помогне да се чувствуваш добро кога ги пречкртуваш обврските, а Bixby го олеснува поставувањето потсетници со едноставни наредби.

Прочитај ги овие приказни следно