Brand

Generation17: leiders van vandaag
voor een betere toekomst

Maak kennis met Samsung x UNDP’s volgende groep van drijvende krachten die aan een betere toekomst bouwen.

In partnerschap met het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) blijft Samsung de stemmen, verhalen en vindingrijkheid van jonge leiders onder de aandacht brengen die hun stempel op de wereld op een buitengewone manier willen drukken.

Sinds de start in oktober 2020 biedt het initiatief Generation17 van Samsung en het UNDP mentorschap, technologie en netwerkmogelijkheden aan jonge activisten van wie de initiatieven zijn gebaseerd op de 17 werelddoelen - een universele oproep om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen tegen 2030 vrede en welvaart kennen.

Ontmoet de volgende generatie wereldverbeteraars die samen met de eerste cohort Jonge Leiders zullen werken aan een snellere verwezenlijking van de werelddoelen.

Daniel Calarco, 23, Brazilië

"Ik kan niet alles doen, maar ik kan wel dingen doen die mobiliseren, die mensen bereiken, en ertoe leiden om met mij samen te werken."

Daniel Calarco groeide op in de favela's van Rio de Janeiro en ondervond aan den lijve de gevolgen van ongelijkheid en marginalisering. Te midden van geweld en ontoegankelijk onderwijs, zegt hij dat "gewoon in leven blijven een van de streefdoelen was."

Op zijn elfde won Daniel een competitieve academische stage die hem een antwoord gaf op zijn groeiende vragen over sociale ongelijkheid. Toen hij 18 was, richtte hij Observatório Internacional da Juventude (International Youth Watch) op, een tech-gemeenschap die duizenden jongeren voorlicht over de werelddoelen en de kansen van gemarginaliseerde gemeenschappen verbetert. Daniel is onlangs afgestudeerd als mensenrechtenadvocaat - zijn volgende stap in het mobiliseren van nog meer van zijn leeftijdsgenoten die beseffen dat te veel mensen worden uitgesloten en de status quo willen uitdagen. "De wereld verandert altijd," zegt hij. "Wat niet mag veranderen is onze toewijding om te verbeteren, om het beter te doen."

Nadine Khaouli, 25, Libanon

"Technologie stelt mij in staat mijn stem te laten horen, mijn boodschap wereldwijd over te brengen, licht te werpen op reële behoeften en een internationale gemeenschap van vernieuwers op te bouwen."

Op 4 augustus 2020 reed Nadine Khaouli van haar dorp naar de stad Beiroet toen een krachtige explosie de 5.000 jaar oude stad op zijn grondvesten deed schudden, meer dan 200 mensen doodde en 300.000 van hen op de vlucht joeg. Nadines levenslange missie om een einde te maken aan armoede en "menselijke waardigheid" te brengen aan iedereen in Libanon, werd nog dringender.

De volgende dag waren zij en haar Kafe be Kafak (Hand in Hand) team ter plaatse om crisistriage, voorraden en onderdak te bieden aan ontheemde gezinnen. Nadine is gepassioneerd door het welzijn van de Libanese bevolking en gebruikt sociale media om met anderen in contact te komen over haar humanitaire inspanningen en te pleiten voor meer transparantie van de kant van overheidsinstanties. Als afgevaardigde voor jeugdontwikkeling van UNDP Libanon zet Nadine haar pleidooi voor mensenrechten wereldwijd in, door virtuele workshops en trainingen te leiden voor jongeren over de hele wereld die zich inzetten voor de werelddoelen.

Yejin Choi, 26, Zuid-Korea

“Iedereen kan zijn/haar eigen mogelijkheden gebruiken om andere mensen naast zich te helpen. Een geweldige verandering in het leven van een mens kan de wereld veranderen.”

Twee maanden voor ze aan de universiteit begon, begon Yejin Choi bijles te geven aan kinderen in een naburige gemeenschap die bekend staat om haar grootschalige armoede. Vrijwel onmiddellijk merkte ze dat de kinderen, vooral die met een handicap, een gebrek aan onderwijsmiddelen hadden. Na verloop van tijd gebruikte ze haar cognitieve therapietraining om een jaarprogramma op te zetten waarmee ze honderden gezinnen zou helpen.

Maar na slechts één maand gebruikte nog maar vijf procent van de ouders dit systeem. Yejin besefte dat er een eenvoudigere oplossing nodig was en wendde zich tot de technologie. Ze creëerde DoBrain, een op video gebaseerd leerprogramma dat kinderen kunnen gebruiken op een smartphone, tablet of pc. Vandaag groeit DoBrain internationaal en heeft het een positieve invloed op tienduizenden kinderen over de hele wereld.

Yurii Romashko, 28, Oekraïne

“Wij geloven in digitaal. Wij geloven in technologen die wereldwijd kunnen denken, lokaal kunnen handelen en onze wereld in de nabije toekomst volledig kunnen veranderen.”

Yurii Romashko past zijn passie voor gegevensanalyse toe om publieke corruptie aan te pakken en beleidstransparantie voor gezondheidszorg en sociale kwesties in Oekraïne te bevorderen. In 2013 richtte hij de Instituut voor analyse en bijstand (IAA) op dat nu in de top 100 van denktanks staat in Centraal- en Oost-Europa.

Als reactie op de COVID-19 pandemie creëerde IAA een openbaar dashboard dat mensen inzicht gaf in de prijzen van medische en consumentengoederen. Yurii, die rechten heeft gestudeerd, ziet analyse en technologie als fundamentele onderdelen van zijn missie: het creëren van een ecosysteem voor verantwoord bestuur dat is afgestemd op de werelddoelen, waardoor mensen uiteindelijk beter geïnformeerde, op gegevens gebaseerde beslissingen kunnen nemen.

Een veelkleurige illustratie van de continentale kaart. Acht activisten van Generation17 zijn te zien op verschillende gekleurde tegels op de kaart. Boven elke foto staat een label dat het belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoel van de leider beschrijft: Daniel - Brazilië (16. Vrede en justitie), Maximo - Argentinië (13. Klimaatactie), Sadya - Mali (5. Gendergelijkheid), Yurii - Oekraïne (9. Industrie, innovatie en infrastructuur), Nadine - Libanon (1. Geen armoede), Tafara - Zimbabwe (11. Duurzame steden en gemeenschappen), Yejin - Zuid-Korea (4. Kwaliteitsonderwijs), Shomy - Bangladesh (6. Schoon water en sanitaire voorzieningen). Een veelkleurige illustratie van de continentale kaart. Acht activisten van Generation17 zijn te zien op verschillende gekleurde tegels op de kaart. Boven elke foto staat een label dat het belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoel van de leider beschrijft: Daniel - Brazilië (16. Vrede en justitie), Maximo - Argentinië (13. Klimaatactie), Sadya - Mali (5. Gendergelijkheid), Yurii - Oekraïne (9. Industrie, innovatie en infrastructuur), Nadine - Libanon (1. Geen armoede), Tafara - Zimbabwe (11. Duurzame steden en gemeenschappen), Yejin - Zuid-Korea (4. Kwaliteitsonderwijs), Shomy - Bangladesh (6. Schoon water en sanitaire voorzieningen).

Zet de eerste stap en doe mee met jonge leiders om van de wereld een betere plek te maken.

Ontdek de 17 werelddoelen en doneer aan je favoriete doel. Of het nu gaat om het bestrijden van honger, ongelijkheid of het beschermen van de planeet, Galaxy-gebruikers kunnen downloaden en Samsung Global Goals-app gebruiken om hun pas ontdekte kennis in actie om te zetten.

Lees de volgende verhalen