Brand

De AI-cursus maakt Vlaanderen AI-vaardig

Alles wat je moet weten over Artificial Intelligence (AI) volgens Jim Stolze, bedenker en moderator van de AI-cursus.

De online cursus over kunstmatige intelligentie was met 70.000 deelnemers een groot succes in Nederland. En nu is de cursus ook beschikbaar in België! Jim Stolze bedenker en moderator van deze cursus én AI-liefhebber van het eerste uur legt uit wat AI is, hoe je AI kunt omarmen én waarom je de AI-cursus nu moet volgen.

1

AI? A wat?

Jim Stolze legt vol enthousiasme uit wat AI is: “Zo'n beetje alle aspecten van het leven zijn gedigitaliseerd en leveren daardoor data op. Bedrijven en overheden gebruiken die data om meer inzicht te krijgen in consumentengedrag en – behoeften. Op basis daarvan worden nieuwe producten of diensten ontwikkeld. AI is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Je vindt AI-toepassingen in je smartphone, Netflix of in de zoekmachine van Google. Maar er kan straks meer met AI: bijvoorbeeld een doktersafspraak via je telefoon of jezelf een hoofdrol geven in je favoriete TV-serie.

2

AI: juist géén hokuspokus

Jim: “AI is nu al zo verwerven in ons dagelijkse leven dat het niet meer weg te denken is. Toch staan we er te weinig bij stil. Niet gek natuurlijk. AI-toepassingen zijn namelijk onzichtbaar. Nu AI zo dichtbij komt, is het voor de Belgische consument belangrijk hiervan bewust te zijn en te leren hoe zulke systemen werken om er de juiste vragen over te kunnen stellen. Dat is de gedachte achter de AI-cursus: geen bangmakerij, maar een juiste uitleg van concrete toepassingen en praktische tips.”

3

Wat leer ik tijdens deze AI-cursus?

Jim: “Het voornaamste objectief van deze cursus is dat je als deelnemer na 8 modules weet wat AI is, erover mee kan praten én zelf een mening weet te vormen over dit onderwerp.” De modules worden afgewisseld door vakgenoten en verschillende professoren van Belgische universiteiten* die in hun werk te maken hebben met AI. Na zo’n 6 uur ben je in staat antwoord te geven op vragen als ‘Wat kan een robot wel en niet?’, ‘Wat is de rol van de overheid?’ en ‘Wat betekent AI voor mijn baan? Heb je de cursus voltooid dan ontvang je zelfs een officieel certificaat!

4

Wat is de rol van Samsung in deze AI-cursus?

Tom De Vos, Corporate Marketing Director Samsung België: “AI brengt grote veranderingen en ontwikkelingen teweeg die invloed hebben op onze samenleving. Om hier goed mee om te kunnen gaan, is het begrijpen van AI van fundamenteel belang. Aangezien we vandaag al AI toepassen in onze producten vinden we het belangrijk dat consumenten weten wat het precies inhoudt. We zijn mede-initiatiefnemer van de AI-cursus om Vlaanderen AI-vaardig én AI-bewust te maken voor de nieuwe toekomst. Daarom bieden we deze cursus gratis aan.”

QUOTE:

Erik Mannens, professor aan de Universiteit van Gent: “We stevenen af op een nieuwe manier van samenwerken. We hoeven algoritmes niet te vrezen, wél de mens die niet met z’n tijd meegaat.”

Nathalie Smuha, professor aan de KU Leuven: “Dat steeds meer processen worden geautomatiseerd, betekent niet meteen baanverlies: De productie per persoon neemt juist toe.”

5

Voor wie is deze cursus gecreëerd?

“Deze cursus is bedoeld voor iedereen in Vlaanderen!”, legt Jim uit. De cursus is zo opgesteld dat iedereen vanaf 12 jaar kan instappen. Voor zowel deelnemers met als zonder voorkennis over AI is deze cursus geschikt. De focus ligt niet op één doelgroep, want AI focust zich ook niet op één doelgroep. Mensen inspireren en meer laten weten over AI, dat is het doel!”

6

Hoe kan ik de cursus volgen?

Kan je niet wachten en wil je meteen aan de slag? De AI-cursus is vanaf 23 juni 2020 in het Nederlands en Engels beschikbaar. Zo kan iedereen in Vlaanderen zijn of haar kennis over AI bijschaven. Volg de online cursus via AI-cursus.be.

Lees de volgende verhalen