Entertainment

Word jij de volgende eSports Olympian?

Van anonieme gamer tot megaster.

Gaming iets voor geeks? Vroeger misschien, maar dat is nu wel anders: gamers vormen tegenwoordig een wereldwijde community. De beste spelers? Die verdienen er gewoon (super goed!) hun brood mee. Wat, gamen, een job? Ja hoor, toernooiprijzen overtreffen bij eSports zelfs die van veel traditionele topverdieners, zoals tennis, voetbal, en golf. Benieuwd naar het prijzengeld voor de Fortnite World Cup van dit jaar? Een slordige €2,7 miljoen. Dat is het hoogste eSports prijzengeld ooit! Om dit in perspectief te brengen: Novak Djokovic verdiende in 2019 €2,6 miljoen door Wimbledon te winnen. En daarvoor moest Djoko zich flink in het zweet werken. Topsporter worden – en (veel) meer verdienen dan klassieke atleten – zonder ooit de loopband te trotseren, gewichten te heffen of zelfs je zetel te verlaten? Begin die game skills al maar te oefenen!

Even terugspoelen: hoe het allemaal begon

De populariteit van eSports nam in het midden van de jaren 2000 toe, toch vinden er al sinds de jaren 80 wedstrijden plaats. Heb je ooit Space Invaders gespeeld? Deze ultieme klassieker werd voor het eerst in 1978 uitgebracht, en kan nu in een handomdraai worden gedownload op onze Samsung smartphones. In de jaren 80 was dit spel echt baanbrekend: en zo namen 10.000 deelnemers het tegen elkaar op om de hoogste score te behalen in één van de eerste eSports competities.

Ooit van LAN gehoord? Zo hebben gamers in de jaren 90 hun computers via een lokaal netwerk met elkaar verbonden. Het eerste multiplayer spel, als je wil. En dat is vandaag de dag niet meer weg te denken! Games als Quake, StarCraft en Street Fighter werden in die tijd al ontworpen met het oog op competitie.

Met de opkomst van netwerken voor online gaming zoals Xbox Live, werden multiplayer first-person shooter (FPS) games zoals Halo en Call of Duty helemaal mainstream. En zo werd de weg vrijgemaakt voor de meest populaire FPS ooit: Fortnite.

Snel vooruit spoelen: nieuwe helden

Games en eSports zijn uitgegroeid tot een miljardenindustrie: de sector scoort vaak zelfs beter dan sommige traditionele sporten qua populariteit en geldprijzen. Niet verwonderlijk dat jongeren opkijken naar de indrukwekkendste gamers! Met meer dan 16,5 miljoen volgers op het live streaming platform Twitch is Tyler 'Ninja' Blevins een echt idool, net als de grootste voetballers dat zijn.

Ooit van de World Cyber Games gehoord? Dit vooruitstrevend event, dat ook wel de Olympische Spelen van eSports wordt genoemd, heeft gamers geholpen om de status van idool te bereiken. Het event trekt nu meer dan 500 deelnemers uit 34 landen aan die een verschillende games spelen. Net als de traditionele Olympische Spelen, hebben ook de World Cyber Games een officiële openingsceremonie, die elk jaar in een andere stad plaatsvindt. Vier jaar wachten op een nieuwe editie? Daar doen gamers niet aan mee!

De WCG Grand Final werd dit jaar in Xi'an, China, georganiseerd en werd mogelijk gemaakt door Samsung Electronics. ‘s Werelds beste gamers, zoals die in Xi'an, maken nu gebruik van Solid State Drives (SSD's). Deze opslagruimte maakt de gameprestaties tot vier keer zo krachtig als traditionele harde schijven (HDD's).

Speel zij aan zij met e-megasterren

Ook andere internationale competities zoals de FIFA eWorld Cup en de Fortnite World Championships hebben bijgedragen aan de wereldwijde community van online gaming. Thuis spannende evenementen organiseren met de nieuwste consoles? Het kan, en de Samsung Galaxy S21 maakt livestreaming voor je volgers mogelijk.

Zin om in realtime als een echte ster mee te doen aan eSports-wedstrijden? 5G zal hier zeker aan bijdragen. Ontdek dankzij de cloudgebaseerde game-streamingdienst van Hatch meer dan 100 geweldige mobiele games terwijl je naar de top van het klassement racet tegen vrienden, rivalen en echte pros.

Ariel Horn, voormalig hoofd van Global eSports Content bij Riot Games, merkte op dat gamers regelmatig dezelfde karakters gebruiken en spelen op dezelfde plaats als hun gaming idolen - geen enkele andere sport heeft dat". Megastar Ninja dankt zijn succes aan zijn eSports en zegt dat hij "zonder de Fortnite community geen carrière zou hebben".

Dankzij de revolutie van eSports kan jij deze supersterren volgen, of je nu thuis aan het gamen bent met vrienden of een live competitie met 40.000 mensen bijwoont. En dat is best wel inspirerend, hé? Niet verwonderlijk dat Chris Hopper, voormalig Head of League Operations bij Riot, gelooft in de "wereldwijde aantrekkingskracht” van eSports.

Ben jij de volgende eSports Olympian?

Momenteel kijken wereldwijd zo’n 250 miljoen mensen naar eSports en naar schatting zullen eSports finales in 2021 maar liefst 70 miljoen toeschouwers verzamelen. In de VS wordt zelfs voorspeld dat eSports in de nabije toekomst meer kijkers zal hebben dan elke professionele Amerikaanse sportliga, behalve de NFL dan. Als je bedenkt hoe groot de Amerikaanse markt is, laat dit zien hoe ontregelend online gaming is geweest en hoeveel eSports al bereikt heeft.

Zouden eSports ooit deel kunnen uitmaken van de traditionele Olympische Spelen? Dat zien gouden medaillewinnaars alleszins helemaal zitten! En waarom ook niet? Ook de ontwikkeling van bestuursorganen die vergelijkbaar zijn met FIFA of de NFL lijken een logische volgende stap.

Kan jij je een beter moment inbeelden om eSport-champion te worden? Wij niet! Zet al je troeven in en, wie weet, speel jij wel een belangrijke rol in deze miljardenindustrie.

Up your game!

Beleef alle games op een indrukwekkend scherm met onze nieuwe smartphones.

Lees de volgende verhalen