Entertainment

Een nieuw tijdperk voor gamen

Grenzen tussen virtuele en werkelijke wereld vervagen

Gaming: de grenzen tussen de virtuele en werkelijke wereld vervagen

Gaming en technologische innovatie gaan hand in hand. Van boomers die jou nog steeds vervelen met verhalen over hun eerste potje ‘Pong’ duizend jaar geleden tot het streamen van Michael, Franklin en Trevor op je smartphone… De tijd staat niet stil. Het is een jonge industrie die volledig afhankelijk is van technologische vooruitgang en die in ijltempo de wereld heeft veroverd. eSports heeft daar alles mee te maken. Gamen is geen hobby meer. Het is een wereld van professionals, internationale wedstrijden en miljarden fans. De gamingwereld staat nooit stil en zorgt voor een oneindige stroom aan ongelofelijke innovaties.

Innovatie in gaming is het resultaat van voortdurend streven naar sneller, scherper, vloeiender en beter bestuurbaar. Van een constante drang naar levensechte beleving. In 2020 wordt die werkelijkheid het best benaderd met een console die klaar is voor 8K-resolutie, aangesloten op bijvoorbeeld een Samsung QLED 8K Smart TV. En PC-gamers beleven de ultieme gaming experience met gaming monitoren zoals de Samsung Odyssey CTG9. Maar wat brengt de toekomst?

Altijd iets meer

Liggen 16K-beeldschermen met een resolutie van 15360 × 8460 pixels al in het verschiet? Zeker. En volgt dan 32K? Ongetwijfeld. Maar kan je die verschillen dan nog zien? Normale stervelingen niet. Of in ieder geval ontgaat het ze. Maar is gamen je leven en ken je de mogelijkheden van jouw gaming gear als je broekzak, dan valt elk verschil je op. En dan wil je steeds meer. Steeds beter. Mobiel gamen doet net zo hard mee aan deze innovatiewedloop. De Galaxy S20 Ultra met zijn 3200 x 1440 beeldresolutie en 120 Hz refresh rate is nu al een ware revolutie op dit gebied. Dat belooft voor de toekomst!

Is cloud gaming de nieuwe norm?

Online gamen en multi-player-functies om ‘live’ tegen andere gamers te spelen. Gamen zonder deze opties is haast ondenkbaar anno 2020. En wie naar de toekomst van online gamen kijkt, kan niet om ‘cloud gaming’ heen. Het principe ken je waarschijnlijk wel. Met cloud gaming stream je games vanaf een externe server. Dat klinkt simpel en dat is het misschien ook wel, maar het kan gamen fundamenteel veranderen. Een uitstekend beeldscherm en adequate besturing blijven essentieel, maar het systeem dat je thuis hebt staan, speelt toch een kleinere rol. Internetsnelheid en bandbreedte, daar draait het om. Net daarom is de introductie van 5G zo interessant.

Ligt vervolgens de weg open voor cloud gaming? Dat is de vraag. De hardware die je in de winkel koopt, is eigenlijk steengoed. Heb je dan wel de cloud nodig? Van je eigen systeem weet je alles. Wat het kan, wat het niet kan en wat je kunt doen als het je een keer in de steek laat. En laten we eerlijk zijn, de nerd in jou vindt het ook best leuk om zo nu en dan wat nieuwe gear te kopen.

Je bent de game

Verder blijft de vraag of en wanneer Virtual Reality en Augmented Reality in gaming een vlucht gaan nemen. Ook voice en facial recognition en gesture control zijn zeker zaken om in de gaten te houden. Steeds vaker kunnen games gestuurd worden met complexe verbale opdrachten en zijn 3D-camera’s uitstekend in staat gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen te herkennen en die één op één over te nemen in de virtuele wereld.

Augmented Reality staat in de kinderschoenen, maar vermenging van de virtuele wereld met je eigen omgeving biedt eindeloze mogelijkheden. Beeld je eens in hoe het is om op het sportveldje achter je huis te voetballen met de sterren van FC Barcelona, in een vol stadion… Zo ver weg is het niet. Je bestuurt de game niet, je bént de game.

Lees de volgende verhalen