Entertainment

Waarom Pixar een tech-innovator is

Hoe wetenschap Pixar succesvol maakt.

Ben je op zoek naar films om thuis lekker van te genieten? Duik in de wereld van tech innovator Pixar op de streamingdienst Disney+. Wist je dat Pixar voorop loopt op het gebied van technologische innovaties? Ontdek hoe Pixar van wetenschap & creativiteit een winnende combo wist te maken!

Al bij het maken van Toy Story, hun allereerste langspeelanimatie, gebruikte Pixar studies over verfijnde gelaatsuitdrukkingen. Daarom leven we zo erg mee met de personages: hun mimiek ligt heel dicht bij die van ons. Die micro-expressies zijn dan ook een van de belangrijkste redenen van het succes van Pixar.

Bovendien spendeert het team heel veel tijd aan onderzoek tijdens de voorbereiding van een nieuw project. Zo verdiepten ze zich voor Finding Nemo in hoe licht zich gedraagt onder water. In Brave vormde de natuurlijke beweging van de weelderige haardos van prinses Merida een uitdaging. Zo werd bijna elk haartje apart geprogrammeerd.

Wist je dat er van de vijf jaar die Pixar gemiddeld nodig heeft om een film te maken een volledig jaar naar research gaat? Dat zegt genoeg…

Creativiteit en technologie gaan hand in hand

Wie denkt dat Pixar alles met computers doet, zit er toch naast. De eerste helft van de filmproductie vindt bijna volledig op papier plaats. De computer zorgt alleen voor de animatie en helpt de tekenaar dingen tekenen die hij niet op papier kan tekenen. Denk bijvoorbeeld aan het knipperen met de ogen of het krullen van de tong. De bron van alles is dus nog steeds het creatieve brein van de tekenaar, alleen gebruikt hij nu naast zijn potlood ook een krachtige computer met speciale tekensoftware.

Pixar shorts
Pixar shorts zijn bijzondere, ontroerende, leuke en grappige korte animaties. Bekijk ze exclusief op Disney+, klik door naar Pixar en daar zie je een overzicht van de Pixar Shorts. Perfect als voorproevertje of fijn tussendoortje.

Computeranimatie is handwerk: zo komt een film tot stand

Alles begint met een storyboard. Dit is een verzameling van tekeningen die het verhaal van de film vertellen. In een storyboard wordt duidelijk hoe de hoofdpersonen eruit komen te zien, hoe ze bewegen en hoe het verhaal in beeld wordt gebracht. Zo werden er voor Brave wel 140.000 tekeningen gemaakt! Allemaal in zwart-wit trouwens, want kleur wordt pas toegevoegd in een volgende fase: de lay-out.

En dan begint het echte werk: de animatie. Hiervoor ontwierp Pixar hun eigen fotorealistische 3D-renderingsoftware. Wil je de evolutie van deze technologie meebeleven? Kijk dan eens naar de eerste Toy Story film uit 1995 en daarna naar de nieuwe, vierde Toy Story film. Het verschil in beeldkwaliteit is enorm. Alles ziet er nu zoveel levensechter uit.

Een andere zichtbare evolutie is de manier waarop mensen afgebeeld worden. In de eerste Toy Story zie je zelden volledige mensen en als je ze ziet, dan zijn ze onderbelicht. Pixar was toen nog niet in staat om de beelden van de verfijnde details te voorzien om ze levensecht te maken. Sinds 1995 heeft Pixar reuzenstappen gezet op dit vlak.

En de Oscar gaat naar... Renderman

Nee, Renderman is geen acteur. Het is de invloedrijke software van Pixar die de meest ongelooflijke actiescènes en visual effects mogelijk maakte in tal van kaskrakers zoals Star Wars, The Matrix, Jurassic Park, Lord of the Rings en natuurlijk hun eigen producties.

Het onmisbare Renderman bestaat ondertussen al 30 jaar en biedt het hoofd aan de steeds grotere uitdagingen van 3D-animatie en visuele effecten. De software definieert camerastandpunten, geometrie, materialen en lichtinvalshoeken met behulp van de RenderMan Interface Specification. Deze specificatie vergemakkelijkt de communicatie tussen 3D-modellering en animatietoepassingen en de render-engine die afbeeldingen van hoge kwaliteit genereert. Heel technisch allemaal, maar absoluut noodzakelijk voor de verbluffende animaties van Pixar.

Zo heb je het nog nooit gezien

QLED laat de geanimeerde hoogstandjes van Pixar helemaal tot hun recht komen. De Samsung QLED 8K TV geeft verbazingwekkend levendige kleuren weer en heeft vier keer de resolutie van een 4K UHD TV. Deze superhoge resolutie in combinatie met de QLED-kleuren zorgt ervoor dat elk detail van de Pixar animatie met ongelooflijke helderheid te zien is.

Lees de volgende verhalen