Entertainment

5 documentaires die je moet gezien hebben

Krachtig, hartverscheurend en verbluffend - soms is het echte leven zelfs nog straffer dan fictie.

Een familie kijkt naar de documentaire 'Homecoming: a film by Beyonce' op hun Samsung QLED TV. Een familie kijkt naar de documentaire 'Homecoming: a film by Beyonce' op hun Samsung QLED TV.

Docu’s niets voor jou? Think again! De afgelopen tien jaar is het genre uitgeroepen tot een hedendaagse kunstvorm. Het is een manier voor filmmakers om unieke onderwerpen aan te kaarten, met nieuwe verteltechnieken te spelen en echte filmische momenten met een eigenzinnige flair aan te bieden. Het mooiste bewijs van de evolutie van documentaires? De indrukwekkende non-fictie catalogus van Netflix.

En het genre blijft niet stil staan! Docu’s zijn niet alleen entertainend en inspirerend. Het zijn ook krachtige tools voor educatie en een fascinerende manier om belangrijke onderwerpen in de kijker te zetten, gesprekken aan te wakkeren, en soms zelfs sociale bewegingen in de gang te zetten.

Het enige nadeel? Er zijn zoveel documentaires dat het wat overweldigend kan zijn om als newbie een docu uit te kiezen. Van maatschappelijke en politieke kwesties tot sport en muziek, hier zijn vijf zeer verschillende maar minstens even boeiende must-see documentaires om nu op Netflix te streamen.

Promotieposter van ‘What Happened, Miss Simone?’ 2015 Netflix-documentaire. Promotieposter van ‘What Happened, Miss Simone?’ 2015 Netflix-documentaire.

What Happened, Miss Simone? (2015)

Met haar rijke contralto-stem en brute, eerlijke songteksten veroverde Nina Simone vele harten. Zo inspireerde ze niemand minder dan Elton John, Aretha Franklin en Adele. Miss Simone duw je niet zomaar in een vakje: ze wist als geen ander te spelen met genres. Zo heeft ze adembenemende jazz, blues, R&B, pop en gospel parels op haar repertoire staan. Naast haar muzikaal talent leidde de 'High Priestress of Soul' een opmerkelijk en soms tragisch leven. Born and raised in het geïsoleerde North Carolina, werd ze een van de meest prominente burgerrechtenactivisten van de jaren zestig. Als je op zoek bent naar de perfecte introductie tot deze sprankelende artiest is deze biopic, die veel lovende kritieken ontving, echt wat voor jou. De combinatie van archiefbeelden en interviews belichten het leven en werk van een echte grootheid.

Who Killed Malcolm X? (2020)

Van de ene activist naar de andere! Nina Simone en Malcom X waren ooit buren in New York, en de vriendschap van deze twee burgerrechtenactivisten lijkt dan ook meant to be. In een andere wending van kosmisch toeval werd Malcolm X op 21 februari 1965 doodgeschoten - wat toevallig op Simone's 32e verjaardag was. Malcolm X was een fervente voorvechter van zwarte emancipatie, die zowel betwist als bejubeld werd, en zo ook één van de meest invloedrijke figuren werd in de strijd tegen systematisch racisme in Amerika in de jaren zestig. Weinig documentaires brengen evenveel diepgang dan Who Killed Malcolm X? Deze zesdelige serie volgt het werk van Abdur-Rahman Muhammad, een historicus die zijn leven heeft gewijd aan het onderzoek naar de moord. De docu legt belangrijke theorieën onder de loep, inclusief de speculaties over de rol van de FBI in zijn moord. Een documentaire die zo krachtig is dat de New Yorkse officier van justitie de zaak 55 jaar na de dood van het slachtoffer heropend heeft.

Promotieposter van de zesdelige documentaire 'Who Killed Malcolm X?', die de belangrijkste theorieën rond de moord op Malcom X beschrijft Promotieposter van de zesdelige documentaire 'Who Killed Malcolm X?', die de belangrijkste theorieën rond de moord op Malcom X beschrijft
Michael Jordan samen met zijn teamgenoten van het Chicago Bulls basketbalteam - een opname uit de documentaire 'The Last Dance' die op Netflix te zien is. Michael Jordan samen met zijn teamgenoten van het Chicago Bulls basketbalteam - een opname uit de documentaire 'The Last Dance' die op Netflix te zien is.

The Last Dance (2020)

Op het veld stond Michael Jordan bekend voor zijn meedogenloze wil om te winnen. Hij wist zowel zichzelf als zijn teamgenoten keer op keer ver buiten hun comfortzones te pushen. Er was geen speler die je meer zou vertrouwen met de kans om een wedstrijd te winnen in de finale. Maar ook buiten het veld was Jordan een icoon. De Air Jordan? Die kent ie-de-reen! Deze docuserie gaat over de opkomst van superster Michael Jordan samen met de Chicago Bulls in de nineties, en pakt uit met nooit eerder vertoonde beelden uit hun grootse seizoen. In The Last Dance komen ook Bulls-sterren zoals Scottie Pippen, Dennis Rodman, Steve Kerr en coach Phil Jackson aan bod, but don’t be fooled: it’s all about Michael.

Promotieposter van de ‘13th’, een documentaire uit 2016 over de afschaffing van de slavernij in de VS, die tot controverse leidde en nieuwe aandacht trok dankzij de Black Lives Matter Movement. Promotieposter van de ‘13th’, een documentaire uit 2016 over de afschaffing van de slavernij in de VS, die tot controverse leidde en nieuwe aandacht trok dankzij de Black Lives Matter Movement.

13th (2016)

Ava DuVernay's spraakmakende film 13th kwam oorspronkelijk uit in 2016 maar vond in 2020 een nieuw publiek dankzij de Black Lives Matter-beweging. De titel van deze baanbrekende docu verwijst naar het Dertiende Amendement op de Grondwet van de VS. Dit amendement bracht een einde aan slavernij, behalve als straf voor een veroordeling van een misdrijf. 13th onderzoekt de geschiedenis van de rassenongelijkheid in de States, waarbij de nadruk ligt op het feit dat de meerderheid van de gevangenen in de VS Afro-Amerikanen zijn. Zo brengt de docu de "mythologie van de zwarte criminaliteit" en de demonisering van minderbedeelden aan het licht, en maakt de documentaire de weg vrij voor een betere toekomst zonder systematisch racisme.

Een scène uit de 'Homecoming' documentaire, geschreven, geregisseerd en geproduceerd voor Netflix door Beyonce, die het verhaal vertelt van haar optreden op het Coachella Valley Music en Arts Festival van 2018. Een scène uit de 'Homecoming' documentaire, geschreven, geregisseerd en geproduceerd voor Netflix door Beyonce, die het verhaal vertelt van haar optreden op het Coachella Valley Music en Arts Festival van 2018.

Homecoming: a film by Beyoncé (2019)

Een documentaire die door één en dezelfde persoon wordt geschreven, geregisseerd en geproduceerd? Dat komt niet vaak voor. Maar hey, it’s Beyoncé we’re talking about! Bijna twee decennia lang bleef ‘s werelds grootste entertainer haar publiek verbazen, en in haar meesterlijke documentaire Homecoming toont ze hoe ze de creatieve grenzen iedere keer opnieuw wilde verleggen. Homecoming brengt je terug naar 2018 en Queen B’s optreden op het mythische Coachella. Misschien wel de beste docu om te bekijken in de verbluffende 4K of 8K op je Samsung QLED! Met de bekroonde Q-symfonie Soundbar ervaar je Homecoming als een authentieke concertbeleving in je eigen woonkamer.

Klaar om je te laten verbazen en verwonderen door documentaires?

Hier is alles wat je nodig hebt om te kijken.

Lees de volgende verhalen