Fotografie

Leg de Galaxy vast
#withGalaxy

Tips en trucs voor de vetste melkwegfotografie

De steeds donker wordende avonden vragen erom dat je foto’s van de sterren maakt. Maar als je eindigt met meer wazige, dan adembenemende nachtopnames, dan is dat minder leuk. Vergeet niet, je bent niet de enige. Het vastleggen van de grootsheid van de Melkweg kan lastig zijn, maar met de juiste apparatuur en onze tips leer je hoe je elke keer weer foto's van sterren maakt met schitterende resultaten.

Voordat je aan de slag gaat

Neem eerst de tijd om te bedenken wat je nog meer wilt vastleggen. Wat wil je op de voorgrond? Wil je de Melkweg laag of hoog in de lucht of juist diagonaal eroverheen zien? De perfecte foto van de Melkweg maken is niet zozeer een kwestie van het juiste frame zoeken, maar ook het mooiste beeld najagen.

Ga van de radar

Om fotografie van de nachtelijke hemel echt onder de knie te krijgen, wil je lichtvervuiling in steden en grote dorpen zo veel mogelijk ontwijken. Hoe verder weg, hoe beter.

Bedenk vervolgens eerst wat je op de voorgrond wilt - als je vanaf de aarde omhoog fotografeert, is de kans groot dat er iets je foto blokkeert. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Zijn er bijvoorbeeld mooie gebouwen, opvallende rotsformaties of torenhoge bomen in de buurt? Zoek naar elementen die interessant zijn wanneer ze afsteken tegen een sterrenhemel.

Alles draait om timing

Wanneer je fotografeert is net zo belangrijk als waar je fotografeert. De tijd van de nacht en de tijd van het jaar hebben beide invloed op hoe de Melkweg in je foto verschijnt. Hoewel ons melkwegstelsel letterlijk altijd zichtbaar is aan de nachtelijke hemel (we zitten er tenslotte middenin), is wat we gewoonlijk 'de Melkweg' noemen de galactische kern ervan. Deze is alleen van februari tot november te zien.

Gelukkig zijn er apps die je helpen om een prachtige opname te maken, omdat ze bepalen waar en wanneer je deze het beste kunt vastleggen. PhotoPills heeft een handige functie genaamd Night AR die de galactische kern langs je huidige hemel in kaart brengt. Zelfs een eenvoudige kompas-app zoals die op de Galaxy S20 en Galaxy Watch Active3 kan jouw sterrenfotografie echt verbeteren!

Ook met de maan moet je rekening houden tijdens je fotografie. Tenzij je deze lichtbol specifiek in je foto wilt, is de beste tijd om te fotograferen in de nacht van nieuwe maan. Het licht van de maan kan namelijk de schittering van een sterrenbeeld dempen. Dus hoe minder maanlicht, hoe beter.

TIP
Er valt meer te ontdekken dan de sterren - zelfs waar jij je bevindt. Ontdek hoe je meer van de wereld om je heen kunt vastleggen.

Vergroot je aantal megapixels

Natuurlijk helpt alle planning in de wereld amper als je niet de juiste apparatuur hebt. Bewapen jezelf met een smartphone die is ontworpen om foto's met de hoogst mogelijke resolutie te maken. De Galaxy S20 Ultra heeft een duizelingwekkend aantal megapixels beschikbaar.

Als jij er bent

4

Doe het voor Insta

Eindelijk het leuke gedeelte: bewerken en posten. Zorg ervoor dat je de foto's tijdens het fotograferen opslaat als RAW-bestanden. Je kunt JPG's of PNG’s uiteraard ook bewerken, maar dit komt niet in de buurt van de bewerkingsmogelijkheden die een RAW-bestandstype biedt.

Post dan het resultaat van je harde werk online en kijk wat de wereld ervan vindt! Voel je vrij om ons ook te taggen op sociale media: we zijn benieuwd hoe jij naar boven kijkt.

*Foto gemaakt op Galaxy S20 Ultra; kleine details waaronder witbalans, contrast, helderheid zijn aangepast.

Klaar om er vandoor te gaan? 

Zie meer van de Melkweg als je hem door een Galaxy bekijkt.

Lees de volgende verhalen