Fotografie

De kunst van Foodstagram

Van Isabelle Chengs tips voor foodfotografie krijg je meteen trek.

Door Isabelle Cheng
@allons.y
Foodfotografie door Isabelle Cheng Foodfotografie door Isabelle Cheng

Het geheim achter Instagramwaardige foto's van eten? Oefening, geduld en een goede camera. We nemen je mee achter de schermen om de geheimen van een food stylist te zien en te leren hoe je eten perfect op een foto krijgt.

Food-foto's genomen met de Galaxy Note8 Food-foto's genomen met de Galaxy Note8
Afbeelding van de achterkant van de Galaxy S20 Ultra Afbeelding van de achterkant van de Galaxy S20 Ultra
Scène-optimalisatie
Eén keer tikken en jouw smartphone herkent populaire onderwerpen. Met de speciale food-modus spatten de kleuren van elk gerecht van het beeld.

Het draait allemaal om de sfeer

Als food stylist is de belangrijkste les die ik heb geleerd dat mensen evenzeer reageren op de sfeer die ik heb gecreëerd als op het eten. Laat je inspireren door alles om je heen. Haal het melkkannetje en de potten en pannen erbij of laat die schitterende vloertegels zien om verschillende elementen in de foto te betrekken. Het zijn de kleine details die het kader invullen en sfeer geven aan het beeld.

Food-foto's genomen met de Galaxy Note8 Food-foto's genomen met de Galaxy Note8
Tip
Ga op een stoel of op een trap staan voor de beste foto's van de hele scène.

Heldere ideeën bij weinig licht

Hoewel het lijkt alsof al mijn foto's van eten genomen zijn met prachtig natuurlijk licht, werk ik vaak in schaars verlichte of donkere ruimtes waar ik de perfecte foto probeer te maken. Als de belichtingssituatie niet ideaal is, kom ik altijd uit bij de Pro-modus. Het dubbele diafragma gebruikt intuïtief de achtercamera om heldere foto's te maken ongeacht de belichting. Als de ruimte echt heel donker is, zet ik mijn ISO vaak hoger en stel ik de witbalans bij.

Het raster gebruiken voor de opstelling van foto's van eten op de Galaxy Note8 Het raster gebruiken voor de opstelling van foto's van eten op de Galaxy Note8

Geef beweging aan de foto

Beweging aanbrengen in een foto van eten is een geweldige manier om het beeld realistischer te maken en je het gevoel te geven dat je ''in het moment'' zit. Je kunt gemakkelijk actie toevoegen door handen te verwerken in de foto; vraag iemand om ahornstroop op een toast te gieten of suiker en melk door de koffie te roeren. Het kan lastig zijn om op dit soort momenten de sluiter te bedienen en daarom gebruik ik graag de Burst-modus. Zo leg ik precies dat moment vast waarop de stroop perfect druipt zonder waas.

''De beste manier om beweging te creëren is door zelf te bewegen. Het eten heeft misschien een vaste plek, maar jij niet.''

- Isabelle Cheng

Die Kunst des Foodstagrams Die Kunst des Foodstagrams
Samsung-sessies: Doen x Het Moment (sfeer creëren) Samsung-sessies: Doen x Het Moment (sfeer creëren)

Neem foto's zoals een echte food stylist

Of je nu een foto van je toast met avocado maakt voor de fun of ambities hebt als Foodstagram-ster, onze nieuwste smartphones hebben alle tools die je nodig hebt om food-foto's van formaat te maken.

Door

Isabelle Cheng

Isabelle is een freelance stylist, fotograaf, en digital content creator gespecialiseerd in eten, producten, en lifestyle.

Lees de volgende verhalen