Fotografie

Hoe maak je professionele zelfportretten met je telefoon in vijf eenvoudige stappen

Eenvoudige manieren om een mooi portret te maken

Een jonge vrouw in een jas maakt met haar telefoon buiten op straat een foto van zichzelf. In een tijdperk waarin we elke dag meer dan 100 miljoen foto's uploaden naar Instagram, is het veilig om te zeggen dat velen van ons zich op hun gemak voelen bij het maken van spontane foto's van zichzelf. Maar als het gaat om het verbeteren van je eigen persoonlijke stijl, zal je favoriete vakantiefoto waarschijnlijk niet genoeg zijn.

Als je een mooie foto wilt maken voor je e-mailhandtekening, persoonlijke portfolio of LinkedIn-profiel, dan is de camera aan de voorkant van de beste telefoons uitermate geschikt. Met een paar eenvoudige trucs en tips kun je met je telefoon gemakkelijk een prachtig zelfportret maken.

1

Stap één: begrijp het verschil tussen een selfie en een portret

Portretten zijn van grote waarde voor het aantonen van competentie en het genereren van sympathie. Of je nu de aandacht van een werkgever wilt trekken of een persoonlijke noot wilt geven aan jezelf, een verfijnde foto kan helpen om allerlei carrièredoelen te ondersteunen. Terwijl casual selfies leuk zijn, kunnen ze je tegenwerken in een professionele omgeving. Foto's genomen bij slecht licht, slecht uitgesneden beelden en groepsfoto's maken niet de beste eerste indruk. Zelfportretten worden steeds populairder, en zijn verre van saai en serieus - er zijn subtiele manieren om persoonlijkheid over te brengen terwijl het beeld professioneel blijft.

2

Stap twee: stel de scène op

Beslissen welke boodschap je wilt overbrengen is een van de belangrijkste factoren bij het maken van een professioneel zelfportret. Als je bijvoorbeeld in de creatieve wereld werkt, wil je misschien een meer geanimeerde gezichtsuitdrukking overwegen waarbij je lacht, glimlacht of iets daartussenin, omdat dit misschien beter aansluit bij de aard van je werk. Een meer serieuze of analytische rol zou anderzijds wel baat hebben bij een meer doordachte houding. Naast je gezichtsuitdrukking moet je achtergrond ook een aanvulling zijn op je algemene boodschap. Het maken van een zelfportret voor een lichte, effen achtergrond is een goede basisregel maar als je regelmatig buiten werkt, wil je je instelling misschien overschakelen naar al fresco. Welke achtergrond je ook kiest, de Samsung Photo Editor zal helpen het beste uit jezelf te halen.

3

Stap drie: bereid je voor op je fotoshoot

Denk goed na over de toon die je met je zelfportret wilt overbrengen voordat je een foto neemt. Als het om kleding gaat, zijn effen kleuren het beste want patronen of prints kunnen je foto's afleiden of verouderen. Zachte tinten als blauw, groen en paars zijn universeel flatterend, en je kunt altijd iets bijzonders toevoegen met verschillende texturen of een uniek sieraad. Nogmaals, je esthetiek moet in overeenstemming zijn met de boodschap die je wilt overbrengen. Iemand die in de verkoop werkt, wil er misschien wel heel graag netjes uitzien, maar een grafisch ontwerper zou kunnen overwegen om iets meer casuals te dragen. Je kunt deze regels natuurlijk aanpassen, want het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt en dat je kleding goed bij je past. Draag je bril op de foto als dit typerend is voor jou.

4

Stap vier: testen en experimenteren met hoeken en filters

Geef jezelf de tijd om op te warmen en te bewegen. Het maken van je eigen professionele zelfportret met je camera in de timerstand is een geweldige manier om comfortabeler te worden met het maken van je foto. Ook al heb je maar één foto nodig, zorg ervoor dat je tijdens je solo-fotoshoot veel verschillende foto's in diverse houdingen en gezichtsuitdrukkingen maakt - je weet nooit welke foto het beste tot zijn recht komt. Het creëren van hoeken met je lichaam kan de foto ook natuurlijker doen voelen dan met je armen langs je lichaam te staan. Probeer je lichaam te draaien en je schouder geometrisch te positioneren. Hoewel dit misschien geen belangrijk aspect van een portret lijkt, kunnen de schouders de toon zetten voor een beeld, omdat ze het breedste deel van je zijn. Als je per ongeluk meer van jezelf vastlegt dan je van plan was, kun je de foto later altijd nog bijsnijden. Je kunt zelfs experimenteren met de filters op je camera, omdat ze unieke belichting of effecten kunnen toevoegen om je foto echt te doen opvallen.

5

Stap vijf: de basisprincipes van het bewerken onder de knie krijgen

Als je fotoshoot voorbij is, is het tijd om je mooiste foto te kiezen en deze te bewerken om er netjes en professioneel uit te zien. Samsung-toestellen zoals de Galaxy Note20 zijn vooraf geïnstalleerd met de Gallery-foto-editor-software, wat betekent dat je ze in enkele ogenblikken kunt aanpassen zoals je dat wilt. Open je afbeelding en tik op het potloodicoon om deze te bewerken. Automatisch aanpassen via het toverstafpictogram is de eenvoudigste manier om het contrast, de intensiteit en de helderheid in balans te brengen. Als je verder wilt experimenteren, kun je met de intuïtieve fotobewerkingsfuncties bijsnijden, draaien, toonaanpassingen maken, filters toepassen en zelfs met de S Pen op je afbeelding tekenen – ideaal om te personaliseren, of om handtekeningen te zetten!

Klaar om je eigen zelfportret te nemen?

Hier vind je alles wat je nodig hebt.

Lees de volgende verhalen