Fotografie

Hoe maak je de meest
waanzinnige waterfotografie

Van prachtige watervalvideo's tot foto's aan het strand, ontdek hier hoe je dat het beste aanpakt.

Warmer weer verandert het water in meren, oceanen en rivieren in een streling voor het oog, maar het is wel een uitdaging om die prachtige realiteit vast te leggen op de gevoelige plaat. Pak je zwembroek en je teenslippers en lees verder om erachter te komen hoe je die pure schoonheid kunt vastleggen, van foto's van een prachtige kustlijn tot beelden van een ongerept meer.

Water dat door een spleet tussen twee rotsen in een rivier stroomt.
4

Leg het perfecte moment vast

Het moeilijkste aan water in beweging fotograferen is op het juiste moment afdrukken. Als je niet over de reflexen van een professional beschikt, zit het risico erin dat je alleen maar missers scoort.

Om dat te vermijden kan je van begin tot eind alles vastleggen met 8K-video. Als je 8K Video Snap op de Galaxy S21 Ultra 5G gebruikt, kun je later de hele reeks herbekijken en het juiste moment selecteren om dan foto's van hoge kwaliteit rechtstreeks uit het beeldmateriaal te halen.¹

Laat het water door je beeld stromen

Bewegend water komt op beeld niet altijd tot zijn recht, maar soms is het moment gewoon niet geschikt voor video. Fotograferen met lange sluitertijd biedt hiervoor de perfecte oplossing. Zoek een punt in een watermassa waar het water op een interessante manier beweegt (zoals een kleine waterval of een draaikolk) en stabiliseer je camera terwijl je hem er precies op richt. Een statief en vertrouwen in je oog voor kadrering zijn hier essentieel. Kies in je instellingen voor een lange sluitertijd in de Pro mode op de Galaxy S21 Ultra 5G en je krijgt een vloeiend, zijdeachtig effect.

Leg het karakter van water vast

Water krijgt karakter door de manier waarop het zich beweegt en dit kan invloed hebben op je kadrering. Hou rekening met het karakter van het water dat je fotografeert. Is het agressief? Teder? Verdwaald en dolend?

Deze verschillende kenmerken vragen om verschillende technieken. Super Slow-mo is geweldig om een machtige rivier zo te vertragen dat je zijn onverzettelijke kracht kunt laten zien, terwijl je door te fotograferen met 120 beelden per seconde elk moment van een wilde stroomversnelling kunt vastleggen.²

Waterbestendig
De IP68-classificatie van de Galaxy S21 Ultra 5G betekent dat hij niet bang is om een beetje nat te worden. Dat hoef jij dus ook niet te zijn.³

Maak je voeten nat

Als jij een watermassa fotogeniek genoeg vindt om op film te vereeuwigen, is de kans groot dat anderen dat ook vinden. Je moet dus creatief zijn om een foto te maken die opvalt in de massa. Blijf niet hangen op de kustlijn, maar loop het water in om je onderwerp vast te leggen op een manier waar weinig anderen aan zullen denken. Volg je intuïtie en verlies jezelf in het moment. Je foto's worden er gegarandeerd beter van.

4

Kies de juiste lens

Er zijn verschillende lenzen voor verschillende scenario's en het kan zijn dat je snel moet wisselen tussen verschillende lenzen om de watermassa goed vast te leggen. Als je een uitgebreide camera-installatie meesleept naar je locatie, moet je voor elke foto uit het water om van apparatuur te wisselen. Je kunt het proces vereenvoudigen met een veelzijdig camerasysteem zoals dat op de Galaxy S21 Ultra 5G. Blijf in het moment en wissel met één druk op de knop tussen verschillende brandpuntsafstanden en perspectieven.

  • ¹8K Video Snap creëert foto's van maximaal 33MP.
  • ²Super Slow-mo ondersteunt alleen HD-resolutie. Gebruikers kunnen ongeveer 1 seconde video opnemen met 480 bps en de video digitaal verbeteren tot 960 bps met ongeveer 32 seconden afspeeltijd. De afspeeltijd kan worden bewerkt in de Super Slow-mo-speler.
  • ³De Galaxy S21 Ultra 5G voldoet aan IP68. Gebaseerd op testomstandigheden bij onderdompeling in maximaal 1,5 meter zoet water gedurende maximaal 30 minuten. Niet aanbevolen voor gebruik op het strand, in het zwembad of in zeepwater.

Gebruik het juiste materiaal voor die perfecte foto

Voordat je je zwembroek aantrekt en eropuit gaat, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat het camerasysteem van je smartphone tegen de taak is opgewassen.

Lees de volgende verhalen