Food fotografie tips: zo wordt je eten fotograferen een eitje

Door Samsung België 17.03.2017

Food fotografie tips

Simone van den Berg is foodfotografe en runt het succesvolle blog Simone’s Kitchen. In dit interview geeft ze vijf inspirerende food fotografie tips zodat ook jij je eten volledig chef waardig op de foto kunt zetten.

Simone van den Berg maakt prachtige foodfoto ’ s en deelt ze, samen met lekkere recepten en tips voor foodfotografie, op haar blog Simone’ s Kitchen . Discover sprak met haar over food fotografie, bloggen en vroeg haar beste tips voor mooie foodfoto ’ s.  

Hoe ben je foodfotografe geworden?

“ Ik wilde altijd al fotograaf worden en heb fotografie al van huis uit meegekregen. Mijn vader had vroeger een donkere kamer en ik vond dat mateloos interessant. Mijn eerste cameraatje kreeg ik toen ik acht was en sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Tien jaar geleden ben ik als professioneel fotograaf begonnen en deed veel bruiloften en portretten. Ik kwam er al snel achter dat ik eten fotograferen het allerleukste vond. Zo ben ik me daarin gaan specialiseren en de laatste zes jaar doe ik alleen nog maar foodfotografie . ”

Waarom ben je gaan bloggen?

“ Ik was begonnen als fotograaf en vond dat ik daarom ook een blog ‘ moest ’ hebben. Zo begon ik een blog, maar ik had geen idee waar ik over moest schrijven. De eerste posts gingen eigenlijk nergens over haha. Ik volgde op dat moment wel al een aantal buitenlandse foodbloggers en ik hield van koken dus het werd een foodblog. Dat inspireerde mij en het was een ideale oefenplek voor mijn foodfotografie. Ik denk dat ik zonder mijn blog nooit foodfotografe was geworden! ”

pokebowl

Overheerlijke Poké Bowls. Foto: Simone van den Berg

Wat maakt Simone ’ s Kitchen uniek?

“ Mijn blog bestaat nu alweer bijna vier jaar, maar ik ben begonnen met bloggen in het Engels op een site die junglefrog-cooking heette. Op een gegeven moment wilde ik in het Nederlands gaan bloggen en ben ik Simone ’ s Kitchen begonnen. De Engelse bestaat ook nog steeds maar heet nu insimoneskitchen.com . Op mijn blog vind je niet alleen lekkere recepten, maar ook tips voor foodfotografie en reisverhalen. Deze combinatie is wel uniek. ”    

Foodblogs zijn enorm populair op het moment, waarom is dat denk je?

“ Ik denk dat foodblogs een soort combinatie zijn van een receptenwebsite en een stukje persoonlijke beleving. Mensen googelen de hele dag om bepaalde recepten te zoeken. Termen als ‘ zelf amandelmelk maken ’ , zijn bijvoorbeeld op mijn site enorm populair. Mensen willen dus graag dingen zelf maken en foodblogs bieden daar een fijn platform voor. De blogger vertelt bovendien wat meer over het recept en veel mensen komen vaker terug. Als ze eenmaal weten dat je recepten kloppen, dan is het natuurlijk een handige bron van inspiratie voor de dagelijkse maaltijd of voor feestdagen. ”

Maaltijden worden steeds vaker gefotografeerd en gedeeld via social media. Het is nog niet gemakkelijk om je bord eten smakelijk op de foto te krijgen. Waarom is dat zo lastig?

“ Wat je beter niet kunt doen is een foto maken bij slecht licht in een restaurant. Ook met je telefoon is daglicht vaak het mooist om mee te werken. Het is niet altijd makkelijk, maar met een paar trucjes en wat handige apps die je tegenwoordig hebt om je foto te verbeteren, kom je echt een heel eind. Gebruik bijvoorbeeld Snapseed om de belichting aan te passen. ”

Snapseed

Vooral met een telefoon zijn foto ’ s van bovenaf genomen (flat-lay) erg prettig. ’ Foto: Simone van de Berg

Vijf tips voor de beste foodfoto ’ s

Simone geeft je vijf fotografie tips om je eten chef waardig te fotograferen, ook als je geen professionele apparatuur hebt.

Food fotografie tip 1: Licht
Licht is het allerbelangrijkste bij het fotograferen van eten. Ik werk zelf graag met daglicht. Dat is mooi, gratis en meestal voor handen. Zet je bord in de buurt van een raam, maar niet in de directe zon en maak eventuele schaduwen lichter met een stuk wit karton of piepschuim.

Food fotografie tip 2: Voorbereiding
Zorg dat je een beetje voorbereid bent als je je avondeten gaat fotograferen. Niets is vervelender dan hongerige huisgenoten die moeten wachten tot jij dé foto van je eten hebt gemaakt. Dat zal de foto ook niet ten goede komen. Zet vooraf dus je ‘ set ’ al klaar. Bedenk op welk bord je het wilt leggen, wat voor bestek erbij komt en zet je camera klaar of leg je telefoon stand-by. Maak vooraf een foto en kijk of alles naar wens is. Als het eten dan klaar is hoef je het alleen nog maar op te scheppen en de foto te maken.

Food fotografie tip 3: Styling
Besteed wat meer aandacht aan de styling van je eten. Bij een salade doe je de dressing er nog niet doorheen. De sla verlept dan veel sneller en bovendien is een kwak dressing niet meteen aantrekkelijk. Maak eerst een foto zonder dressing en voeg dan wat druppeltjes toe. Bij gerechten als stoofpot, curry of ander bruin eten is het mooi als je wat extra frisse groene kruiden erbij legt. Gebruik altijd alleen kruiden die ook in het eten zitten om verwarring te voorkomen.

food

‘ Besteed wat meer aandacht aan de styling van je eten. ’ Foto: Simone van de Berg

Food fotografie tip 4: Afstand
Ga niet te dicht op je eten zitten. Ik zie met grote regelmaat foto ’ s op Instagram voorbij komen waarbij de foto ongeveer in het bord is gemaakt. Dat is echt zelden aantrekkelijk. Zorg dat je nog wat van het bord zelf ziet en eventueel iets van een servet of bestek. Je hoeft niet het hele bord te fotograferen, maar je wilt wel zien dat het op een bord ligt.

Food fotografie tip 5: Perspectief
Vooral met een telefoon zijn foto ’ s van bovenaf genomen (flat-lay) erg prettig. Door de kleine lens van je telefoon is een foto van opzij genomen nog wel eens vreemd van perspectief. Bovendien heb je vaak te veel scherpte in de achtergrond waardoor de foto rommelig wordt. Een ‘ topshot ’ is dan veel prettiger om mee te werken en je kunt er eindeloos mee variëren.

Wist je trouwens dat de nieuwe Samsung Galaxy A (2017) een speciale food filter over je foto ’ s kan leggen, waardoor je food foto ’ s er nog appetijtelijker uit zien? Ga naar de speciale Samsung Galaxy A (2017) pagina voor meer info!

Meer food inspiratie?

Discover brengt je de laatste tech nieuwtjes op het gebied van o.a. food, travel, lifestyle en culture. Wil je de Discover updates heel gemakkelijk direct in je inbox ontvangen? Geef je dan op voor onze gratis nieuwsbrief. Of check één van deze andere inspirerende food artikelen:

• ‘ Eat like a local ’ met de nieuwe app FoodieTrip
• Hoe je Instagram newsfeed een waar smulfestijn wordt
• Dieet app Lose it: afvallen met fotograferen

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy Note8

Samsung Galaxy Note8

Galaxy A5 (2017)

Galaxy A5 (2017)