Photography / Still-photos

Een boeket van Bokeh lichteffecten

Hoe maak je de achtergrond van je foto’s wazig voor een prachtig effect

Foto van een vrouw die op een avond een gloeiende LED-ballon vasthoudt, terwijl bokeh lichteffecten schitteren op de achtergrond

Dromerige nachten met de perfecte achtergrond vastleggen voor een moment vol magie en geluk. Wil je verbluffende foto's die op een geweldige manier de nacht vastleggen, dan is bokeh wat je zoekt. Iets voor jou? Ontdek hier onze beste bokeh tips & tricks die jouw fotografie nog meer in het oog laten springen.

Bokeh nachtfotografie van een vrouw die een luchtbel blaast terwijl ze voor een goed verlichte foodtruck staat

Wat is bokeh?

Deze fototechniek - waarvan de naam komt van het Japanse woord "boke", wat "wazig" of " vaag" betekent - is het esthetisch aangename effect van een wazige/onscherpe achtergrond. Zelfs als je nog nooit van de term gehoord hebt, dan heb je dit toch zeker al op je feed gespot. Ideaal voor fotografie bij weinig licht, laat bokeh je onderwerp schitteren tegen een prachtig wazige achtergrond.

Close-up van drie Chinese lantaarns met bokeh lichteffecten op de achtergrond

Kom heel dichtbij

Voor dit effect wil je helemaal in je onderwerp zitten. Kom maar dichtbij. Nee, nog dichter. Zie je hoe intiem het kan worden, terwijl je het onderwerp nog steeds in focus houdt? Hoe dichter je komt, hoe beter de bokeh eruit zal zien. Voor de beste resultaten, gebruik je een lens die het mogelijk maakt je onderwerp te isoleren tegen een wazige achtergrond..

Close-up van iemand die een ijsje vasthoudt tegen een bokeh-achtergrond, close-up van een vrouw die een ijsje eet met bokeh lichtjes op de achtergrond.
Vrouw die langs de weg staat te staren terwijl bokeh lichteffecten schitteren op de achtergrond

Afstand is essentieel

De achtergrond mag dan leuk zijn, als je er te dichtbij zit, dan zal het bokeh effect verdwijnen. Vergeet niet dat om je onderwerp te laten opvallen tegen een prachtige bokeh achtergrond, het belangrijk is om een goede verhouding te behouden. Je wilt altijd dicht bij je onderwerp zijn, maar ver van de lichtbron. Hoe meer afstand tussen de twee, hoe waziger de achtergrond. Eenvoudig toch.

Man met een zonnebril die voor een kleurrijke en goed verlichte speelhal staat.

Highlights zijn belangrijk

Voor een dramatisch bokeh effect, denk aan de highlights. Dit zijn de meest heldere zones van je scène, dus zorg ervoor dat er levendige kleurafwijkingen achter je onderwerp zitten. Met andere woorden: licht ze op. Vlakke achtergronden geven je geen "wow-factor", dus zoek een plek waar zich visueel meer afspeelt. Gebruik bijvoorbeeld stads- en straatlantaarns in je voordeel. Neonlichten zijn perfect voor het creëren van opvallende lichtcirkels. Reflecties van waterplassen doen ook wonderen voor het creëren van een ongelooflijk mooie bokeh achtergrond.

TIP

Verander de sfeer van de achtergrondverlichting door de Live Focus filters op de Galaxy S10+ te gebruiken.

Een man die een sterretje vasthoudt terwijl hij tegen een bokeh achtergrond staat vol betoverende lichten
Achterkant van een prisma witte Galaxy S10+ telefoon met daarbovenop, lichtjes overlappend, een zwarte Galaxy S10+ telefoon waarvan de voorkant getoond wordt
Dual Aperture

Gebruik de F1.5-diafragmastand op de Galaxy S10+ om het licht in het donker naar voren te brengen.

ONTDEK MEER
Achterkant van een prisma witte Galaxy S10+ telefoon met daarbovenop, lichtjes overlappend, een zwarte Galaxy S10+ telefoon waarvan de voorkant getoond wordt
Dual Aperture

Gebruik de F1.5-diafragmastand op de Galaxy S10+ om het licht in het donker naar voren te brengen.

ONTDEK MEER

Wees creatief

In een ideale wereld zou je altijd in een goed verlichte omgeving fotograferen. Ergens waar koplampen, straatverlichting en bewegwijzering allemaal in perfecte harmonie gloeien. Maar als je locatie niet goed verlicht is (en de maan en de sterren zijn jammer genoeg niet voldoende) probeer dan een paar verlichtende items rond het onderwerp te plaatsen. Als je met vrienden bent, vraag hen dan om de zaklamp op hun telefoon te gebruiken voor extra licht. Feestverlichting werkt nog beter en voegt een verbluffend element toe aan je fotografie.

Twee vrouwen zitten aan een tafel met kerstverlichting achter hen
Vrouw die in een gang zit te staren naar haar kleurrijke LED ballon

Kleurenspel, van begin tot einde

Ga altijd op zoek naar plekken die zorgen voor een kleurrijke achtergrond. Zo hebben stadsgebieden overal kleur, terwijl een uitgestrekt open veld of park je geen bruikbare achtergrond levert (sorry platteland, maar de stad wint deze ronde). Probeer je onderwerp te belichten. Een subtiele voorgrondverlichting (bijvoorbeeld een straatlantaarn) - die een aanvulling vormt op de dominante achtergrondkleuren - geeft je de opvallende foto die je zoekt. Probeer koele kleuren op je onderwerp te laten schijnen om de warme kleuren erachter te compenseren. Zo creëer je een uniek beeld.

Vrouw die zich voor een neonverlichte winkel bevindt, een close-up van een Chinees afhaalgerecht dat belicht wordt met neonlicht.

Voel je je geïnspireerd?

Voeg een etherisch accent toe aan je nachtfotografie met de Galaxy S10+. Met de verbeterde Live Focus van de camera die opties bevat om nieuwe spin bokeh, zoom bokeh en kleureffecten toe te voegen, zul je bokeh-fotografie snel onder de knie hebben.

Achterkant van een prisma witte Galaxy S10+ telefoon met daarbovenop, lichtjes overlappend, een zwarte Galaxy S10+ telefoon waarvan de voorkant getoond wordt

Galaxy S10e | S10 | S10+

Lees de volgende verhalen