Entertainment / Home Entertainment

Ontdek de beeldinstellingen
van je QLED TV

Met deze instellingen haal je alles uit je TV.

Een Samsung QLED TV aan de muur met een groene bal als in-screen visual

Het eerste wat je doet zodra je een nieuwe auto koopt, is alles naar eigen wens instellen. Je zet je stoel goed, stelt de spiegels af en zorgt ervoor dat je favoriete radiozenders geprogrammeerd staan. Vaak doen we dit niet als we een nieuwe TV hebben, terwijl je nog meer gebruiksgenot kunt ervaren als je even de tijd neemt om met de instellingen te spelen en ze aan te passen naar jouw unieke wensen.

Tips van een expert

We vroegen onze Technisch Product Specialist Wim van der Meide zijn gouden tips om zelf de beeldinstellingen van de TV aan te passen. Hij werkt al ruim 19 jaar bij Samsung en heeft twee belangrijke certificaten: THX (opgericht door Star Wars-regisseur George Lucas) en ISF. Met deze certificaten mag je terecht spreken van kennis over geluid- en beeldkwaliteit.


Vers uit de doos... en nu?

Een nieuwe TV staat zo afgesteld dat de instellingen een gemiddelde waarde hebben. Zo is het beeld tijdens vrijwel elke situatie prima. Maar wil jij het beste uit je TV halen en in elke situatie van het perfecte beeld genieten? Speel dan met beeldinstellingen om zo maximaal te kunnen genieten van je TV! Je vindt de beeldinstellingen als volgt:
1. Druk op de home knop van je afstandsbediening
2. Ga naar links
3. Klik op ‘Instellingen'
4. Klik op ‘Beeld’
5. Klik op ‘Beeldmodus’
6. Kies uit de verschillende opties zoals beschreven in de volgende alinea

Voorgeprogrammeerde opties

Een Samsung QLED TV heeft vier voorgeprogrammeerde opties voor je beeldinstellingen. ‘Dynamisch’ is een stand die van pas komt bij extreem lichte situaties, zoals bijvoorbeeld buiten of in een woonkamer die vol in de zon staat. Veel kijkers houden de ‘Standaard’ instelling aan alhoewel het beeld hier vrij blauw is, aldus Wim. Wist je dat het menselijk oog blauw als licht en helder beschouwt? Daarom zullen de standaard instellingen veel mensen een helder en fris gevoel geven. Het beste kleurbereik? Schakel de ‘Film’-modus in: hoewel het vrij donker oogt, zijn de kleuren perfect. Doe die gordijnen maar dicht! Voor de meest realistische kleur- en zwartweergave moet je de ‘Natural’-stand activeren. Het beeld is iets minder helder dan bij de standaard instelling, maar deze modus vermindert wel oogvermoeidheid zodat je een zeer comfortabele kijkervaring hebt.

"Haal nog meer uit je TV door met je beeldinstellingen te experimenteren"

Zelf aan de slag

Ga je graag nog een stapje verder? Bij de expert-instellingen speel je zelf met alle instellingen om er zo achter te komen wat jij het fijnst vindt. Je vindt deze bij ‘Instellingen’ —> ‘Beeld’ —> ‘Expertinstellingen’. Wim raadt je aan om de achtergrondverlichting, de scherpte en de ‘Auto Motion Plus’-instelling aan te passen. Zo kun je de achtergrondverlichting volgens hem het beste op 35 zetten of op 30 als je dat net te licht vindt. ’s Avonds of in het donker doe je er goed aan om deze op 28 te zetten. De scherpte zet Wim op 4, maar speel hier vooral zelf mee om te kijken wat jij mooi vindt. Met ‘Auto Motion Plus’ worden snel bewegende beelden goed weergegeven, bijvoorbeeld bij een sportuitzending of in een scène waarin de camera mee loopt met iemand. Door hem van ‘Aangepast’ op ‘Auto’ te zetten zal je merken dat je beelden iets vloeiender in elkaar over lopen.


Het beste beeld voor al je games

Bij games worden andere kleuren gebruikt dan bij films, het is dan ook logisch dat je hier de beeldinstellingen op aanpast. Zodra je een game console aansluit op de TV krijg je automatisch andere beeldinstellingen, de zogeheten ‘Spelmodus’. Vooral snelheid is hier belangrijk, en dus zal de TV in deze modus meer als een monitor reageren. Hierdoor kan er wel een kleine afname zijn in de beeldkwaliteit.

Veel plezier met je Samsung QLED TV!

Lees de volgende verhalen