Översikt över de viktigaste funktionerna i nya One UI 5

One UI 5 är den senaste versionen av Samsung Galaxys operativsystem. Med nya och förbättrade funktioner ger den dig en förbättrad upplevelse med ännu fler anpassningsmöjligheter.

Nedan finner du en översikt över de viktigaste funktionerna i One UI 5.

Fler alternativ på din färgpalett

Med One UI 5 är det lättare att hitta färgerna som passar just dig. Välj mellan 16 färgteman som matchar din bakgrund eller förinställda färgteman.

Anpassning av låsskärm

Med One UI 5 kan du enkelt anpassa din låsskärms utseende genom att bara trycka och hålla ned låsskärmen för att anpassa bakgrund, klockstil, notisinställningar och mer efter din personliga smak.

Anpassning av samtalsbakgrund

Ange en samtalsbakgrund för varje kontakt så att du enkelt kan se vem som ringer med bara en snabb överblick.

Nya bakgrundsalternativ

Med One UI 5 blir det enklare för dig att hitta bakgrundsbilder till startskärmen och låsskärmen. Välj bland nytillagda färger, grafiska bakgrunder och dynamiska låsskärmar på ett och samma ställe.

Hjälpguide i Pro mode

En hjälpikon har lagts till i Pro-läget med användbara tips om hur man använder olika objektiv, alternativ och kontroller.

Hjälpikon i Galaxy Kamerans Pro-läge

Histogram i Pro mode

Använd histogrammet för att kontrollera ljusstyrkan så att du får det perfekta exponeringsvärdet.

Enkel enhandszoom

Med det minimerade zoomfältet kan du zooma in och ut genom att svepa med en hand.

Teleobjektiv i matläge

Ta bättre närbilder av mat genom att använda teleobjektivet.

Enkelt filterval

Alla filter finns tillgängliga i en lista, så att du kan hitta det perfekta filtret för ditt foto eller din video på en gång genom att trycka på trollstaven uppe i det högra hörnet.

Ikonen för filter

Anpassa album i ditt Galleri

Välj vilka album som ska visas som standard och dölj album som används mer sällan så att ditt Galleri blir mer överskådligt. Du kan också slå ihop album som har samma namn och skapa album som uppdateras automatiskt med bilder av personer som du väljer.

Ny look för Stories

Berättelser som skapas automatiskt i ditt Galleri har förnyats med en interaktiv bildspelsvy. Genom att trycka eller svepa förflyttar du dig mellan foton och videoklipp.

Lägg till vattenstämpel på foton

Lägg till datum och tid eller en egen vattenstämpel på dina foton.

Behåll effekterna från porträttläget även efter redigering

Effekter i porträttläget, såsom suddighet, studio och high-key mono, sparas nu även efter beskärning, så att du kan justera bakgrundseffekterna när som helst.

Fler alternativ för klistermärken

Sextio nya emoji-klistermärken har lagts till så att du kan göra dina foton och videor roligare.

Skapa klistermärken av vilket foto som helst

Använd lasso-funktionen för att välja den del av fotot som du vill göra om till ett klistermärke. Lägg sedan till konturer och dekorationer. Du kan använda dina personliga klistermärken på bilder och i videor.

Rita perfekta former på foton och videor

Du kan enkelt rita former med pennverktyget i fotoredigeraren. Tryck på och håll kvar formen när du är klar för att göra den till en perfekt form med raka linjer och perfekta vinklar.

Förbättrad GIF-redigering

Du kan nu trimma, omvandla och ändra storlek på animerade GIF-filer.

Anpassning av mellanslagsrad

Du kan välja vilka funktionstangenter och skiljetecken som ska visas på tangentbordets nedre rad bredvid mellanslagstangenten.

Nya emojis till emojipar

Det finns 88 nya emojis och 10 nya animationer som du kan kombinera och skapa dina personliga emoji-par.

Ändra ordningen på uttrycksknappar

Tryck på och håll ned emojin, klistermärket och andra knappar för att ändra ordningen på dem.

Extrahera text från valfri bild eller skärm

Nu är det möjligt att extrahera text från Samsungs tangentbord, Internet, ditt Galleri eller från en skärmdump. Därefter kan du redigera och infoga den extraherade texten i meddelanden, e-postmeddelanden eller dokument.

Kontextuellt förslag

När text visas i en bild i Galleri, Kamera eller andra appar, rekommenderas vissa åtgärder baserat på texten. Om du till exempel tar en bild av en skylt med ett telefonnummer eller en webbadress kan du trycka för att ringa numret eller besöka webbplatsen.

Alternativ för läsbarhet i snabbpanelen

Högkontrasttypsnitt, inverterade färger, färgjustering och färgfilter kan läggas till i snabbpanelen för enklare åtkomst.

Enkel redigering på knappen Tillgänglighet

Tryck och håll ned Tillgänglighetsknappen för att ändra de funktioner som du vill komma åt snabbt med knappen. För att hitta tillgänglighetsknappen:

1 Gå till appen för Inställningar
2 Tryck på Tillgänglighet
3 Välj därefter Avancerade inställningar
4 Välj sedan Tillgänglighetsknappen

Mer röstassistans

Välj mellan olika typer av röstfeedback för att få hjälp när du använder telefonen, även om du inte kan se skärmen tydligt. Telefonen kan läsa upp tangentbordsinmatning så att du kan kontrollera att du skriver rätt och använda Bixby Vision för att känna igen objekt.

Använd din telefon som förstoringsglas

Aktivera förstoringsgenvägen i inställningarna för Tillgänglighet för att få snabbåtkomst till förstoringsfunktionen. Förstoringsverktyget använder telefonens kamera för att förstora objekt eller text som du vill titta närmare på.

Undantag för Stör ej

Du kan nu ställa in enskilda kontakter som undantag för Stör ej-läget. Telefonen ringer eller vibrerar när de utvalda personerna ringer och skickar meddelanden, även när läget för Stör ej är aktiverat.

Olika språkinställningar för varje app

Välj vilket spåk du vill använda för varje enskild app genom att ändra användarpreferenser i dina Inställningar.

Menyförbättring för ljud- och vibrationsinställningar

Menyn har ändrats för att göra det lättare att hitta de inställningar du behöver. Du kan ställa in en ringsignal, ändra volymen och justera vibrationen på ett och samma ställe.

Automatisk optimering

Enhetsvård ser till att telefonen fungerar smidigt genom att automatiskt optimera enheten. Du kan också ställa in enheten så att den startas om automatiskt när det behövs för att hålla telefonen i bästa möjliga skick.

RAM Plus i Enhetsvård

Du kan nu stänga av RAM Plus i menyn för Enhetsvård om du inte behöver det eller om du vill begränsa hur mycket lagringsutrymme som används.

Varning vid delning av personuppgifter

Panelen för delning meddelar dig när du försöker dela foton som innehåller känslig information, som t.ex. kreditkort, ID-kort eller pass, så att du kan överväga om du verkligen vill dela dem eller inte.

Intuitiv säkerhetskontroll

En säkerhetspanel har lagts till i Inställningar som gör att du enkelt kan undersöka säkerhetsproblem och åtgärda dem direkt.

Säker surf med Samsung Internet

En ikon dyker upp i adressfältet på Samsung Internet för att visa webbplatsens säkerhetsstatus. Tryck på ikonen för att ta reda på vilken typ av information webbplatsen samlar in.

Uppdaterade appikoner och illustrationer

Appikoner och symboler har uppdaterats för att göra dem större och lättare att känna igen. En ny designstil har också tillämpats på vissa appar för att ge dem ett mer konsekvent utseende.

Smidigare animering

Att växla mellan skärmar känns nu mer naturligt tack vare nya animationer och övergångseffekter. Animationer och annan visuell feedback visas direkt när du trycker på skärmen, vilket gör interaktionerna mer intuitiva.

Förbättrade suddiga effekter och förenklade färgscheman

Effekter med bakgrundsoskärpa på panelen Snabbinställningar och startskärmen har förbättrats med ljusare färger för att ge en tydligare upplevelse. Färgscheman på vissa appar har förenklats för att undvika distraktioner.

Åtkomst till aviseringar

När du använder en app för första gången blir du tillfrågad om du vill tillåta aviseringar. Detta gör att du kan säga nej till aviseringar från appar som du inte vill bli störd av.

Detaljerade inställningar

Du kan nu hantera samma typ av meddelanden separat. Välj om du vill se alla, några eller inga popup-meddelanden, appikonmärken och meddelanden på låsskärmen.

Enklare kontroller

Aviseringskontrollerna är nu placerade längst upp i inställningarna för appaviseringar. Detta gör det lättare att stänga av aviseringar om du tycker att en app skickar för många meddelnaden till dig.

Förbättrad design

En större appikon och förbättrad textjustering gör att du snabbt och enkelt kan läsa mottagna meddelanden.

Upptäck förinställda rutiner enkelt

Upptäcksskärmen har förenklats för att göra det lättare att upptäcka förinställda rutiner.

Fler möjligheter och villkor

Fler möjligheter och villkor har lagts till. Du kan nu starta rutiner när du aktiverar flygplansläge eller mobil hotspot. Nya möjligheter inkluderar bland annat att kunna öppna två appar åt gången, justera vänster/höger ljudbalans etc.

Sov läge

Denna nya rutin låter dig automatisera en rad möjligheter för att hjälpa dig att optimera din telefon när du sover.

Överblick av aktiva rutiner

Alla rutiner som körs visas högst upp på skärmen. Detta ger dig en snabb överblick av vad som händer och du kan göra eventuella ändringar som behövs.

Stapla widgetar på startskärmen

Widgets kan kombineras för att bilda en enda widget för att hålla hemskärmen snygg. Dra helt enkelt en widget till en annan för att skapa en stack och svep sedan för att växla mellan dem.

Widget för smarta förslag

Den här nya widgeten föreslår vilka appar du ska använda, vilka personer du ska ringa, händelser att lägga till i kalendern med mera, baserat på användningsmönster.

Ändra vyn med en gest

Det är nu lättare att byta från helskärm till delad skärm. Svep helt enkelt uppåt från skärmens nedre del med två fingrar. Du kan också enkelt växla från helskärm till popup-vy genom att svepa ett finger från ett av de övre hörnen till mitten av skärmen.

Snabböppna appar i delad skärm

Dra appar från aktivitetsfältet eller Senaste-skärmen för att öppna dem som det passar dig bäst. Dra till skärmens övre, nedre, vänstra eller högra kant för att öppna i delad skärm.

Nyligen tillagt aktivitetsfält

En sökknapp har lagts till i aktivitetsfältet för Samsung DeX, vilket gör det lättare att hitta appar. Du kan dessutom snabbt komma åt aktiviteter i vissa appar genom att högerklicka på dem. Det finns också möjlighet att anpassa knappar och appar för att visas i aktivitetsfältet.

Indikator för ny avisering

En röd prick visas på meddelandeknappen i aktivitetsfältet om du har fått ett nytt meddelande sedan du senast öppnade meddelandeknappen.

Dölj telefonaviseringar på din TV

När du tittar på innehåll från din telefon på TV:n med Smart View kan du välja att dölja meddelanden på TV:n för att förhindra att andra ska kunna se dem.

Videosamtal med Google Meet

Google Duo och Google Meet har kombinerats för att göra det bästa möjliga av din videosamtalsupplevelse. Med Google Meet kan du ringa videosamtal, samt schemalägga möten med upp till 100 personer.

Meny för anslutna enheter

En meny för anslutna enheter har lagts till i Inställningar. Det betyder att det går snabbare och enklare att komma åt funktioner som fungerar med andra enheter, som Quick Share, Samsung DeX och Smart View, allt från samma plats.

Diverse AR Emoji-klistermärken

Du kan vara mer uttrycksfull med de 15 standardklistermärkena som tillhandahålls tillsammans med nya klistermärken som som finns att ladda ner.

Gör mer med AR Emojis

Välj den bild du vill från ditt Galleri för att använda som bakgrund i AR Emoji-kameran. Du kan också para ihop två emojis och skapa roliga danser och poser.

Hantera inbjudningar till evenemang

När du lägger till evenemang i din Google Kalender i Samsung Kalender-appen kan du välja om de inbjudna ska kunna se vilka andra som är inbjudna till eventet.

Lägg till videokonferenser bland dina evenemang

Du kan ställa in en videokonferens samtidigt som du skapar en händelse. Alla som är inbjudna till evenemanget får en länk till konferensen.

Dagens kategori

Den nya kategorin Idag visar endast de påminnelser som förfaller idag.

Visa och dölj slutförda påminnelser

Du har möjlighet att dölja eller visa påminnelser som du redan har slutfört.

Konfiguration av påminnelsevy

Välj om du vill visa fler enkla påminnelser på skärmen samtidigt eller ställ in en utökad vy som innehåller detaljer som t.ex. tidsfrister och upprepningsvillkor.

Enklare bokmärken på Samsung Internet

Skapa och flytta favoritmappar genom att dra och släppa dem.

Förbättrad sökning i Mina filer

Sök igenom alla filer eller bara dem i den aktuella mappen. Du kan söka på filnamn eller information som finns i filen, t.ex. i ett dokument eller platsinformation för bilder.

Flera timers i appen Klocka

Du kan använda upp till 20 olika timers samtidigt

Förbättring av appen Digital hälsa

Appen Digital hälsa har designats om för att göra det lättare att komma åt de funktioner som du behöver.

Säkerhet och nödfall

Tryck snabbt på sidoknappen 5 gånger för att ringa till räddningstjänsten även när telefonen är i din ficka eller du inte kan prata.

Det finns möjlighet att skapa en nödkontaktlista, som består av kontakter på din telefon.