Tinder tips: socioloog van wereldwijde datingapp deelt nieuwsgierig makende insights

Door Samsung België 14.10.2016

tinder tips apps dating

Wie al enige tijd het vrijgezelle levenspad bewandelt is welbekend met dating apps. En gebruiker of niet, het zijn tools die de wijze waarop we de liefde vinden aanzienlijk hebben veranderd. Tinder is verreweg de bekendste der dating apps en laat die nu een socioloog in dienst hebben wiens bevindingen en Tinder tips best nog eens van pas kunnen komen...

Het Amerikaanse magazine Fast Company sprak Tinder's socioloog Jessica Carbino over daten en welke inzichten van de data van Tinder toepasbaar zijn in het datingproces. In dit artikel lichten we de highlights van dat interview uit, wil je het hele interview lezen? Ga dan naar Fastcompany .

Hoe presenteer je jezelf?

In Amerika heeft Tinder onderzoek gedaan naar de wijze van presentatie in de dating app. Er werden 12,000 foto's geanalyseerd en daar kwamen weer 141 variabelen uit die onder de loep werden genomen. Kantelde men het hoofd in een bepaalde richting? Was het een selfie? Wat droeg men op de foto? Wat was de kleur van de kleding? Wie stond er nog meer op de foto? Was het familie? Iemand van het andere geslacht? Hadden ze een hond? Een kat? Een tijger? Al die dingen maakten deel uit van de analyse die helpen te begrijpen hoe mensen zich presenteren.

Tinder's socioloog Jessica Carbino licht toe: "Het is interessant hoe we onszelf presenteren in onze profielen. Het is heel erg de keuze van de persoon in kwestie. We weten dat mensen vaak proberen binnen een sociale context en met hulp van vrienden hun profielen te maken. We denken na over hoe anderen ons zien als we onszelf presenteren. We leerden dat vrouwen, net als mannen, zich vaker formeel kleden. Vrouwen dragen jurken. Mannen hebben meer kans om naar rechts te worden geswiped als ze een shirt, een jasje of een pak dragen. Dus het is interessant om na te denken over het type beeld dat mensen van zichzelf proberen neer zetten. Vrouwen die op hun datingprofiel make-up dragen vergroten ook hun kans op een match. Vrouwen met een naturel look worden sneller over het hoofd gezien. Dat heeft te maken met de biologie in relatie tot vruchtbaarheid. Wanneer vrouwen make-up dragen wordt hun gezicht symmetrischer. Symmetrie wordt in het mannenbrein geassocieerd met vruchtbaarheid. Een symmetrisch gelaat is echt van cruciaal belang bij het bepalen van de aantrekkelijkheid, met name bij vrouwen."

Hart visual

Verschil in gebruik per bevolkingsgroep

Het is belangrijk te weten dat het gebruik van dating apps per bevolkingsgroep verschilt. In de VS, West-Europa en Latijns-Amerika dient de app vaker om een geliefde, metgezel of kortstondige flirt te vinden. Echter, in Aziatische landen en in India bijvoorbeeld, hebben mensen de neiging om Tinder te gebruiken om nieuwe vrienden te maken.

Dat backpackers vaak van Tinder gebruik maken om in contact te komen met andere reizigers of locals is ook geen geheim.

Share visual

Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus

Dat mannen en vrouwen wezenlijk van elkaar verschillen weten we inmiddels. Maar ook in perceptie en denkwijze, en dat is juist iets waar in het online daten rekening mee moet worden gehouden. We hebben namelijk minder informatie beschikbaar om vanuit te oordelen of we iemand aantrekkelijk vinden: enkel foto's en wat tekst. Jessica's onderzoek bracht het volgende naar voren: "Vrouwen zullen minder snel reageren op iemand die er ongelooflijk aantrekkelijk uitziet omdat zij minder op het uiterlijk gericht zijn. Voor mannen geldt het tegenovergestelde. Mannen reageren wel sneller op aantrekkelijke vrouwen. Dit is een relatief contra-intuïtieve bevinding, maar het is toe te schrijven aan vrouwen die aantrekkelijkheid associëren met negatieve eigenschappen, zoals arrogantie en narcisme."

Ok, nu deze zaken verduidelijkt zijn gaan we over op algemene tips die de kans op een 'match' kunnen vergroten:

Tinder tip 1: Smile!

Dat een sippe of te serieuze uitdrukking niet in je voordeel werkt hoeven we niet uit te leggen, toch? Zorg dat je op de meeste foto's lacht. Zelfs een subtiele glimlach doet wonderen.

Tinder's Jessica Carbino: "Een zeer hoog percentage van onze gebruikers lacht niet op hun foto's. Ik vind dat altijd interessant, want mensen laten zich intuïtief leiden door de gezichtsuitdrukkingen van anderen. Mensen die lachen worden sneller beoordeeld als vriendelijk en toegankelijk. Je gezicht is de spiegel van je persoonlijkheid. Zo worden mannen met een zachtere kaaklijn ook als vriendelijker of empathischer beschouwd. Ik zou mensen aanraden meer te lachen."

Tinder tip 2: Ban de groepsfoto

Groepsfoto's kunnen iets vertellen over de sociale capaciteiten van de persoon in kwestie. Hij of zij heeft in ieder geval vrienden, of heeft graag mensen om zich heen. Niets mis mee tenzij het hele profiel bestaat uit groepsfoto's. Het is toch het individu waar je in geïnteresseerd in bent?

Jessica Carbino zegt daarover: "Kies nooit een groepsfoto als primair beeld. Hoewel er studies zijn die het 'cheerleader-effect' toejuichen: 'andere individuen die jou er beter uit laten zien als ze aantrekkelijker zijn dan jij', ze zijn nog steeds de meest aantrekkelijke persoon in het beeld en jouw beoogde match zal ze daarom overwegen. Dus wil jíj altijd de meest aantrekkelijke persoon op de foto zijn. Jouw potentiële match zal heus een keer je vrienden ontmoeten, maar hoeft nog niet aan ze te denken op de eerste date. Mensen zijn bang dat als ze zich niet laten zien in groepsverband, anderen zullen denken dat ze onder een steen leven en geen sociaal leven hebben. Maar dat is onzin. De ander wil joú zien, jou leren kennen. Dus laat jezelf zien."

Tinder tip 3: Vergeet je bio niet

Als je geen bio op je datingprofiel hebt kun je het vergeten. Mensen hebben behoefte aan materiaal om in staat te zijn een gesprek te starten. Het is cruciaal om mensen inzicht te verstrekken in wie je bent. Waarom gebruik je anders een dating app? Het is geen 'verstoppertje spelen'.

Jessica's advies: "Ik kan je niet zeggen hoeveel mensen ons vertellen dat een bio één van de meest kritische factoren is in de overweging om iemand te berichten of niet. Vooral voor vrouwen is dat belangrijk. Mannen moeten zeker een bio. Het is niet eens im frage ." Ze vervolgt: "Toen ik single was stond er in mijn bio: "Ik hou van reizen. Mijn volgende bestemming is X. Wat is de jouwe?" Dus ik voorzag mijn potentiële matches van de openingszin om een gesprek met me aan te gaan. Ik kan het iedereen aanbevelen."

INTERESSANT VOOR JOU

Selfie Selfiecity Samsung

SelfieCity: De selfie als sociologisch fenomeen

GERELATEERDE PRODUCTEN

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8